Ukrajina i dalje želi ZOI 2022.

Ukrajinski grad Lavov nije odustao od kandidature za Zimske olimpijske igre 2022. godine, uprkos krizi u zemlji koja se pogoršava svakog dana.

Izvor: SV

Četvrtak, 17.04.2014.

22:41

Default images

Kandidatura ukrajinskog grada je neizvesna zbog napetosti sa susednom Rusijom i pred predsedničke izbore 25. maja, posle kojih će biti odlučeno da li će se odustati.

"Naš san je trenutno zaustavljen zbog sadašnjih okolnosti u Ukrajini makar do posle predsedničkih izbora. Smanjili smo aktivnosti na minimum i suspendovali smo promotivne i medijske aktivnosti do rešenja trenutnih izazova sa kojima se suočavamo", rekao je predsednik organizacionog odbora Sergej Gončarov.

On je dodao i da je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) podržavao Lavov tokom svih previranja u Ukrajini, kome će protivkandidati biti Almati, Peking, Krakov i Oslo.

"Složili smo se sa MOK-om da se sastanemo što je pre moguće i da odlučimo da li smo i dalje u stanju da ispunimo svoje obaveze i da ostvarimo svoj san organizacije Olimpijskih igara. Sada nam je san važniji nego ikad", rekao je Gončarov.

Situacija u Rusiji se pogoršala nakon svrgavanja ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i ruskog anektiranja Krima. Oružana pobuna koju podržava Rusija izazvala je haos u istočnoj Ukrajini poslednjih nedelja.

Ovakva situacija predstavlja veliki izazov prelaznoj vladi Ukrajine i privremenog predsednika Oleksandra Turčinova.

Lavov ima 700.000 stanovnika, nalazi se na zapadu Ukrajine i bliži je Zapadu nego Rusiji, ali nije jedini grad sa problemima u trci. Oslo još nije obezbedio finansijske garancije vlade, a ankete pokazuju da se većina Norvežana protivi projektu.

Krakov je potresen posle prošlonedeljne ostavke predsednice organizacionog odbora Jagne Marčulajtis-Valčak, nakon što su mediji izneli optužbe da je njen suprug nudio novac za pisanje pozitivnih tekstova.

Osim toga, glasači će na referendumu 25. maja odlučiti da li su za domaćinstvo Olimpijskih igara.

MOK će početkom jula odlučiti koji gradovi će ući u uži izbor, a domaćina će izabrati 31. jula 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: