Evroliga - konačno bez iznenađenja

Izvor: B92

Subota, 11.01.2003.

14:04

Default images

Eto, bilo je potrebno da se odigra i deseto kolo Evrolige, pa da najzad konstatujem kako nije bilo iznenadjenja. Ne moze se doduse reci da je pobeda Panatinaikosa u Tel Avivu bila "zicer", ali ako Obradovic & co. ne urade takve stvari, pa ko ce onda? Klubovi koji su potrosili silne pare (i jos ih trose) imaju i tu vrstu pritiska , najcesce etiketiranu kao IMPERATIV USPEHA, ali im se mora priznati da se u dobrom broju sasvim solidno nose i sa time. Grupa timova koji u svojim rasporedima imaju isplanirani boravak u Barseloni od 9 do 11 maja se polako odvaja od onih koji su u Evroligi iz nekih drugih pobuda. Posle deset kola neke od ekipa se mogu vec otpisati, dok je vecina jos uvek nezavrsenog posla , kada je prolazak u drugi krug takmicenja u pitanju. Ako treba odrediti nekoga kome se moze "prilepiti" etiketa - najbolji u ovom trenutku - onda je to svakako ekipa iz Treviza, Beneton. Posto su letos "pokupili" sigurno najboljeg italijanskog strucnjaka, Etorea Mesinu, i pojacali ionako jak sastav, Trevizani sada pruzaju partije koje su ih dovele do 8-2 u grupi. Postizu najvise koseva u ovom takmicenju - 91,2 - imaju najbolji procenat suta za dva poena - gotovo 60 % - a ono sto ih potpuno odvaja od drugih je broj asistencija po mecu - 17,5, najbolji pokazatelj kolektivnog ucinka ovih momaka. Da se i o odbrani "vodi" racuna pokazatelj je prvo mesto i u broju oduzetih lopti po mecu - 13,0 !!! Poslednja zrtva bila je Alba, ekipa koja ce se po svemu sudeci uskoro okrenuti samo domacim takmicenjima.
U slicnoj situaciji je i AEK (1-9) , a ni Orthez posle poraza od Barse nije u najsjajnijoj situaciji. Naravno, sve zavisi od ciljeva i interesa klubova. Bilo bi nepravedno tek tako preci preko genocida koji je Efes pocinio nad Cibonom u Istanbulu. 34 poena razlike, u susretu dva tima koja bi da nastave i u sledecoj rundi - neuobicajeno, nema sta. Dolazak (povratak) Ace Petrovica i nije bogzna kako "oplemenio" igru bivsih prvaka Evrope. Ekipa ex selektora Prvaka Sveta je i dalje na vrhu, istoga skora kao i Beneton. Briljantni nisu, povremeno ne odigraju na nivou imena (a on je najvisi u Evropi), ali im se i ne moze zamerati previse. "kuci" ih svake nedelje ceka neki od spanskih timova "gladnih" skalpova najvecih, a nema puno vecih trofeja od skalpa Barselone. Skiper igra bolje od Repesinog dolaska, i nije nerealno ocekivati da se nadju medju prvih 5. To bi , barem delimicno, smirilo "nestasne" navijace kojima ne prija mesto ovog bolonjskog tima na tabeli Legae. Odlazak "najboljeg medju najboljima" su mnogi oznacili kao pocetak kraja Panatinaikosa, ali izgleda su se malo zaleteli sa takvim ocenama. Uostalom, nije li neozbiljno otpisati ekipu predvodjenu covekom sa PET titula evro-sampiona? I posle svega, "zeleni' su prvi u grupi B, eto vratise se i iz Tel Aviva sa pobedom. Ocekivano ili ne, takve stvari su radili i ranije, a nekako ne mogu da se otmem utisku da utakmice sa kvalitetnim protivnicima iz ove ekipe izvlace ono najbolje...a izgleda da rezervi ima jos. O Olimpiji vise nema price kao o nekakvom iznenadjenju. Skor od 7-3(istovetan sa skorom Panatinaikosa), pobede i kod kuce i na strani i titula najboljeg tima u Evropi , ako se u obzir uzima samo prvih 10 minuta. Turneju po predelima bivse domovine zavrsili su ubedljivom pobedom nad ekipom Buducnosti, koja nije uspela u zelji da dodje do trece pobede i tako donese prvu Euroleague pobedu u karijeri svog novog trenera. Bivsi zasluzni clan Buducnosti je sada trener Tau Ceramice - Dusko Ivanovic ove godine ima "neke" obaveze u ovom takmicenju, i za sada se moze ucinak oceniti kao sasvim solidan. Da li se moglo i bolje - pitanje je bez odgovora, ali problemi sa sastavom i povredama ne prestaju. TAU i posle poraza od Sijene ostaje na 7-3, sasvim je izvesno da ce igrati i posle "obaveznog" sastava od 14 kola. Sijena je u domacem prvenstvu prilicno lagano pobedila Virtus, a samo par dana posle ubedljivo je porazena i TAU. Odbrana Montepaskija je svela Spance (ili Baskijce, kako ko bise voli) na 62 poena, a tu cifru "koseva uvek gladna" ekipa Sijene nije tesko presla. Vaznost meca (u slucaju poraza, domacin bi imao velikih problema da prodje u sledecu fazu) je bila izuzetna, pobeda ih ostavlja na "repu" petorke, ali su ipak i dalje u igri.
Pisao sam vec da Makabi , pre svega, zeli da napravi kostur ekipe koja bi ga odvela do Final foura sledece godine, koji bi trebalo da se igra u Tel Avivu, a pored toga zelja im je da se izraelski igraci , pre svih Burnstajn, potpuno afirmisu. Velike pare u proteklih nekoliko sezona donele su tutulu Najboljih u Evropi (posle duzeg vremena), ali u timu vise nema superzvezda kalibra Mekdonalda, Parkera ili Hafmana. S druge strane, ne postoji navijac ovog kluba koji ce olako preci preko cinjenice da postoji dobri izgledi da se ovogodisnja Evroliga zavrsi mnogo pre nego je planirano. Taj pritisak najbolje oseca Blatt, trener izraelskog tima. Unicaji se dogodio Ed Cota, najbolji asistent North Carolinea svih vremena, i lider na listi najboljih asistenata Evrolige. Ovog puta je Cota obradovao saigrace cak 10 puta ! Malaga nije imala resenja u odbrani, a napad je "dobacio" tek do 67 poena. Ni da su bili na svom uobicajenom proseku, 77,3 poena, to ne bi promenilo stvari.Ekipa Boze Maljkovica ce po svemu sudeci, do kraja morati da "grize" kako bi otisla dalje. Buducnost ni sa jacim sastavima od ovogpdisnjeg nije ostavljala znacajnije tragove po Evropi, nije se ni moglo ocekivati da se ovaj sastav ravnopravno nosi u ovom takmicenju. Pobedjena su dva protivnika, u par navrata se bilo blizu pobede, ali je skor i dalje 2-8. U grupi EVROPSKIH SAMPIONA (5 od 8 timova je osvajalo ovu titulu - Partizan, CSKA, Virtus, Real, Olimpijakos) Moskovljani su i dalje najubedljiviji. Poraz u Beogradu ih nije potpuno poremetio - pobedjen je Olimpijakos u Atini, a u tim se vratio Songaila. Uz to, potpisan je i ex Olimpijakos ruski Grk, Zavrasenko, tako da je najboljoj evropskoj odbrani (72,1 poen po mecu) pridodat jos jedan vrhunski defanzivac. Crveni iz Atine imaju , navodno, skroman budzet, ali je ekipa daleko od skromne. To nije dovoljno da se dobije CSKA, ili bolje receno Duda Ivkovic. Najvaznija utakmica sezone je sledece nedelje, kada cemo ih gledati u Pioniru. Poraz im moze zakomplikovati situaciju. Real nije potpisao Djordjevica (barem za sada),niti je pomenuti zaseo u direktorsku fotelju., ali Madridjani imaju 6-4 i realne osnove za planove putovanja i posle 14 februara. Raspored im i nije naklonjen (u sledeca tri kola gostuju u Istanbulu i Atini, a "cekaju" CSKA), ali pobedama se vse to zna "dovesti u red". Uostalom, ako udju u seriju losih rezultata, onda im i nije mesto medju 5 prvoplasiranih.
Ulker pobedjuje i van Isstanbula, ovog puta u Vilerbanu. Francuzi su prosle godine bili nesto ubedljiviji, ali bi i oni mesto na listi timova sa tendencijom smanjenja budzeta (sta god to znacilo). Njihova situacija nije sjajna, ali ponavljam opet - pitanje je da li ih zanima nastavak? Ulker se "ponovio" letos i ne moze se reci da se zalilo para - ako zelite tandem Booker - Blair, onda se ruka duboko zavlaci u dzep...a kad se tako nesto vec uradi, onda se ocekuju i rezultati. Vrlo dobar tim, ozbiljan trener i hijerahija...i Ulker u drugom krugu. Slask "tumba" ekipu uzduz i popreko, valjda znaju sta rade. Rezultata, za sada, jos nema, ali u nekim kombinacijama i Poljaci vide sebe u sledecoj fazi. U sredu je u Bolonji Virtus pobedio Partizan. To je istovremeno bila poslednja utakmica Antoana Rigodoa u dresu Bolonjeza. Veliki igrac, nema sta. Nije propustio sansu da svima to jos jedanput dokaze, a da mladjima pokaze "kako se to radi". S druge strane, Partizan nije uspeo da ponovi utakmicu protiv Moskovljana. tacnije, nije bio ni blizu svog prethodnog izdanja. Igra nije imala fizionomiju, a sve to kao posledica prilicne doze zelje za samoisticanjem, sto ni u jednom kolektivnom sportu ne donosi srecu. I ne mislim pri tome samo na samoisticanje i sebicnost u napadu - kosarka je igra u kojoj se NE MOZE bez odbrane. Nismo imali prilike da vidimo gospodstvo u igri - asistenciju saigracu, pomoc u odbrani, zadovoljstvo uspesnom akcijom. Ili tacnije, nije takvih prilika bilo dovoljno.Partizan je stao , ne svojom voljom, na 64 poena, cak 12,5 poena ispod ovogodisnjeg proseka. Drugi strelac ekipe, Kecman, postigao je nula poena, a njegova zamena Canak nula poena, takodje... za 37 minuta, i potrosene 3 lopte !!! Kecman je sutirao jedanput, Canak dva puta !!! Starteri crnobelih su sutirali iz igre 52-17, ili 33%...nedovoljno i za veliki broj domacih ekipa , a kamoli za ekipu koja ima Rigodoa, Dajla, Smodisa, Koturovica itd. Vujanic je pruzio partiju ispod svog nivoa,slabije organizacije tima, sa mnogo manjim brojem poena od uobicajenog i jos drasticnijim padom u indexu uspesnosti. Svakako da nije jedini koji nije bio na svom nivou. Tacnije bi bilo reci da je samo Sekulic , u pojedinim minutima, tek zadovoljio igrom. Stara je istina - sve ZAVISI od referentnog sistema, ali ne poznajem uslove pod kojima bi ovakvo izdanje zadovoljilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: