LE: Orlovi na Juve i španski derbi

Posle uzbuđenja u polufinalu Lige šampiona očekuju nas mečevi iste faze u najmasovnijem evropskom takmičenju – Lige Evrope.

Izvor:

Četvrtak, 24.04.2014.

09:55

Default images

Na stadionu Roman Sančes Pichuan na programu je španski derbi između Sevilje i Valensije.

Derbi večeri, kako ga mnogi nazivaju finale pre finala, igra se u Lisabonu– gde Benfika na Lužu dočekuje Juventus. Prvaci Portugalije, predvođenji Lazarom Markovićem i Miralelom Sulejmanijem, će pokušati da stignu do prednosti i plasmana u novo evropsko finale.

Polufinale Lige Evrope, 21.05:

Juventus – Benfika
Sevilja – Valensija

Finale 14. maj – Stadion Juventusa (20.45)

Benfika vs Juventus – Luž

Beta/AP Photo/Francisco Seco
Duel na stadionu Benfike donosi na susret dve najbolje ekipe u takmičenju. Oba tima su se u Ligi Evrope našli posle ispadanja iz Lige šampiona, od kada variraju kao jedni od najvećih favorite za osvajanje trofeja.

'Orlovi' su prošlog vikenda obezbedili 33. rekordu titulu prvaka Portugalije, pa mogu maksimalno da se posvete obavezama koje ih očekuju na kontinetalnom planu. Trener ekipe Žorž Žesus je pred meč istakao, po njemu, dve ključne stvari – 'posebnost' Andree Pirla i taktičku izvanrednost trenera 'Stare dame' Antonia Kontea.

"Smatram da su oni i moja ekipa dva najbolja sastava koja su preostala u takmičenju. Ništa neće biti poznato posle devedeset minuta na našem stadionu. Oni su taktički jaki, igraju na način svojstven zemlji iz koje potiču. Ali, koliko god bili različiti u postavci, naši timovi imaju sličnu filozofiju", jasan je Žesus.

Benfika, koja nije poražena u poslednjih 12 susreta u Evropi. će biti lišena pomoći Silvija i Eduarda Salvija, koji su završili sezonu, dok če Ljubomir Fejsa i Nikolas Gaitan biti spremni za revanš u Italiji.

Dva tima več su se sastajala u ovoj fazi evropskih takmičenja, Benfika je bila uspešnija u sezoni 1967/68, kada je zahvaljujući legendarnom Euzebiju uspela da slavi sa ukupnih 3:0 i plasira se u finale tadašnjeg Kupa šampiona. Dvadesetpet godina kasnije, 'bjanko-neri' su se revanširali Portugalcima u četvrtini finala Kupa UEFA.
Beta/AP Photo/Francisco Seco
Ekipa koju je sa klupe predvodio Đovani Trapatoni je, sa Antoniom Konteom u sastavu, uspela da izbaci Benfiku, posle poraza u prvom meču. a kasnije i podigne trofej namenjen pobedniku takmičenja.

"Osvojio sam ovo takmičenje kao igrač, ali sada 'živimž život trenera. Smatram da smo moj kolega i ja na istom nivou i da sa podjednakim šansama ulazimo u ovaj dvomeč. Imam veliko poštovanje prema njima, a pogotovo prema onome što je Žesus uspeo da postigne. Evidentan napredak tokom poslednjih sezona su krunisali osvajanjem nacionalnog šampionata. To je za njih izuzetno važno. Mi i dalje nismo uspeli da obezbedimo novu titulu prvaka, pa moramo da razmišljamo o dva fronta", rekao je trener Juventusa Antonio Konte.

"Stara dama" ima osam bodova prednosti četiri kola pre kraja Serije A, a ekipa će u Lisabonu biti oslabljena neigranjem povređenih Artura Vidala i Simonea Pepea, dok je Karlos Teves pod znakom pitanja.

"Očekuje nas izuzetno naporan ali i uzbudljiv period. Borimo se za titulu i finale Lige Evrope. Moramo da damo sve od sebe u 180 minuta, sa izuzetno jakim protivnikom, ako želimo da zaigramo finale pred našim navijačima. U Evropi nemate prava na grešku", zaključio je Italijan.

Sevilja vs Valensija – Ramon Sančes Pishuan

Beta/AP Photo/Miguel Angel Morenatti
S druge strane, u Andaluziji se igra derbi Španije, pa će Primera sigurno imati svog kandidata za trofej u Torinu 14. maja.

Sevilja se nalazi u odličnoj formi, pa se može reći da u duel sa 'Slepim miševima' ulazi kao mali favorit. Ekipi Unaja Emerija biće ovo 17. meč ove sezone u Evropi. Prvi su odigrali još prvog dana avgusta prošle godine – kada su u kvalifikacijama savladali Mladost iz Podgorice. Trener Andalužana Unaj Emeri, nekadašnji trener upravo Valensije, ima priliku da donese Sevilji treći trofej najmasovnijeg takmičenja.

"Bio sam na čelu Valensije četiri godine, i to me je načinilo boljim čovekom i boljim trenerom. Ali, sada sam sto odsto Andalužanin i želim da se Sevilja nađe u finalu – do kog je dug put", rekao je Emeri i dodao: "Ovo takmičenje je puno dalo Sevilji, zato i osećamo veliku odgovornost. Sećam se s koliko su žele moji igrači igrali protiv Mladosti, ali i 4.000 navijači koji su nas bodrili protiv Eštorila. Tada mi je bilo jasno koliko ovo takmičenje znači celom gradu".

Defanzivac tima koji je dve godine uzastopno osvajao Kup UEFA (2006, 2007) Nikolas Pareho kaže da njegova ekipa želi da zadrži dobru formu.

"Mogu vam reći da se ceo tim raduje susretu sa Valensijom. Jedini cilj nam je da zadržimo dobru formu, a rezultat će doći. Kada biste pogledali jedan naš trening bilo bi vam jasno koliko želimo trofej Lige Evrope", rekao je Pareho.
Beta/AP
Sevilja je od poslednjih 15 mečeva 12 rešila u svoju korist, ali ove sezone nije uspela u dva navrata da savlada ekipu sa Mestalje u nacionalnom šampionatu. U februaru na Ramos Sančes Pishuanu bilo je 0:0, dok je Valensija slavila u prvom delu sezone 3:1. Upravo je to činjenica koju ističe trener gostiju Huan Antonio Pici.

"Treneri i igrači Valensije imaju istu želju u poslednjih deset godina kada gostuju u Sevilji – a to je pobeda. Ni ovoga puta nije drugačije, ali nismo favoriti. Ovaj susret biće najveći u karijeri za mnoge od nas, uključujući i mene. Potrudićemo se da dođemo do što boljeg rezultata pred revanš. Moramo imati takav pristup ukoliko želimo u finale. Imam osećaj da će odluka pasti na Mestalji", rekao je 45-godišnji Pici.

Trener domaćeg sastava nema kadrovskih problema, dok strateg gostiju ima samo jednu dilemu – da li na gol staviti Visentea Guaitu ili tek oporavljenog Dijega Alveša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: