Draft 2014: Parker, Rendl, Eksum, Nejpijer... Ko će da uspe?

Predstojeći NBA draft se ne smatra najboljim u poslednjih desetak, dvadeset godina jer će na njemu biti izabrani novi Hakim Oladžuvon (Džoel Embid) i novi LeBron Džejms (Endru Vigins), već što će na njemu biti još bar 6-7 igrača vrhunskog potencijala.

Kivlend Kavalirsi su ponovo imali sreće dobivši pravo da biraju prvi, međutim, ostale ekipe ne mogu se smatrati gubitnicima jer će svakako moći da biraju neku od budućih NBA zvezda. Tu su Džabari Parker, Džulijus Rendl, Dante Eksum, Šabaz Nejpijer, Eron Gordon, Nik Stauskas, Dag MekDermot…

Izvor: A. Kovaèeviæ

Nedelja, 01.06.2014.

15:00

Default images

Ne treba zaboraviti ni Markusa Smarta, Rodnija Huda, Edrijena Pejna, Gerija Herisa, koji će takođe biti izabrani među prvih 15-20 pikova,

”Ima nekoliko kvalitetnih igrača koji bi mogli da naprave respektabilnu NBA karijeru, od Džulijusa Rendla, Džabarija Parkera, Dantea Eksuma, Erona Gordona, tu je i sjajni Šabaz Nejpijer iako mu se projektuju niže pozicije. Koliko će oni odmah moći da ostvare uticaj na igru neke NBA franšize je teško pitanje, neki su se mučili i u NCAA, ali je većina tek godinu dana bila tu. Dosta je njih fizički već spremno za NBA, ali je pitanje kako će ko da se snađe u NBA”, smatra Srđan Radojević sa Sport Kluba.

Džabari Parker (19.1p, 8.7sk, 1.6as)

Beta/AP Photo
Parker se verovatno najbolje pokazao od svih prospekata u protekloj NCAA sezoni i bez problema bi na draftu mogao da se nađe i ispred ranije pomenutih glavnih favorita Embida i Viginsa. Sa skoro identičnim fizičkim predispozicijama kao Kevin Durent i LeBron Džejms kada su izlazili na draft, Parker predstavlja novu generaciju dominatnih univerzalnih krilnih igrača.

Sa 203 centimetra i 107 kilograma Parker dominira na parketu, a krasi ga fantastičan šut, kako iz driblinga, tako i iz mesta. Veoma je inteligenta, lako pronalazi alternativno rešenje u napadu i često daje završni pas. Veoma je instinktivan u odbrani, prilikom skoka i bloka, i pre svega samouveren u svoje sposobnosti.

"Parker, Vigins i Embid će biti prva tri pika, pitanje je samo kako će se rasporediti. Što se mene tiče, Parker je ovde ubedljivo najbolji talenat za NBA ligu, bolji od Viginsa i Embidija, videćemo kako će ko napredovati", jasan je Edin Avdić sa Arene Sport.



Kao manu mu stručnjaci ističu nedostatak prvog koraka i hitrine kojim bi stekao prednost protiv dobrih defanzivaca, te čest ulazak u težak skok-šut. Takođe, mnogi stručnjaci brinu da je tip igrača koji lako ispada iz fizičke forme u slučaju povrede i neke druge duže pauze.

Da li je Džabari Parker novi Karmelo Entoni?

Dante Eksum

Beta/AP Photo
Fizički je znatno napredovao u poslednjih godinu dana, a uz odličnu visinu 196cm lako se snalazi i protiv viših rivala. Iako je u međuvremenu dobio oko pet kilograma u masi, zadržao je brzinu, hitrinu i kontrolu lopte. Iako je veći deo karijere proveo kao plejmejker, na Nike Hoops samitu se sjajno snašao u ulozi šutera.

Ipak, bez lopte u rukama je mnogo manje agresivan u napadu, ali je i dalje bio veoma opasan po koš, bez straha da uđe u kontakt. Kao plej, hitrim prvim korakom kontroliše ritam, dominira parketom, veoma kreativno i eksplozivno završava akcije. Kao najveću slabost stručnjaci mu navode šut sa distance, te slabiju kontrolu lopte levom rukom.

”Na mene nije ostavio neki utisak, ništa spektakularno, to je moje mišljenje. Možda grešim, voleo bih da grešim, ali nisam video. To što ima sjajne fizikalije, a što se u NBA veoma često gleda, nisam siguran da možda da napravi neku spektakularnu NBA karijeru”, ističe Avdić.

Da li je Eksum novi Peni Hardavej?

Džulijus Rendl (15p, 6.9sk, 1.4as)

Jedinstven talenat zahvaljujući kombinaciji veličine, snage, kontrole lopte i sjajnog šuta. Teško mu je naći fizički dostojnog rivala. U šali ga porede sa T-Rexom (moćan torzo, slabe ruke). Ima sjajan prvi korak, eksplozivan je i poseduje retku kombinaciju snage i tehnike.

Nezaustavljiv je u duelima jedan na jedan, previše snažan za krila, a previše vešt za visoke igrače. Dominantan i u drublingu i u igri leđima. Najveća mana mu je odbrana, a prebacuju mu i što često preuzima ulogu beka, forsira ritam i pravi greške.

Da li je Rendl novi Kris Veber?

Eron Gordon (12.4p, 8sk, 2as, 1bl)

Drua Gordona smo mogli da gledamo u dresu Partizana, kada nam je pokazao pre svega sjajne fizičke predispozicije, a to upravo najviše krasi njegovog talentovanijeg brata Erona.

Jedan je od fizički najspremnijih igrača za NBA, veoma eksplozivan ali i košarkaški zreo igrač. Tokom prethodne NCAA sezone u Arizoni se istakao kao sjajan timski igrač, koji često zna da pošalje pas u pravom trenutku na pravo mesto. Odličan je tehničar, ima izuzetan prvi korak čime vrši veliki pritisak na odbranu. Odličan je skakač, veoma opasan iz drugog plana.

Kao manu mu ističu nedostatak visine za poziciju krilnog centra, kao i ofanzivne veštine, šut sa poludistance i šut iz driblinga. Ipak, većinu tih nedostatak uspešno nadoknađuje snagom i pameću.

"Gordon je atletski NBA igrač, ali ono što sam video kod njega tokom sezone je da mora još mnogo da radi na košarkaškim stvarima. Što se tiče trčanja, skakanja i tih stvari spreman je, ali ima dosta problema sa realizacijom i šuta i slobodnih bacanja. On ima solidnu individualnu tehniku, pristojan dribling za koledž nivo, ali pitanje je da li je to dovoljno za NBA. Ima dosta rupa u njegovoj igri. Ne bih se iznenadio da doživi sudbinu da okusi NBA i da se tu više ne vrati", rekao je Avdić.

Šabaz Nejpier (18p, 5.9sk, 4.9as)

Bio je u senci velikih NCAA zvezda protekle sezone, a na kraju je on bio čovek o kojem se najviše pričalo. Nejpijer je rođeni pobednik, momak koji živi za velike utakmice i velike igre protiv velikih rivala. Odličan asistent, sjajan tehničar, i vremenom sve efikasniji plej.

Najveća snaga mu je brzina, u trenu izbaci iz igre čuvara. Pun samopouzdanja, neustrašiv, 'smrtonosan'. Sve to ga je krasilo u završnici NCAA sezone gde je predvodio svoj tim do titule. Kao nedostatke stručnjaci mu pre svega ističu mnogo driblanja i povremena dominacija nad loptom, te fizikalije.

”Pokazao je ko je i šta je tokom turnira. Mnogi pominju njegovu visinu, ali on je izuzetno kvalitetan. Zna da igra tu poziciju, doprinosi na mnogo raznih načina ekipi, ima ogromno samopouzdanje, kao i većina portorikanskih bekova. Može da igra protiv bilo koga. I LeBron (Džejms) je nedavno izjavio da ne može da zamisli da bilo koji drugi plejmejker na ovom draftu bude biran ispred Nejpijera”, ističe Avdić.

Da li je Nejpijer novi Majk Bibi?

Nik Stauskas (17.5p, 2.9sk, 3.3as)

Kanada preti da postane košarkaška velesila. Staustaks predstavlja igrača koji je rođeni vođa tima. Ima sjajan šut sa distance uz odličan prosek, veoma je efikasan iz driblinga i odličan kreator akcija. Kao problem svi sumnjaju kako će se snalaziti protiv NBA defanzivaca, s obzirom na manjak snage za svoju visinu i eksplozivnosti. Slabost mu je i odbrana, u NCAA nije imao previše odgovornosti ispred svog koša, ali je imao problema čak i protiv slabijih šutera, pre svega jer je lako ispadao kod driblinga.

Godinama unazad smo bili svedoci velikih promašaja NBA timova na draftu. Amerikanci vole da sve procenjuju na osnovu brojeva, statistike, veličine, težine, što je mnoge koštalo dovođenja nekih neverovatnih košarkaša. Opet se i pred naredni draft igrači uglavnom rangiraju na osnovu tih ranije utvršenih predispozicija koje bi svaki od njih trebalo da ispuni da bi bili najbolji, ali nema sumnja da će i neki prema njihovom mišljenju zakržljali igrač se domoći Ol-stara, kao što je to i ranije bio slučaj.

Dag MekDermot (26.7p, 7sk, 1.6as )

Ako neki tim bude tražio surovog šutera, to je MekDermot. Jedan od najboljih strelaca u istoriji NCAA, sa skoro neverovatnim prosekom ubačenih koševa za tako efikasnog igrača. Međutim, nije jednostran šuter, odličan je i u tranziciji, i sa poludistance, i za tri i u reketu.

Ono što je stručnjake posebno impresioniralo je visok intenzitet igre koji je pokazivao u utakmicama koje je igrao uzastopnim danima. Problem su mu fizikalije, nije dovoljno brz da se nosi sa bekovima, niti dovoljno snažan da parira krilima. Predviđa mu se uloga slična onoj koju u Atlanti ima Kajl Korver, ali sa mnogo većim doprinosom svom timu. Pitanje je samo jedno, da li može fizički da izdrži u NBA.



"Pitanje je da li su menadžeri NBA klubova spremni da biraju igrače koji možda nemaju fizičke predispozicije po kojima se igrači često rangiraju. Nekoliko puta su GM birali na osnovu potencijala, a ne na osnovu toga ko je dobar igrač. To se u nekoliko situacija pokazalo kao dobar porez, ali se često pokazalo i da nije. Često su se kockali i birali nekoga ko ima visinu, raspon ruku, ko dobro igra kada je sam u dvorani, a kada se igra 5 na 5 ne može ništa. Evo primer Stefa Karija, ko je sve biran pre njega vna draftu, upravo što se pričalo da nema neki raspon ruku, da nije eksplozivan, da je krhke građe da će ga polomiti snažniji bekovi, a on je sada najbolji šuter NBA lige", zaključuje Edin Avdić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: