Odbojka 2013: Bronzani "Orlovi", Jovana najbolja u Evropi

Posle pregleda 2013. godine u auto-moto sportu, tenisu i domaćem fudbalu došao je red da sumiramo najjače utiske u odbojci. U prethodnoj godini odbojkaši su nas najviše obradovali, nastavili su sa osvajanjem medalja na velikim takmičenjima, a takođe su pokazali da je smena generacija bila veoma uspešna. Odbojkašice nisu odbranile titulu evropskih šampionki, ali su imale sjajne trenutke, posebno u Gran Priju. Jedna odbojkašica posebno se istakla, dobili smo ‘večiti derbi’ u ženskoj odbojci posle nekoliko decenija, a tu je još nekoliko zanimljivih utisaka iz prethodnih 365 dana.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 29.12.2013.

08:46

Default images

Do sada ste u okviru našeg Paketića mogli da pročitate intervjue sa srpskom fudbalerkom u Barseloni, zatim sa kapitenom KK Partizan Draganom Milosavljevićem, trenerom Mega Vizure Dejanom Milojevićem. fudbalerima Radosavom Petrovićem i Draganom Mrđom, trenerom rukometaša Partizana Aleksandrom Brkovićem i vaterpolistom Radničkog Milošem Korolijom, kao i preglede godine u auto-moto sportovima, tenisu i domaćem fudbalu.

Narednih dana očekuje vas još mnogo atraktivnih sadržaja iz različitih sportova.

10. Nikola Grbić kao vino

Starsportphoto
Ako je neko sjajna potvrda izreke da je kao vino, što je stariji to je bolji, sigurno je Nikola Grbić. Činjenica da je ušao u petu deceniju života Grbića ne usporava, a pokazatelj za to je da je ove godine bio jedan od najzaslužnijih što je Kuneo izborio plasman na ‘fajnal for’ Lige šampiona. Italijanski klub nije uspeo da osvoji titulu, pošto je posle velike borbe u četiri seta poražen od Lokomotive iz Novosibirska, a Grbić je između dve sezone odlučio da posle 19 godina napusti Italiju i preseli se u Rusiju. Od početka ove sezone legendarni srpski odbojkaš brani boje Zenita iz Kazanja.

9. ‘Crveno-bela’ dominacija

Foto: Odbojkaški savez Srbije
U srpskoj odbojci nije viđeno ništa novo, već samo nastavak odbojkaša i odbojkašica Crvene zvezde. Međutim, u odnosu na prethodnu sezonu razlika je u tome što su oba člana ‘crveno-bele’ porodice osvojila ‘triplu krunu’ – Wiener ligu, Kup Srbije i Superkup Srbije za sezonu 2012/13. Odbojkaši su to učinili u dominantnom stilu, pošto su zabeležili samo jedan poraz, dok su odbojkašice imale teži put, ali nisu dozvolile iznenađenje. Jedino što baca senku na uspehe ‘crveno-belih’ je činjenica da nemaju veliku podršku navijača.

8. Peruđa, odbojkaška srpska Benfika

BetaAP Photo/Polfotot, Simon Fals
Ono što je tokom leta u fudbalu postala Benfika, u odbojci je sigurno Peruđa. Proslavljeni srpski odbojkaš Slobodan Boba Kovač još 2011. godine je preuzeo italijanski klub, ali je tek ovog leta napravio svojevrsni tim snova igrača iz naše zemlje. Goranu Vujeviću, članu zlatne generacije iz Sidneja, i Nemanju Petriću, proteklog leta u timu su se pridružili Aleksandar Atanasijević, Mihajlo Mitić i Konstantin Čupković. Kovač je očigledno napravio pravi potez, pošto je Peruđa u prvih deset kola italijanskog šampionata zabeležila tri poraza i beleži mnogo bolje partije nego prethodnih sezona.

7. Rusija bez premca

Beta/AP Photo/Simon Fals, POLFOTO
Ruski odbojkaši pokazali su da im u protekloj godini nije bilo ravnih, titulama u Svetskoj ligi i Evropskom prvenstvu. Rusi su u Svetskoj ligi u finalu slavili protiv Brazila, i to veoma ubedljivo, sa 3:0, da bi u borbi za tron na ‘Starom kontinentu’ bili bolji od Italijana sa 3:1. ‘Zbornaja’ je prethodno u polufinalu Evropskog prvenstva u Danskoj eliminisala Srbiju, koja je branila titulu. Dominacija Rusije potvrđena je i titulom evropskih šampionki, koje su osvojile odbojkašice te zemlje.

6. Finale Evropskog prvenstva na fudbalskom stadionu

Foto: Odbojkaški savez Srbije
Sama završnica Evropskog prvenstva za odbojkaše, čiji domaćini su bili Poljska i Danska, održana je na veoma neobičnom mestu – fudbalskom stadionu. Najbolje reprezentacije ‘Starog kontinenta’ odmerile su snage na nacionalnom stadionu Parken u Kopenhagenu, Tom prilikom, Parken je pretvoren u halu sa kapacitetom od 15.000 mesta, a svi odbojkaši su bili oduševljeni ambijentom.

5. Bez medalje na Evropskom prvenstvu, treće u Gran Priju

fivb.org
Srpske odbojkašice nisu uspele da odbrane titulu na Evropskom prvenstvu, a na ovogodišnjem Šampionatu ‘Starog kontinenta’ u Nemačkoj i Švajcarskoj zauzele su četvrto mesto. U borbi za treći stepenik pobedničkog postolja, izabranice Zorana Terzića poražene su od Belgije, posle velike borbe u pet setova. Međutim, kompenzacija za uslovno rečeno neuspeh je bronza osvojena na Gran Priju u Japanu, na kojem je zlao otišlo u ruke Brazilki, koje su u finalu savladale reprezentaciju Kine.

4. Zvezda se nije prijavila za Ligu šampiona

Foto: Odbojkaški savez Srbije
Uprkos tome što su u dominantnom stilu osvojili titulu u domaćem prvenstvu, odbojkaši Crvene zvezde nisu dobili priliku da igraju u Ligi šampiona, pošto je klub odlučio da ih ne prijavi. ‘Crveno-beli’ su zbog propozicija CEV dobili šansu da igraju u Čelendž kupu, gde su se plasirali u osminu finala. S druge strane, odbojkašice Crvene zvezde su i ove godine igrale u najelitnijem klupskom takmičenju, ali su ga završile bez pobede, sa samo četiri osvojena seta.

3. MVP, sinonim za Jovanu Brakočević

Beta/AP Photo/Michael Sohn
Ženska reprezentacija Srbije može da se pohvali da u svojim redovima ima trenutno najbolju odbojkašicu Evrope. Jovana Brakočević je sa ekipom Vakifbank iz Istanbula osvojila Ligu šampiona, ali i titulu svetskog klupskog šampiona, a na oba takmičenja srpska odbojkašica je ponela titulu najkorisniju igračicu. Jovana je na taj način objedinila MVP titule na gotovo svim najznačajnijim takmičenjima, pošto ju je ranije ponela i na Evropskom prvenstvu i u Evropskoj ligi. Ove godine, Brakočevićeva je takođe proglašena najboljim korektorom na Gran Priju, kao i na Evropskom prvenstvu.

2. Partizan zahvaljujući Vizuri dobio odbojkašice

Foto: Odbojkaški savez Srbije
Posle nekoliko decenija, ponovo imamo priliku da budemo svedoci ‘večitog derbija’ u ženskoj odbojci. Po ugledu na poslovno-tehničku saradnju košarkaških klubova Crvena zvezda i FMP, Partizan je odlučilo da udruži snage sa Vizura i da ponovo formira žensku odbojkašku sekciju u okviru sportskog društva, a osvojen je već i prvi trofej – Superkup. Pored značaja za JSD Partizan i Vizuru, fuzija dva kluba je u srpsku odbojku vratila trofejnog trenera Darka Zakoča, koji je pre odlaska u inostranstvo trenirao Jedinstvo i Poštar.

1. Bronza pokazatelj uspešne smene generacije

Beta/AP Photo/Polfoto, Simon Fals
Vreme Vanje Grbića, Ivana Miljkovića, Andrije Gerića i ostalih zlatnih momaka srpske odbojke je prošlo, ali kako stvari stoje nema zime za jedan od najtrofejnijih sportova kod nas. Srpski odbojkaši nisu uspeli da odbrane titulu evropskog šampiona, ali su u podmlađenom sastavu u odnosu na prethodni Šampionat ‘Starog kontinenta’ uspeli da dođu do bronze. Ono što više raduje je činjenica da su teret bronze izneli mladi igrači, čemu u prilog idu individualne nagrade za Aleksandra Atanasijevića, Nikolu Jovovića i Srećka Lisinca na šampionatu čiji su domaćini bile Poljska i Danska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: