Denver i Sijetl u Superboulu!

Denver Bronkosi i Sijetl Sihoksi igraće 2. februara u 48. Superboulu, velikom finalu NFL plej-ofa.

Izvor: AK

Ponedeljak, 20.01.2014.

00:09

Default images

Pejton Mening razbio je Toma Brejdija i odveo Bronkose u prvi SB posle 15 godina. Tim iz Kolorada slavio je 26:16 nad Nju Ingland Petriotsima u finalu AFC konferencije.

Mnogo dramatičnije bilo je u finalu NFC-a gde su Sijetl Sihoksi fantastičnom odbranom u drugom poluvremenu nadoknadili deset poena zaostatka i pobedili San Francisko 49erse sa 23:17.

Mening je sa dva tačdauna, koja su stigla posle sedmominutnih akcija, predvodio Bronkose do velikog finala. Mening je ima i 400 jardi i tako začinio spektakularni povratak u NFL nakon što mu je pre dve godine povreda vrata umalo okončala karijeru.

Brejdi je bio nemoćan do poslednjih deset minuta kada je bacio jedan i istrčao drugi tačdaun, te skupio većinu od 277 jardi. Međutim, taj njegov učinak je stigao tek na 20 razlike za Bronkose.

San Francisko je sjajno krenuo u Sijetlu i predvođen fantastičnom "pas rašom" poveo je 10:3. Međutim, u nastavku Maršon Linč istrčava tačdaun od 40 metara, a Kolin Kepernik pasom pronalazi Džermejna Kirsa za preokret na 20:17.

U finišu je primat preuzela odbrana Sihoksa, Ričard Šerman i Malkom Smit zajedničkim naporom presecaju poslednji pas Kepernika u end zonu i odvode svoj tim u Superboul. Prvi od 2005. godine.

Superboul XLVIII je na programu 2. februara na MetLajf stadionu u Nju Džerziju.

Mening razbio Brejdija u okršaju titana

Beta/AP
Bronkosi su meč rešili polovinom trećeg perioda kada je pri rezultatu 13:3 Mening pronašao Demarijusa Tomasa, koji je meč završio sa 134 jarde i pomenutim tačdaunom.

Drugi TD uhvatio je Džejkob Tame, dok su Nošon Moreno i Monti Bel osvojili zajedno 102 jarde trčanjem. S druge strane, Petsi su ukupno imali 64 jarde po zemlji, dok je Džulijan Edelman uhvatio jedini TD svog tima.

Početak meča obeležila je žestoka borba odbranama, ali polovinom druge četvrtine na scenu stupa Pejton Mening. Predvodi drajv od sedam minuta i pronalazi Tamea za tačdaun koji donosi 10:0.
Beta/AP
Brejdi pokreće napad Petriotsa, ali ga odbrana Bronkosa obara, te gosti stižu samo do fild gola, na koji domaćin uzvraća istom merom za 13:3 na poluvremenu (Mening 18/25, 214jrd, TD; Brejdi 9/15, 114jrd).

Mening na startu drugog poluvremena ponovo preuzima sve u svoje ruke, predvodi novi napad od sedam minuta koji završava još jednim kratkim TD pasom, ovaj put za Tomasa, i Bronkosi stižu do ogromnih 20:3.

Brejdi nije imao rešenja za defanzivnu liniju rivala koji ga vrlo brzo obara još jednom, a Bronkosi postižu novi fild gol za nedostižnih +20. U tom trenutku Mening je imao 340 jardi (30/39) i dva tačdauna.
Beta/AP
Tek tada Petriotsi stižu do prostora za igru, Brejdi pronalazi Edelmana za prvi tačdaun tima na meču, ali im nadu za preokret surovo gasi Met Prater fild golom sa 54 jarde.

Brejdi tri minute pre kraja uspeva da istrči tačdaun, ali ne i da osvoji dodatna dva pena, te Bronkosi sa 26:16 odlaze u Superboul.

Mening sada ima duplo manje pobeda od Brejdija u međusobnim duelima (5-10), ali je bolji u finalima AFC-a (2-1).

U njihova prethodna dva duela pobednik je, kao i sada, bio domaćin, a on bi na kraju osvajao i Superboul. Videćemo može li Mening da nastavi tradiciju.

"Rat" odbrana pripao Sihoksima

Beta/AP
Vilson je meč završio sa 215 jardi i tačdaunom, dok je Linč uz svoj TD imao i sjajnih 109 istrčanih jardi. Dag Boldvin je osvajao prostor hvatanjima za 106 jardi.

Kepernik je od junaka postao tragičar, imao je 153 jarde, tačdaun i dva intersepšna, od kojih je drugi rešio meč. Međutim, istrčao je i 130 jardi i nadomestio očajno veče Frenka Gora (11 trčanja za 14 jardi).

Velika buka u Sijetlu nije omela Najnerse, odbrana gostiju je dominirala I donela San Francisku početno vođstvo fild golom, zaustavivši pre svega napredovanje Rasela Vilsona.

I nastavak prvog poluvremena je obeležio rat odbrana, ali je Kolin Kepernik prvi pronašao rupu u defanzivi domaćina, pa Entoni Dikson preleće odbrambeni zid domaćina za 10:0.
Beta/AP
Napad Sihoksa zavisio je od sjajne saradnje Vilsona i Daga Boldvina koji hvata pas od 51 jard koji na kraju donosi fild gol koji najavljuje povratak domaćina u meč.

Međutim, dominantni 'pas raš' Najnersa doneo im je četiri seka nad Vilsonom, pa su gosti otišli na poluvreme sa tačdaunom prednosti (Kepernik 3/5, 17jrd, 98jrd trčanjem; Vilson 8/12, 112jrd).

Ali Sihoksi se nisu predali tako lako, na startu drugog poluvremena promenili su taktiku i na scenu je stupio Maršon Linč. U svom spektakularnom maniru istrčao je 40 jardi i tačdaun za izjednačenje.

Ipak, samo četiri minute kasnije Najnersi odgovaraju, Kepernik pronalazi Ankvana Boldina koji sjajnim hvatanjem vraća San Francisko na +7.
Beta/AP
Usledio je spektakl. Boldvin vraća kikof za 69 jardi i priprema teren za Rasela Vilsona. Nakon fild gola Hahuške za smanjenje rezultata pred poslednji period, domaćin ga otvara tačdaun hvatanjem Kirsa od 35 jardi.

Odbrana Sijetla potom stupa na svenu, Klif Ejvril pravi važan sek i donosi svom timu napad. Ofanzivni red ne uspeva to da iskoristi, ali mu novu šansu daje Kem Čenselor presecanjem Kepernikovog pasa. Konačno to Hauška pretvara u fild gol sa 47 jardi za 23:17.

Najnersi kreću u odlučujući napad, stižu do linije od 30 jardi od end zone rivala, 55 sekundi pre kraja. Kepernik u četvrtom napadu pronalazi Gora i stiže na 20 jardi, odmah traži Krebtrija za SB tačdaun, ali Ričard "Ja sam najbolji kornerbek" Šarman preseca loptu koju hvata njegov saigrač Malkom Smit i Sihoksi odlaze u Superboul!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: