Vreme je za novu eru Formule 1!

Čekanje je gotovo, ovogodišnji šampionat Formule 1 počinje u nedelju trkom za Veliku nagradu Australije, koja će doneti odgovore na mnoga pitanja. Nova sezona predstavlja put u nepoznato, zbog najradikalnijih izmena pravila u istoriji sporta, pa se očekuje potpuna promena u odnosu snaga. Titulu brane Sebastijan Fetel i Red Bul, koji su imali problema tokom testiranja, pa mladi Nemac prvi put u odbranu titule ne ulazi kao favorit. To znači samo jedno, da nas verovatno očekuje jedan od najuzbudljivijih šampionata u istoriji...

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2014.

23:22

Default images

Prošle godine Pirelijevi pneumatici su začinili šampionat, a sada će to učiniti brojne promene. Iako su timovi imali dosta vremena da se spreme, neki su odradili dobar posao, dok su drugi dočekali ovogodišnji šampionat nespremni. Međutim, svi su saglasni u oceni da ništa neće biti jasno sve dok se ne završi trka na stazi „Albert park“.

Prvi put posle dosta godina praktično je nemoguće bilo šta predvideti, zato što nikada ranije nismo videli toliko promena u 'jednom cugu'. Iako su se neki vozači izdvojili tokom testiranja, ona nisu mogla da daju jasniju sliku iz jednog prostog razloga, a to su strategije koje su timovi imali određenih dana, ali i činjenice da razlike nisu bile toliko velike.

Na papiru, Mercedes i Vilijams su na kraju testiranja, posle 12 dana provedenih na stazi. bili ispred ostalih, ali su im vozači Ferarija i Fors Indije disali za vratom. Red Bul je, s druge strane, imao veliki broj problema, pa je Fetel nekoliko puta završavao dan bez završenog brzog kruga. Zbog toga se mnogi pitaju hoće li aktuelni šampion uopšte završiti prvu trku sezone, a mnogi su još odavno najavili da ćemo videti nezapamćen broj odustajanja.

Šta se promenilo između dve sezone?

Peter Clausen Film & TV / Red Bull Content Pool
Možda je bolje pitanje šta je ostalo isto između dve sezone. Promene čiji smo svedoci su verovatno najveće od prvog šampionata Formule 1. Bilo je velikih promena tokom godina, ali nikada nije bio slučaj da se toliko različitih uvede u jednoj sezoni. Najveća promena su sigurno motori, 1,6 litarski turbo V6, koji Formulu 1 vode u smeru hibridne tehnologije. To ujedno znači da će bolidi tokom trke koristiti 35 odsto manje goriva nego što je slučaj bio prošle godine.

Dizajn motora ove sezone je bio gotovo jednako bitan kao aerodinamika, zbog čega je većina dizajnera sa radom počela mnogo ranije nego što bi bilo ko mogao da zamisli. Svako od njih je morao da osmisli način kako da napravi savršen balans između mehaničke snage i električnog sistema uz pomoć sistema za povraćaj energije (ERS), što utiče kako na konjsku snagu motora, tako i štednju goriva. Sve to može mnogo da utiče na strategiju tokom trka.
Peter Clausen Film & TV / Red Bull Content Pool
Stručnjaci kažu da motori koji su korišćeni u Formuli 1 do prošle sezone, 2,4-litarski V8, nisu uopšte bili komplikovani, ali da su oni uvedeni za ovogodišnji šampionat potpuna suprotnost. Turbo motori se vraćaju u šampionat prvi put od 1988. godine, a ovoga puta će imati dve jedinice za skladištenje energije. Jedna radi slično kao KERS, odnosno pretvara kinetičku energiju dobijenu pri kočenju u elektricitet, dok druga energiju dobijenu od gasova iz auspuha pretvara u električnu energiju.

Novi motori, njihova osnovna verzija, stvaraju snagu od 447 kilovata, a dodatnu dobijaju od sistema ERS, koji ima dvostruko veću snagu u odnosu na KERS, koji je korišćen do ove sezone. ERS može da se koristi otprilike pola minuta po krugu, tačnije 33,3 sekunde, što znači da vozači mogu da ga koriste mnogo duže nego što je slučaj bio ranije, a uticaj tog sistema na stazi će biti mnogo veći. Zanimljivo je da se novi sistem aktivira automatski, a ne kao ranije kada vozač odluči da je potrebno.
Peter Clausen Film & TV / Red Bull Content Pool
Vozačima će tokom sezone biti dozvoljeno po pet motora, u odnosu na osam, kakav slučaj je bio prethodnih sezona. Specifikacije istih 'zamrzla' je Svetska automobilska federacija u Bahreinu 28. februara, po završetku predsezonskih testiranja. Još jedna promena u odnosu na prošle sezone je to da vozači sada na raspolaganju imaju osam brzina, a ne sedam, a homologaciju je odredila FIA.

Pored svega toga, timovima će biti dozvoljeno samo 100 kilograma goriva, odnosno 140 litara, tokom trke. Svaki tim koji se bude oglušio o to pravilo biće diskvalifikovan. Mnogo toga će zavisiti od procesa točenja goriva, pošto će preciznost uticati na snagu motora, ali i trošenje goriva.
Peter Clausen Film & TV / Red Bull Content Pool
Što se tiče aerodinamike, najveća promena vidljive su na auspuha, koji sada mora da ima određene dimenzije i ugao. Samim tim, timovi više ne mogu da menjaju njegovu poziciju da bi povećali aerodinamičkin učinak. Kada se pogleda sam izgled bolida, ono što najviše 'upada u oči' su nosevi bolida, koji moraju da budu centrirani na 185 milimetara, odnosno tek iznad prednjeg krila. Zbog toga smo svedoci različitih rešenja pojedinih timova, a po onima koji su smislili pravila, takvi nosevi će povećati bezbednost.

Prednja krila su u odnosu na prethodne sezone uža za 150 milimetara, dok su zadnja manja, a i ove snage ćemo imati i DRS. Na snazi će biti isto pravilo po kojem taj sistem može da se koristi pri preticanju samo ukoliko vozač ispred ima prednost manju od jesne sekunde. Međutim, krilo će se otvarati na 65 milimetara, 15 više nego ranije. Takođe, minimalna težina je povećana sa 642 na 691 kilogram, što mnogo utiče na aerodinamiku.
Peter Clausen Film & TV / Red Bull Content Pool
Pored svega toga, veliku ulogu u ishodu svih trka imaće i Pirelijevi pneumatici. Za razliku od prethodnih sezona neće biti velikih razlika u komponentama na trkama, a Pireli je objavio da su testiranja pokazala da će novi pneumatici imati daleko duže trajanje nego što je bilo ranije. Za Australiju su određene meke i srednje komponente pneumatika i očekuje se da će vozači ići dva ili tri puta u boks tokom trke.

Sve promene pravila između sve sezone možda je najbolje objasnio Red Bul, uz pomoć Sebastijana Fetela i Danijela Rikarda. Zbog toga predlažemo da pogledate prateći video.

Nikad zanimljiviji 'prelazni rok'

Beta/AP Photo/Rob Griffith
Posle promena na samim bolidima, red je da pređemo na 'prelazni rok'. Utisak je da u poslednjih nekoliko godina nije toliko vozača promenilo timove, a sigurno je najveća zvezda prelaznog roka u Formuli 1 bio Kimi Raikonen. Finac se posle dve godine u Lotusu vratio u Ferari, u tim koji mu je 2009. godine platio da ga napusti da bi napravio mesto za Fernanda Alonsa.

Španac nije bio oduševljen izborom svog timskog kolege, ali je na kraju rekao da je tim taj koji odlučuje. Do promena je došlo i u redovima šampionskog Red Bula, a Marka Vebera, koji se povukao iz Formule 1, zamenio je Danijel Rikardo, koji je napredovao posle dosta dobre sezone u ekipi Toro Roso.
Beta/AP Photo/Andrew Brownbill
U Meklaren je stigao Danac Kevin Magnusen, koji će činiti vozačku postavu zajedno sa iskusnim Džensonom Batonom, dok će boje Lotusa braniti starosedelac Roman Grožan i Pastor Maldonado, koji je stigao iz Vilijamsa. U britanskoj ekipi ostao je Valteri Botas, a pridružio mu se Felipe Masa, koji je bio najbrži tokom testiranja u Bahreinu, u vremenu od 1:33.258 minuta.

Fors Indija je pretrpela velike promene, a za svoje vozače ove sezone je izabrala Nika Hilkenberga i Serhija Peresa. Adrijan Zutil je prešao u Zauber, gde je ostao Esteban Gutijeres, dok će za Toro Roso voziti Žan-Erik Vernj, kojem će to biti treća sezona u timu, i debitant Danil Kvjat.

Debitanta i to još jednog Skandinavca videćemo u Katerhemu, pošto će Markus Erikson činiti vozačku postavu tog tima uz Kamuija Kobajašija. Promena nije bilo samo u Mercedesu, čiji vozači su ostali Luis Hamilton i Niko Rozberg, odnosno Marusji, pošto je zadržala vozače od prethodne sezone – Žila Bjankija i Maksa Čiltona.

Formula 1 kao Moto GP i NASCAR

Beta/AP Photo/Miguel Angel Morenatti
Promena koja možda i najviše raduje sve vezana je za brojeve koje će vozači nositi na svojim bolidima. Za razliku od prethodnih godina, vozači su pred ovu sezonu izabrali brojeve koje će nositi tokom cele karijere. Broj jedan će svakako uvek biti rezervisan za šampiona, ako on želi da ga uzme. Ukoliko više vozača izabere isti broj, prednost će imati onaj koji je tokom prethodne sezone imao bolji plasman.

Takav koncept već duže vreme se koristi u Moto GP šampionatu, a sigurno najbolji primer za to je devetostruki svetski šampion Valentino Rosi, koji je prepoznatljiv po svom broju 46. Isto je tako zanimljivo da mnogi legendarnog Žila Vilneva poistovećuju sa brojem 27, koji je nosio u Ferariju.
Beta/AP Photo/Hasan Jamali
Sebastijan Fetel je odlučio da ove sezone nosi jedinicu, ali je izabrao peticu, koju će koristiti kada više ne bude šampion.

Najzanimljiviji izbor sigurno je Maldonadov, koji se odlučio da vrati broj 13 u Formulu 1, iako se on tradicionalno smatra baksuzni.

Zanimljiv je izbor Nika Hilkenberga, koji se odlučio za broj 27, koji je najviše poznat po tome što ga je nosio legendarni Žil Vilnev. Dženson Baton će nositi broj 22 zato što je svoju za sada jedinu titulu osvojio sa tim brojem na bolidu, dok se Fernando Alonso odlučio za 14, zato što mu je taj broj, po njegovim rečima, doneo dosta sreće tokom života.
Beta/AP Photo/Andrew Brownbill
Evo i kompletnog spiska brojeva:
#1 Sebastijan Fetel (Red Bul)
#3 Danijel Rikardo (Red Bul)
#4 Maks Čilton (Marusja)
#6 Niko Rozberg (Mercedes)
#7 Kimi Raikonen (Ferari)
#8 Roman Grožan (Lotus)
#9 Markus Erikson (Katerhem)
#10 Kamui Kobajaši (Katerhem)
#11 Serhio Peres (Fors Indija)
#13 Pastor Maldonado (Lotus)
#14 Fernando Alonso (Ferari)
#17 Žil Bjanki (Marusja)
#19 Felipe Masa (Vilijams)
#20 Kevin Magnusen (Meklaren)
#21 Esteban Gutijeres (Zauber)
#22 Dženson Baton (Meklaren)
#25 Žan-Erik Vernj (Toro Roso)
#26 Danil Kvjat (Toro Roso)
#27 Niko Hilkenberg (Fors Indija)
#44 Luis Hamilton (Mercedes)
#77 Valteri Botas (Vilijams)
#99 Adrijan Zutil (Zauber)

Uvedeno bizarno pravilo koje bi promenilo istoriju

Getty Images/Red Bull Content Pool
Sve promene koje su uvedene nikoga nikoga nisu naljutili kao novo pravilo po kojem će se poslednja trka sezone, u ovom slučaju Velika nagrada Abu Dabija bodovati dvostruko. To pravilo uvedeno je još prošle godine, a iako su se svi ljubitelji Formule 1, ali i vozači, nadali da će ono biti ukinuto, ono je ostalo na snazi. Bilo je čak ideja da se za poslednje tri trke dobiju dupli bodovi, ali ona nije prihvaćena.

Očigledno je da je to pravilo uvedeno zbog potpune dominacije Sebastijana Fetela prošle sezone, pošto je svoju četvrtu titulu zaredom osvojio tri trke pre kraja. Da je prošle godine bilo na snazi to pravilo ništa se ne bi promenilo, a kada se pogleda malo dalje unazad, u istoriji Formule 1 titula je odlučena na poslednjoj trci 27. puta, a sa novim pravilom, taj broj bi se povećao na 46. Naravno, ne zna se kakav bi pristup bio vozača da je drugačije bilo bodovanje, ali je svakako da bi istorija u nekim slučajevima bila procenjena. Više o tome pročitajte u posebnoj temi.

A sada u nedostatku pravog favorita, idemo tim po tim...

Red Bul (RB10) – #1 Sebastijan Fetel, #3 Danijel Rikardo

Getty Images/Red Bull Content Pool
Posle četiri godine apsolutne dominacije, uz uspone i padove, od Sebastijana Fetela i Red Bula se očekuje nova titula. Međutim, ovoga puta mladi Nemac i njegov tim će imati izuzetno težak posao, pošto će tokom trkačkih vikenda morati da nadoknade sve ono propušteno tokom zimskih testiranja.

Adrijan Njui je ponovo taj koji stoji iza modela RB10, a iako je on odradio odličan posao po pitanju aerodinamike, ovoga puta je Reno zakazao. Svi timovi koji imaju Renoov motor imali su problema, ali su se Red Bulovi ipak našli u centru pažnje, i to s razlogom. Međutim, ako nekoga ne bi trebalo otpisivati to je Fetel, a to je pokazao više puta poslednjih godina. Ove godine mladi Nemac je dobio novog timskog kolegu, Marka Vebera zamenio je od Danijela Rikarda, i biće zanimljivo videti kako će se Australijanac snaći u zaista elitnom društvu.

Mercedes (F1 W05) – #6 Niko Rozberg, #44 Luis Hamilton

Beta/AP Photo/Hasan Jamali
Vozači Mercedesa su se tokom testiranja pokazali možda i kao najozbiljniji kandidati za titulu, ali se Luis Hamilton izdvojio u odnosu na Nika Rozberga. Iako su testiranje počeli na loš način, pošto je Britanac slupao bolid već na prvom izlasku na stazu, pokazali su pouzdanost. Možda najbolje o tome koliko su se Hamilton i Rozberg naradili govori podatak da su kompletirali 4.973 kilometra tokom testiranja.

U odnosu na pojedine timove, Mercedes je uspeo da odradi i simulacije trka, tako da već vrlo dobro znaju šta ih čeka na otvaranju sezone. Nema sumnje da su u nemačkom timu spremni dočekali ovogodišnji šampionat, ali su i oni imali kvarove, pa je sada samo pitanje hoće li ispuniti očekivanja.

Ferari (F14 T) – #7 Kimi Raikonen, #14 Fernando Alonso

Beta/AP Photo/Miguel Angel Morenatti
Tokom testiranja Ferari nije uspeo da se umeša u borbu za vrh sa Mercedesom i Vilijamsom, ali je pri vrhu. Ono što raduje sve u italijanskom timu je da su konstantno napredovali, imali su problema, ali si i Fernando Alonso i Kimi Raikonen bili sve brži kako se početak sezone približavao.

Zanimljivo je da su njih dvojica imali potpuno različite strategije tokom testiranja, pa je tako dvostuki svetski šampion jurio sve brže vreme, dok je Finac obavljao simulaciju trke. U italijanskom timu istakli su da očekuju da su oko sekundu iza Mercedesa, a sedam desetinki sporiji od Vilijamsa, ali ako nešto vozači Ferarija imaju to je iskustvo i nikako ih ne treba otpisivati, to su nam pokazali više puta poslednjih godina.

Lotus (E22) – #8 Roman Grožan, #13 Pastor Maldonado

Beta/AP Photo/Hasan Jamali
Prošla sezona je bila poprilično uspešna za Lotus, Kimi Raikonen je trijumfovao već na otvaranju u Australiji, još nekoliko puta je bio na podijumu, isto kao i Roman Grožan. Međutim, između dve sezone sve se promenilo, a tim je čak propustio prva predsezonska testiranja. Grožan i njegov novi timski kolega Pastor Maldonado su tako imali znatno manje vremena da se upoznaju sa novim bolidom i novim pravilima.

Problemi ih nisu zaobišli ni do kraja testiranja, i Grožan i Maldonado su proveli malo vremena na stazi, a i kada su bili na njoj vrlo brzo su morali da se vrate u garažu. Zbog toga je pravo pitanje šta od njih može da se očekuje. Treba napomenuti i da su se u Lotusu odlučili za zanimljivo rešenje nosa bolida, koji je nalik višljuški, što nije viđeno ni na jednom drugom bolidu.

Meklaren (MP4-29) – #20 Kevin Magnusen, #22 Dženson Baton

Beta/AP Photo/ Martin Rickett/PA
Prošla sezona bila je jedna od najneuspešnijih u istoriji za Meklaren, pošto se tim nijednom nije našao na pobedničkom postolju. To je dovelo do velikih promena u legendarnoj ekipi, ali da nije sve odlučeno na brzinu govori to da se Ron Denis vratio na čelo tima i on će biti taj koji će nadgledati sve, a ne Martin Vitmarš. Takođe, bivši šef Lotusa Erik Bulije imenovan je za trkačkog direktora, ali će i on, naravno, odgovarati Denisu.

Novi bolid Meklarena tokom testiranja je imao i trenutke kada je bljesnuo, ali i razočarao. U britanskom timu su uvereni da će ova sezona biti uspešnija od prethodne i da će uspešno završiti saradnju sa Mercedesom, pre novog partnerstva sa Hondom. Iskusni Dženson Baton ostao je u timu, a pridružio mu se ruki Kevin Magnusen, koji je već oduševio sve tokom testiranja. Ostaje da se vidi da li će isto pokazati i kada dođe ono pravo.

Fors Indija (VJM07) – #11 Serhio Peres, #27 Niko Hilkenberg

Beta/AP Photo/Hasan Jamali
U odnosu na prošlu godinu, Fors Indija je potpuno promenila vozačku postavu. Niko Hilkenberg se vratio posle jednogodišnjeg izleta u Zauber, a pridružio mu se Serhio Peres iz Meklarena. Obojica su bili poprilično dobri tokom testiranja, nisu imali mnogo kvarova, a dosta vremena su proveli na stazi.

Od Hilkenberga se ove sezone posebno mnogo očekuje, ali je i Peres taj koji želi da se dokaže. Nemački vozač je više puta prethodnih sezona dokazao da zaslužuje mesto u nekom od najjačih timova, ali mu je prilika za to uvek izmicala. Sada je možda pravo vreme da pokaže mnogima koliko su pogrešili, dok Peres na meti ima samo Meklaren, koji mu je uručio otkaz posle samo jedne sezone i na njegovo mesto doveo Magnusena.

Zauber (C33) – #21 Esteban Gutijeres, #99 Adrijan Zutil

Beta/AP Photo/Hasan Jamali
Švajcarski tim se ove sezone odlučio za miks iskustva i mladosti. Adrijan Zutil se pridružio Zauberu pošto je prethodno vozio samo za Fors Indiju, dok je Esteban Gutijeres ostao posle ne tako dobre debitantske sezone. Obojica su tokom testiranja imali i uspona i padova, a navikavanje na novi bolid posebno je bilo teško za Nemca, koji je više puta završavao van staze.

U timu su uradili sve da bi bolid na kraju testiranja bio dobar, ali vozači nisu bili potpuno zadovoljni. Međutim, i prošle sezone je Zauber lošije startovao, ali je iz trke u trku bio sve bolji. Zutil i Gutijeres se nadaju da će takav slučaj biti i ove godine, a ukoliko im se pruži prilika da ostvare dobar plasman sigurno će je iskoristiti.

Toro Roso (STR9) – #25 Žan-Erik Vernj, #26 Danil Kvjat

Getty Images/Red Bull Content Pool
Od svih timova koji imaju Renoove motore, utisak je da su vozači ekipe Toro Roso možda i najviše pokazali tokom testiranja. Nisu bili u vrhu, nisu bili ni baš blizu timovima koji su pratili Mercedes ili Vilijams, ali su imali svoje svetle trenutke. U prilog tome govori i činjenica da je Toro Roso imao znatno bolje rezultate od Red Bula, od kojeg se, ipak, mnogo više očekuje.

Žan-Erik Vernj ostao je i treću sezonu u timu, a pridružio mu se Rus Danil Kvjat, koji je došao umesto Danijela Rikarda, koji je napravio korak napred u karijeri i prešao u Red Bul. U Toro Rosu novu sezonu dočekuju sa pritajenim optimizmom, a sigurno je da bi bili veoma zadovoljni kada bi osvojili koji bod na startu sezone.

Vilijams (FW36) – #19 Felipe Masa, #77 Valteri Botas

© Williams Grand Prix Engineering Limited
Sigurno najveće iznenađenje testiranja napravili su vozači Vilijamsa, Felipe Masa je imao najbolje vreme, dok je Valteri Botas bio samo tri pozicije iza njega. Pored dolaska Brazilca u britanski tim najveća promena u Vilijamsu su Mercedesovi motori, a svi su složni u oceni da je to bio pravi potez legendarnog tima.

Rezultati tokom testiranja raduju sve ljubitelje Formule 1, kao i to što je tim konačno stao na noge posle problema poslednjih godina. Zahvaljujući Vilijamsu Martini se vratio u Formulu 1 i zaslužan je što je bolid britanskog tima jedan od najlepših u ovogodišnjem šampionatu. Svi se nadaju da će biti i brz, a ako se po jutru dan poznaje, možda vidimo veliko iznenađenje već u Australiji.

Marusja (MR03) – #4 Maks Čilton, #17 Žil Bjanki

Beta/AP Photo/Hasan Jamali
Marusja je jedini tim uz Mercedes koji je zadržao vozačku postavu od prošle sezone, ali je promenila dobavljača motora. Umesto Kosvorta tu je sada Ferari i to bi moglo da donese ruskom timu korak napred koji se čeka već godinama. Prvi bodovi još nisu osvojeni, ali bi ovo mogla da bude ta sezona kada će doći do njih. Međutim, tim je tokom testiranja imao velikih problema, pa će im biti potrebno dosta sreće da bi uspeli u svom cilju.

Katerhem (CT05) – #9 Markus Erikson, #10 Kamui Kobajaši

Beta/AP Photo/Andrew Brownbill
Pored Marusje, još jedan tim koji čeka na svoj prvi bod u Formuli 1 je Katerhem. Kamui Kobajaši se vraća u tim kao vozač tog tima, a zahvaljujući pomoći navijača koji su skupili pare da bi on izborio mesto u Formuli 1. Upravo od Kobajašija se dosta očekuje, uprkos problemima tokom testiranja, a u timu se nadaju da će Markus Erikson od njega dosta naučiti. Ono što raduje je što su rezultati tokom testiranja bili sve bolje, pa ko zna, možda nas iznenade uskoro.

19 trka – od Australije do Abu Dabija

Getty Images/Red Bull Content Pool
Ovogodišnji šampionat Formule 1 brojaće 19 trka, počinje u nedelju u Australiji, a završava se 23. novembra u Abu Dabiju. U odnosu na prošlu sezonu došlo je do nekoliko promena, izbačene su trke u Južnoj Koreji i Indiji, a ubačene runde u Austriji i Rusiji.

Trka na bivšem „A1 ringu“, sadašnjem „Red Bul ringu“ vraća se prvi put 2003. godine i to zahvaljujući vlasniku Red Bula Ditrihu Matešiću, koji će iz svog džepa finansirati organizaciju trke u svojoj domovini. Rusija će prvi put ugostiti najbolje vozače današnjice u oktobru, na novoj stazi u Sočiju, a iako su postojale sumnje u to da li će sve biti spremno na vreme, stiglo je zeleno svetlo.

Promena u odnosu na prethodnu sezonu je i to što će Velika nagrada Bahreina biti noćna trka. To je treća trka koja će se voziti pod reflektorima, uz Singapur i Abu Dabi.

Kalendar Formule 1 za 2014:
16. mart Velika nagrada Australije (Albert park)
30. mart Velika nagrada Malezije (Sepang)
6. april Velika nagrada Bahreina (Sakir)
20. april Velika nagrada Kine (Šangaj)
11. maj Velika nagrada Španije (Katalunja)
25. maj Velika nagrada Monaka (Monte Karlo)
8. jun Velika nagrada Kanade (Žil Vilnev)
22. jun Velika nagrada Austrije (Red Bul ring)
6. jul Velika nagrada Britanije (Silverston)
20. jul Velika nagrada Nemačke (Hokenhajm)
27. jul Velika nagrada Mađarske (Hungaroring)
24. avgust Velika nagrada Belgije (Spa-Frankoršamp)
7. septembar Velika nagrada Italije (Monca)
21. septembar Velika nagrada Singapura (Marina Bej)
5. oktobar Velika nagrada Japana (Suzuka)
12. oktobar Velika nagrada Rusije (Soči)
2. novembar Velika nagrada SAD (Ostin)
9. novembar Velika nagrada Brazila (Interlagos)
23. novembar Velika nagrada Abu Dabija (Jas Marina)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: