Auto-moto: Važno je zvati se Sebastijan

Sportska redakcija B92 kao pred svake novogodišnje i božićne praznike spremila je svojim čitaocima posebne osvrte na sve ono što se desilo tokom prethodne godine. Godišnje preglede započinjemo dešavanjima iz auto-moto sporta, a sezonu iza nas obeležio je nastavak dominacije jednog šampiona, veliko iznenađenje i očekivan naslednik najboljeg vozača u istoriji, koji je rekao zbogom jednoj disciplini i okrenuo se drugoj. Bilo je još slavlja, oproštaja, tragedija, ali i bizarnih dešavanja, a mi smo izdvojili deset najjačih utisaka.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.12.2013.

08:13

Default images

10. Svet auto-moto sporta ostao bez sjajnog vozača

© 2013 Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG
Sredinom oktobra svet automobilizma šokirala je vest o pogibiji britanskog vozača Šona Edvardsa, koji je tada bio glavni favorit za titulu u Porše Superkupu. Edvards je izgubio život u nesreći u Australiji, dok je radio kao instruktor na stazi “Kvinslend rejsvej” i Viloubeku. 26-godišnji Britanac je bio suvozač u Poršeu 996 kada je mladi vozač iz Brizbejna izgubio kontrolu i udario u zaštitnu ogradu. Titulu u Porše Superkupu osvojio je Danac Niki Thim.

9. ’Doktor’ pobedio posle 33 meseca

© 2013 Yamaha Motor Racing Srl
Ljubitelji Moto GP šampionata radovali su se povratku Valentina Rosija u Jamahu posle dve loše sezone u Dukatiju, ali njegova sezona nije protekla kako su se mnogi nadali. Međutim, sve je obradovala njegova prva pobeda posle 33 meseca, kada je slavio na trci za Veliku nagradu Holandije krajem juna. ’Doktor’ je tada došao do 106. pobede u karijeri, a do kraja sezone nije uspeo da poveća taj broj, a u generalnom plasmanu je sezonu završio na četvrtu mestu.

8. Težak udes prekinuo karijeru Darija Frankitija

Beta/AP Photo/J Pat Carter, File
Tačku na svoju karijeru ove godine stavio je, između ostalih, i Dario Frankiti, bez sumnje jedan od najboljih vozača u Indycar seriji. Frankiti je na taj korak bio primoran zbog teških povreda koje je zadobio u nesreći na trci u Hjustonu u oktobru. Britanski vozač je povredio kičmu tokom te trke, zbog čega su mu lekari savetovali da završi karijeru. Frankiti je tokom bogate karijere četiri puta bio šampion Indycar serije, a takođe je i tri puta trijumfovao na legendarnoj trci „Indijanapolis 500“.

7. Prva pogibija na „24 časa Le Mana“ od 1997. godine

Beta/AP Photo/Michel Spingle
Ovogodišnje izdanje legendarne trke „24 časa Le Mana“ obeležila je tragedija u kojoj je život izgubio vozač Aston Martina Aston Martina Alan Simonsen. Danac je poginuo posle udesa koji se desio već u devetom minutu trke, kada je u krivini Tert Ruž udario u zaštitnu ogradu pri velikoj brzini. Simonsova smrt je prva koja se desila u Le Manu od 1997. godine, kada je Sebastijan Enjolra izgubio život tokom kvalifikacija. Ujedno, to je prva nesreća sa fatalnim ishodom tokom trke od 1986. godine, kada je na najprestižnijoj trci izdržljivosti poginuo Džo Gartner. Očekivano, trijumf u Le Manu ponovo je odneo Audi.

6. I posle Sebastijana, Sebastijan, ali Ožije

McKlein/Red Bull Content Pool
Da je u svetu auto-moto sportu bitno zvati se Sebastijan znali smo odavno, a još jednu potvrdu dobili smo ove godine u Svetskom reli šampionatu. Sebastijana Leba, koji je još prošle godine najavio povlačenje, na tronu je zamenio Sebastijan Ožije i to u svojoj prvoj sezoni u Folksvagenu, koji je tek ušao u elitu. 30-godišnji Francuz je do titule došao veoma dominantno, doneo je i Folksvagenu trofej u konkurenciji konstruktora, a u eksluzivnom intervjuu za B92 nekoliko nedelja pre osvajanja titule pred svojim navijačima istakao je da su ga rezultati koje je postizao ove sezone iznenadili.

5. Usvojeno pravilo koje bi promenilo istoriju Formule 1

Getty Images/Red Bull Content Pool
Ljubitelji Formule 1 početkom decembra su sigurno pomislili da je došao 1. april, pošto je usvojeno bizarno pravilo po kojem će se od naredne sezone poslednja trka duplo bodovati. Svetska automobilska federacija odlučila se na takav korak da bi se šampionat odlučivao na poslednjoj trci, ali je ta odluka naišla na ogorčenje, koje je između ostalih iskazao i Sebastijan Fetel. Da je ranije bilo na snazi, to pravilo bi bez sumnje promenilo istoriju Formule 1, međutim, postoji nada da ono bude ukinuto u januaru, po rečima Bernija Eklstona, koji bi želeo da se na poslednje tri trke dobijaju dupli bodovi.

4. Borković treći u Evropi, sledeće godine u eliti

Foto: Robert Uzon
Posle titule evropskog šampiona na brdskim stazama, Dušan Borković je Srbiji doneo još jedan sjajan rezultat, osvajanjem trećeg mesta u Evropskom kupu turing automobila. Borković je u svojoj prvoj međunarodnoj sezoni na kružnim stazama iznenadio sve, pa ne čudi što će od sledeće sezone voziti u Svetskom šampionatu turing automobila. Najbolji srpski automobilista je nedavno dobio priliku da vozi u najjačoj klasi, što znači da će imati direktne okršaje sa legendarnim Ivanom Milerom, ali i Sebastijanom Lebom.

3. Fetela zaista niko ne može da zaistavi

Getty Images/Red Bull Content Pool
Vozač Red Bula Sebastijan Fetel ove sezone je nastavio dominaciju u šampionatu Formule 1, osvojivši četvrtu uzastopnu titulu. Mladi Nemac se tako našao uz rame Huanu Manuelu Fanđu, Alanu Prostu i Mihaelu Šumaheru, koji su tokom bogatih karijera osvojili barem četiri titule. Ono što ovogodišnju titulu čini impresivnijom od prethodne tri je način na koji je Fetel do nje došao. Fetel je trijumfovao na poslednjih devet trka, čime je postavio novi rekord, a tokom cele sezone je ostvario 13 pobeda, čime je izjednačio rekord koji je postavio Šumaher 2004. godine.

2. Markes za istoriju Moto GP šampionata

Gold & Goose/Red Bull Content Pool
Da će Mark Markes imati sjajnu debitantsku sezonu u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata bilo je jasno posle prve trke, ali verovatno niko nije mogao da pretpostavi da će on na kraju u konkurenciji Lorenca, Rosija i Pedrose odneti titulu. Markes je u borbi za naslov prvaka pobedio Lorenca za četiri boda i ispisao nove stranice istorije, postavši najmlađi šampion u istoriji sa 20 godina. Takođe, prvi je vozač posle Kenija Robertsa koji je osvojio titulu u svojoj prvoj sezoni u najjačoj klasi, što njegov uspeh čini još većim.

1. Odlazak najboljeg u istoriji

Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool
Mnogi su mislili da Sebastijan Leb još dugo neće odvozati svoj poslednji reli, ali je taj dan došao mnogo ranije nego što su svi očekivali. Francuski vozač još prošle godine je najavio povlačenje, ali je ono došlo početkom oktobra, posle Relija Francuske, koji je doduše neslavno završio. To je za Leba bio 168. reli u karijeri, a kraj jedne ere došao posle sjajnih 78 pobeda i neverovatnih devet titula. Nove uspehe najbolji automobilista u istoriji potražiće na drugom terenu, i drum zameniti stazom, u Svetskom šampionatu turing automobila. Leb je, takođe, obeležio ovu godinu trijumfom na najprestižnijoj brdskoj trci na svetu – Pajks Piku, uz rekord staze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: