Čović: Najbolji sa najmlađima

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović rekao je da ‘crveno-beli’ imaju sistem i da on leži iza uspeha juniorskog tima i osvajanja Evrolige.

Izvor: JT

Ponedeljak, 19.05.2014.

15:29

Default images

Juniori Zvezde su osvojili titulu u elitnom takmičenju trijumfom sa 55:42 nad Realom u finalu završnog turnira u Milanu.

“Ostvarili smo veliki uspeh. U konkurenciji odličnih timova, klubova koji zaista ulažu velika sredstva u mlađe kategorije osvojili smo prvo mesto”, rekao je Čović.

Trijumf još više dobija na težini ako se zna da smo imali najmlađu ekipu na turniru i da su igrači i članovi stručnog štaba bili veoma potrešeni zbog velike prirodne katastrofe koja je zadesila Srbiju. Međutim, momci su ceo turnir odigrali na izuzetno visokom nivou, a posebno impozantnu partiju su pružili u finalu protiv slavnog Reala na čemu su nam čestitali svi eminentni ljudi iz sveta košarke koji su bili u Milanu”, rekao je Čović.

Čović je istakao da je u Zvezdi uspostavljen sistem kakav je ranije imao FMP.

Uspeh koji smo ostvarili je plod veoma dobrog i pre svega sistemskog rada koji smo uspostavili u Crvenoj zvezdi u prethodne tri godine. To je sistem koji je razvijen u FMP, a koji je godinama davao izvanredne rezultate kako u produkciji igrača tako i u osvajanju trofeja. Podsetio bih samo da su Zvezdini juniori prošle godine nesrećno izgubili šanse za plasman u finale, ali iz te generacije je ove sezone čak osam igrača igralo seniorsku košarku: Tejić, Rebić i Ristić u Crvenoj zvezdi, a Gudurić, Đukanović, Kaplanović, Vorkapić i Jovanović u FMP. Svesno smo drastično podmladili juniorsku selekciju, koja se u Jedinstvenoj juniorskoj ligi Srbije takmičila sa znatno starijim igračima. Naša selekcija je bila godinu, dve mlađa od svih ostalih ekipa, ali pokazalo se da je to bio ispravan potez. Znali smo da imamo talentovane igrače, ukazali smo im poverenje i oni su to opravdali na pravi način i pokazali da predstavljaju svetlu budućnost srpske košarke i Crvene zvezde. Ono što mora da se uradi je da se klubovi na neki način zaštite od raznoraznih menadžera koji nam najtelontovanije momke bukvalno otimaju i odvode u inostranstvo”, naglasio je Čović.

Predsednik Crvene zvezde ponovio je da je ulaganje u mlađe kategorije koncept koji će Zvezda još više razvijati.

Moramo da nastavimo da pravimo igrače. Imamo talentovanu decu, a ono što moramo da uradimo je da im omogućimo uslove u kojima će moći da se adekvatno razvijaju. U Crvenoj zvezdi sve to posedujemo, počevši od infrasturkture u vidu dvorana, kvalitetnih trenera do jedinstvenog sistema obrazovanja koja nudimo toj deci. Nismo bogata zemlja da možemo sebi da pruištimo velike budžete i skupocene internacionalce i zato je sistem koji smo uspostavili, a to je pravljenje igrača, jedino održiv i to je jedini siguran plan za budućnost. U tom cilju su ove sezone prvom timu priključeni Vojislav Stojanović i Stefan Lazarević, koji su dobili određene minute i u seniorskoj konkurenciji. Koliko je to bilo značajno dokaz je možda i podatak da je Stojanović imenovan u idelanu petorku Fajnal ejta, a proglašen je i za najboljeg igrača Evroliginog finalnog turnira”, naglasio je Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: