Izložba o olimpizmu u Novom Sadu

Izložba pod nazivom "Trenuci za pamćenje: Olimpizam u Srbiji 1912 – 2012" otvorena je u Muzeju Grada Novog sada na petrovaradinskoj tvrđavi.

Izvor: ÐN

Sreda, 16.04.2014.

23:44

Default images

Na svečanosti otvaranja prisustvovali su predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac, osvajač olimpijskih medalja na Igrama u Moskvi i Loš Anđelesu veslač Zoran Pančić i šef kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović.

Izložba prikazuje najznačajnije eksponate iz fundusa Fonda sporta i olimpizma i Olimpijskog komiteta Srbije, kao što su učesnička medalja sa prvih modernih Olimpijskih igara u Atini 1896. godine, srebrni tanjirić sa olimpijskim krugovima i potpisom, nosač za baklju sa Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine, orden Bogdana Spernjaka, takođe iz Berlina i medalje pojedinih naših sportista i druge zanimljive eksponate.

Obraćajući se prisutnima Vlade Divac se zahvalio Gradu Novom Sadu, što je, kako je kazao, omogućio da se u tako lepom prostoru postavi izložba koja govori o istorijatu olimpizma u Srbiji.

"Drago mi je da posle Beograda i Kruševca i žitelji Novog Sada imaju priliku da vide ovu značajnu izložbu", rekao je Divac.

Zoran Pančić je kazao da izložba omogućava da se i najmlađe generacije bolje upoznaju sa dostignućima srpskih sportista.

Aleksandar Petrović je pozvao Novosađane da posete izložbu koja svedoči o svim onim trenucima koji su postali sastavni deo našeg kolektivnog pamćenja i predstavljaju sportske vrednosti na koje mladje generacije treba da se ugledaju.

Izložba "Trenuci za pamćenje: Olimpizam u Srbiji 1912 –- 2012" obuhvata period od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, preko prvog učešća Srbije na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine, do uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Londonu.

Izložba će u Muzeju Grada Novog Sada biti postavljena do 28. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: