Raduljica – solidna ruki sezona

Miroslav Raduljica je verovatno zadovoljan svojom ruki sezonom u NBA, kao i američki eksperti, koji imaju više pohvala na njegovu igru u napadu nego u odbrani.

Izvor: AK

Ponedeljak, 12.05.2014.

19:23

Default images

Raduljica se u NBA oprobao Milvoki Baksima, zvanično najgorem timu lige, a prosečno je beležio 3,8 poena uz 2,3 skoka za manje od 10 minuta po meču.

U NBA je stigao kako bi doneo snagu fizički slabašnoj centarskoj liniji Baksa koju su činili Džon Henson i Leri Sanders. Domaćini su ga zapamtili po elegantnom šutu sa posta, te 'nežnim' polaganjima oko obruča.

"Potpisao je dvogodišnji ugovor (treća godina negarantovana) sa Baksima i postao treći centar tima. Rane povrede Sendersa i Zaze Pačulije su mu donele nekoliko minuta više nego što je možda trener Dru očekivao. Mada, često su prednost dobijali Ekpe Udoh i Džef Adrijen. Međutim, to je uglavnom bila trenerova odluka, jer je Raduljica svojim brojevima zaslužio možda i više minuta", smatra Piter Mirer, analitičara sajta BehindtheBuckpass.com.

Napad
Beta/AP Photo
"Raduljica je imao 54% pogodaka iz igre, ali su možda i najimpresivnija stvar u njegovoj igri slobodna bacanja. Pogodio je 45 od 55 pokušaja što je 81,8%. Bio je i solidan u ofanzivnom skoku, koristeći svoju visinu, pa je kupio svoje i promašaje saigrača u reketu. Njegov trud je rezultirao sa ofanzivnim skokom na svakih devet minuta njegove igre.

Njegova pas igra je povremeno bila briljantna. Još jedna godina učenja u Zazinoj školi "dodavanja visokih igrača" samo će mu pomoći. Baksi su potigli 117 poena na 100 poseda kada je Miroslav bio na parketu, što je lep napredak u odnosu na prosek tima od 103 poena na 100 poseda lopte.

Najproduktivniji je bio u završnici kada su mečevi već bili odlučeni, a Baksi su ih imali gomilu ove sezone. Međutim, doprinosio je i u bitnim minutima koje je dobijao. Najbolji meč sezone odigrao je 21 decembra kada je protiv Filadelfija 76ersa dobio za njega retkih 20 minuta, a on to iskoristio sa 14 poena (5/7 iz igre, 4/4 slobodna). Baksi su slavili laganu pobedu", ocenio je Mirer.



Odbrana

"Raduljici nije mnogo pomogla veličina tela u odbrani, kao ni u napadu. S obzirom da nije blagoslovnjen posebnim fizičkim predispozicijama, nema mogućnost da bude efektan bloker. Njegova najbolja defanzivna sposobnost je da se fizički nosi sa visokim rivalom. Nažalost, gledao je kako Ersan Iljasova dobija duele cele sezone, to pokušao da primeni u svojoj igri, ali je to rezultovao sa nekoliko velikih promašaja. Najviše se, na njegovu žalost, istakao prilikom zakucavanja Entonija Dejvisa", smatra Mirer.



Konačna ocena

"U sezoni u kojoj su Baksi preplatili veliki broj igrača, pogodili su cenu za Miroslava Raduljicu. Dobiće još 1,5 miliona dolara sledeće sezone, a to je jednako kvalitetu koji donosi na terenu. Deluje i kao veoma dobar momak, što je dobra stvar u svlačionicu punoj mladih i upečatljivih nada. Njegov dolazak je povećao i interesovanj za Baksima u Srbiji", konstatuje na kraju američki novinar.

"Možda i najbolja stvar koju je Raduljica doneo američkoj javnosti su njegovi misteriozni selfiji", na kraju ističe Mirer.

Pročitajte intervju koji je Raduljica početkom ove godine dao za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: