Van Galov Junajted počeo sedmicom

Fudbaleri Mančester Junajteda otvorili su pripreme za novu sezonu ubedljivom pobedom nad LA Galaksijem u Pasadeni – 7:0 (3:0).

Izvor: B92

Četvrtak, 24.07.2014.

07:02

Default images

Jaka postava u kojoj su bila i prva letnja pojačanja Erera i Šo donela je Luiju van Galu dobar početak u novom klubu.

U drugom poluvremenu tim je potpuno promenjen, ali ritam nije. Po dva gola dali su Vejn Runi. Ešli Jang i mladi levi bek Ris Džejms, a prvi gol turneje postigao je Dani Velbek. "Đavole" je verovatno najviše obradovao debi Andera Erere koji je asistirao kod tri gola.

Luj van Gal mogao je mirno i zadovoljno da posmatra svoj debi ne samo zbog rezultata, već i zbog načina na koji je igrao njegov tim od samog početka – ofanzivno, brzo, na prvu, sa čestim promenama strane, „Crveni đavoli“ nisu ni izdaleka podsećali na polumrtvi tim koji je prošlu sezonu završio na sedmom mestu u Premijer ligi i izvan Evrope, prvi put posle četvrt veka.
Beta/AP
Iako su u puni trening ušli tek pre četiri dana, a od 11 startera čak 6 je provelo dobar deo juna na SP u Brazilu, gosti iz Engleske dominirali su od starta, koristeći visoki presing. On im je doneo prvi gol u 13. minutu – Mata je ukrao loptu na 30 metara, povukao je malo napred i ostavio za Velbeka, koji je sa skoro 30 metara gađao precizno, a lopta se od stative ušla u mrežu.

Nekoliko minuta kasnije isti igrači bili su u akciji koja bi defanzivcu Galaksija Majeru donela direktan crveni za obaranje Velbeka u stilu ragbiste – rukama za noge sleđa (slika 2).

Sa taktikom koja je podsećala na holandsku sa SP (3-5-2 koja se lako pretvara u 4-3-3, posebno u prvom poluvremenu), čime su iskorišćene mnoge prednosti i zatvorene mnoge mane Junajteda. Junajted je potpuno dominirao na sredini terena, gde su Španci Erera i Mata diktirali igru, menjajući često ritam i pravac, što je kalifornijski tim vrlo teško pratio.
Beta/AP
Baskijac Ander Erera je posebno impresionirao sjajnim kretanjem sa loptom i bez nje i najznačajniji je za fenomenalan protok lopte u većem delu poluvremena. On je uz Darena Flečera jedini proveo na terenu svih 90 minuta i iskoristio ih na fantastičan način. Erera je uputio i prvi šut na utakmici, već u petom minutu, a završio je meč sa dve asistencije u tri minuta.

Za dupliranje prednosti mančesterski tim je morao da sačeka finiš poluvremena, kada je Vejn Runi dvaput pogodio u tri minuta. Najpre je Valensija pobegao po desnom krilu, a njegov centaršut rukom je zaustavio jedan od defanzivaca, pa je Runi gađao dobro sa penala, a tri minuta kasnije Erera otvara Velbeka na krilu, njegov centaršut Majer početnički odbija ka Runiju, koji se bukvalno ušetao u gol.

Na poluvremenu gosti su promenili čak 10 igrača (sve osim Erere i Flečera), a u nastavku su igrali bez pravog napadača, sa Jangom i Nanijem na najisturenijim pozicijama. Domaćin je pola tima promenio u 62. Minutu, kada je na teren izašao ovacijama pozdravljeni heroj losanđeleske publike Lendon Donovan.
Beta/AP
Samo dva minuta kasnije ovacije je dobio i mladi Ris Džejms. Ešli Jang je prošao po krilu, dva saigrača su čekala loptu na petercu, ali je Jang odabrao povratnu na 14 metara za levog beka Junajtedovih rezervi. Džejms je precizno pogodio suproiti ugao za 4:0.

U finišu ređale su se prilike pred golom Galaksija, a priliku da se dokažu novom menadžeru imali su Nani, Kagava i Jang, koje mediji navode kao kandidate za brzi odlazak iz kluba. U 85. minutu Jang je izašao pred golmana, on je odbio loptu, a Ris Džejms je ponovo bio an pravom mestu za peti gol.

Tačku na meč ipak je stavio Jang, koji je posle dve briljantne asistencije Erere u poslednja tri minuta dao dva gola – kod prvog je obišao golmana, a kod drugog elegantno sačekao da ovaj padne i onda ga prebacio.

Junajted u subotu igra sa Romom, tri dana kasnije sa Interom (i bivšim kapitenom Nemanjom Vidićem), a u sledeću subotu sa Real Madridom. Za meč dva najpopularnija svetska klubau Mičigenu prodato je 100 hiljada karata za samo 20 minuta.



Postava Junajteda
Prvo poluvreme: De Hea – Smoling, Džouns, Evans – Valensija, Šo – Flečer, Erera, Mata – Runi, Velbek
Drugo poluvreme: Lindegor – Kin, Blekit, Flečer – Rafael, Džejms – Kagava, Kleverli, Erera – Nani, Jang

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: