NBA oduzima Kliperse Sterlingu

Čelnici NBA lige pokrenuli su u utorak postupak prekidanja vlasništva Donalda Sterlinga nad LA Klipersima, posle njegovih rasističkih ispada.

Izvor: ÐN

Ponedeljak, 19.05.2014.

23:24

Default images

Ukoliko bi tri četvrtine članova Upravnog odbora izglasalo ovu odluku, vlasništvo nad Klipersima bilo bi prekinuto i tim bi bio prodat drugom vlasniku.

Pravila NBA lige dozvoljavaju Sterlingu da šansu da do 27. maja odgovori na optužbe, kao i pravo pojavljivanja pred spomenutim telom najjače košarkaške lige sveta.

Saslužanje je planirano za 3. jun, a vodiće ga predsednik Upravnog odbora NBA Lige Glen Tejlor, vlasnik Minesota Timbervulvsa.

Optužba se odnosi na činjenicu da Sterling ruši ugled NBA lige i timova, zbog svojih rasističkih ispada.

Njegovi postupci zaustavili su pokušaj NBA lige da propagira različitost i socijalnu inkluziju i znatno su narušili odnose sa navijačima.

Osim toga, veliki problem je nastao kada su reagovali i sponzori, kao i marketinški partneri, koji doprinose finansijskoj stabilnosti NBA.

Sterling je prvobitno optužen jer je snimljen njegov razgovor u kom je negodovao zbog fotografije koju je njegova devojka V. Stivijano objavila, a na kojoj pozira pored Medžika Džonsona. On je tada naveo da ne želi da se njegova devojka druži sa „crncima“.

On je tada izjavio da nije rasista, igrači su najavili bojkot, da bi potom i napustio tim iz Los Anđelesa koji je u međuvremenu ostao bez velikih sponzora.

Zbog svojih komentara doživotno je suspendovan, a u tom trenutku je ponovo „okrenuo ploču“. Prvo je odlučio da tuži NBA ligu, a onda ponovo napao Medžika Džonsona, rekavši da ima sidu.

Legendarni košarkaš rekao je da se za tog čoveka treba moliti, a potom se i NBA liga zvanično izvinila Džonsonu.

Izjave vlasnika LA Klipersa osudili su mnoge poznate ličnosti među kojima su Barak Obama, Lebron Džejms, Snup Dog i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: