Suđenje u Austriji zbog nameštanja

Državni tužioci Austrije optužili su bivše fudbalere Dominika Tabogu i Sanela Kuljića, kao i "druge osobe" za nameštanje mečeva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

22:09

Default images

Skandal sa korupcijom potresao je Austriju u novembru2013. Tužioci nisu želeli da otkrivaju druge detalje o slučaju i obećali su da će to učiniti sledeće nedelje.

Istražitelji su ispitali 20 aktivnih i penzionisanih fudbalera o umešanosti u nameštanje najmanje 17 prvenstvenih utakmica od 2004, uključujući i devet mečeva iz tamošnje prve lige. Od tih mečeva, tri su odigrana ove sezone.

Istražitelji su rekli da su došli do spiska od 26 fudbalera, koji su im dali dvojica muškaraca iz Albanije, uhapšenih u novembru zato što su navodno upravljali nameštanjem.

Svi mečevi koji su navodno namešteni u prvoj ligi imaju veze sa klubovima Kapfenberg ili Gredig, u kojima je igrao Taboga.

On je priznao da je pokušao da nagovori četvoricu saigrača u Gredigu da nameste utakmicu prošle sezone, kao i da ga je u prevaru uvukao Kuljić da bi tako izmirio lični dug.

Taboga je podneo tužbu u kojoj tvrdi da je bio nateran da Kuljiću plati skoro 30.000 evra, kao i da mu je ovaj bivši reprezentativac Austrije pretio kada je odbio da učestvuje u nameštanju.

Tužioci su rekli da Kuljić tvrdi da mu Taboga i dalje duguje novac, i da to traje od vremena kada su obojica igrala u Kapfenbergu, u prvoj polovini 2012. Ovaj Austrijanac poreklom iz BiH kazao je da je svom tadašnjem saigraču pozajmio 65.000 evra za nameštaj.

Obojica su uhapšeni u novembru, a Fudbalski savez Austrije u februaru je doživotno suspendovao Tabogu.

Kuljić se povukao 2012. pošto je pokidao ligamente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: