"Od januara postajemo Ministarstvo sporta"

Republička Uprava za sport više od dve godine funkcioniše kao deo Ministarstva za prosvetu i sport. Do sada je organizovala veliki broj akcija i projekata, a svakako su najpoznatije bile »Igraj za život, droga ne«, koja je obeležila 2001. godinu i »Igraj za život, bez alkohola« iz prošle godine.

Izvor: Zoran Panjkoviæ, B92

Petak, 10.01.2003.

22:21

Default images

Republička Uprava za sport više od dve godine funkcioniše kao deo Ministarstva za prosvetu i sport. Do sada je organizovala veliki broj akcija i projekata, a svakako su najpoznatije bile »Igraj za život, droga ne«, koja je obeležila 2001. godinu i »Igraj za život, bez alkohola« iz prošle godine. Direktora Uprave za sport, Dragana Vuksanovića smo pitali o rezultatima borbe protiv alkoholizma:

»Prave rezultate akcije »Igraj za život, protiv alkohola«, znaćemo po okončanju istraživanja koje će biti obavljeno u januaru. Medjutim, već sada je moj utisak više nego pozitivan, jer koliko god da smo bili sigurni prilikom pokretanje akcije »Igraj za život, droga ne«, da ćemo naići na sagovornike i da je droga nešto opasno protiv čega se treba boriti, toliko smo kod akcije protiv alkohola očekivali dosta smetnji, jer je alkohol kod nas više deo nekog folklora. Svi koje smo pozvali su se aktivno uključili u kampanju, a pre svega sportisti kao glavni promoteri. Podatak da je prošle godine bilo 40 posto manje saobraćajnih nesreća, govori o tome da smo kroz neku preventivu, uspeli da dopremo do svesti gradjana da konzumiranje alkohola i vožnja ne idu jedno sa drugim«.

Govoreći o planovima za 2003. godinu, Vuksanović ističe da će Uprava za sport u januaru prerasti u ministarstvo i najavljuje donošenje novih zakona, koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa sportom:

»Nadam se da je gotova stvar i da će Uprava za sport od januara prerasti u Ministarstvo za omladinu i sport, što je logično, jer je sport ipak najbolji proizvod koji ova zemlja ima. Kad bi nam sve oblasti života bile bar četvrti deo onoga u sportu, mi bi bili najbogatija i najbolja zemlja u Evropi. Kao ministarstvu, biće nam mnogo lakše da radimo nego do sada. Što se tiče borbe protiv nasilja, Zakon o sprečavanju nedoličnog ponašanja na sportskim terenima odavno je već spreman, ae naš tekst je preuzelo ministarstvo unutrašnjih poslova. On će se kao takav uskoro naći u redovnoj skupštinskoj proceduri. Takodje bi pred poslanicima trebalo da se nadje Zakon o borbi protiv dopinga, koji je takodje već gotov, kao i izmene i dopune postojećeg Zakona o sportu. Očekujem da ti zakoni budu donešeni u prvoj polovini ove godine.

Zajedno sa Ministarstvom za privatizaciju započeli smo rad na Zakonu o privatizaciji sportskih objekata i kolektiva i očekujem da isti bude donet do kraja ove godine. Što se tiče drugih aktivnosti, osim organizacije sportskih kampova i pomoći sportskim savezima, nastavićemo sa akcijom »Igraj za život«, ovaj put u jednom opštem smislu, gde ćemo se truditi da podignemo svest o značaju bavljenja sportom na jedan viši nivo. Planirali smo i da se žene što više uključe u sportske aktivnosti, tako da ćemo krajem januara imati promociju knjige o zastupljenosti žena u sportu Srbije, koju je pripremio Jugoslovenski olimpijski komitet, a mi objavili«.
Analizirajući 2002. godinu, Vuksanović je dao svoje pozitivne i negativne glasove sledećim dogadjajima

»Naravno, najpozitivnija stvar je zlato u Indijanapolisu. Košarka više neće biti kao što je bila, jer će postati mnogo neizvesnija. Zastupljenost neameričkih igrača u NBA je sve veća, a popularnost košarke se približava fudbalu. Takodje, pozitivan utisak je stvorilo i dobijanje organizacija evropskih šampionata u košarci i odbojci 2005. godine. Pozitivna stvar je bila i lepa promocija vaterpola kroz organizaciju FINA kupa. Draže mi je što su nam posle tog takmičenja ostali bazeni, jer to je pravi efekat svega toga. Onako intimno, sportski i navijački, pozitivan utisak na mene ostavila je i atmosfera koja je stvorena na utakmici Crvena zvezda – Lacio. To je pokazalo da naš narod najviše voli fudbal, a ako imaš šta da mu ponudiš, i stadioni će biti puni.

Od negativnih stvari, pomenuo bih stanje u našoj rukometnoj organizaciji i parafrazirao bih Borislava Pekića, da je to »godina ko
ju su pojeli skakavci«. Imamo dobrih igrača i igračica, ali nažalost ljudi koji treba da im stvore uslove za rad, nisu na tom nivou. Slična situacija je i u karateu, s tim što smo tu osvojili dve zlatne medalje na svetskom prvenstvu«.

Direktor Uprave za sport smatra da je kombinovano dejstvo sportskih i diplomatskih zasluga dovelo do odluka svetskih federacija o organizacijama velikih evropskih takmičenja u našoj zemlji:

»Veliki uspesi koje je naš sport imao u 2001. godini i neke naše ranije zasluge, uticale su na odluku svetskih sportskih organizacija da nama dodele organizaciju evropskih prvenstava u košarci i odbojci. Malo bih se pohvalio, jer je moja ideja bila da probamo da nadjemo partnera za organizaciju šampionata u odbojci. Želja mi je bila da to bude Italija, jer je praktično susedna zemlja i to se na sreću obistinilo. Inače, stvarno je za pohvalu stanje koje vlada u našoj odbojkaškoj i košarkaškoj organizaciji, koje odlično prate svoje takmičarske pogone i pružaju im maksimalne uslove za stvaranje velikih rezultata«.

Vuksanovića smo pitali, kako će biti rešeno pitanje sporta u famoznoj ustavnoj povelji i kako će biti ostvarena saradnja sa crnogorskim »kolegama«:

»U ustavnoj povelji nisam siguran da će biti rešeno pitanje sporta u ovoj državi. Odluka republičke vlade da od januara ponovo uvede Ministarstvo za sport i omladinu, govori o tome da republika Srbija maksimalno želi da pomogne svojoj najuspešnijoj oblasti kao što je sport. Nadam se da će i Crna Gora to isto uraditi i ne vidim nikakvog razloga da mi zajednički ne saradjujemo. Treba uzeti model kako se to radi u KSJ-u i nekim drugim savezima i neće biti nikakvih problema«.

I za kraj intervjua, pitali smo ga za njegova očekivanja u 2003. godini, kada je sport u pitanju:

»Voleo bih da na evropskim prvenstvima u košarci i odbojci uzmemo zlato, da se rukometaši konačno probude i da dobrim rezultatom u Portugalu, stave do znanja ovim ljudima koji su u njihovoj organizaciji da im tu više nije mesto. Očekujem dobre rezultate na SP u veslanju, koje će se održati u Beogradu. Očekujem uspešnu organizaciju EP u rvanju, a pošto je ovo predolimpijska godina, očekujem da će dosta naših sportista ispuniti olimpijsku normu. Očekujem pozitivne pomake u fudbalu, koji su već uočljivi i da će posećenost na stadionima biti veća, a što se košarke tiče očekujem kao i do sada pune hale i dobar plasman naših klubova u evropskim takmičenjima«.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: