Favoriti i dalje guraju ka svom cilju...

Već se može uraditi podela po grupama na timove koji sasvim sigurno ne mogu u drugi krug , na one koji su "vec vidjeni" u nastavku i na one koji bi trebalo da urade sve po tom pitanju ( ako žele i dalje da nastupaju u istim sastavima...uključujući i trenere ).

Izvor: Aleksandar Dzikic pomocni trener KK Partizan Mobtel

Subota, 21.12.2002.

15:47

Default images

U grupi A Beneton je i dalje na vrhu. Igra je sigurna, bogata rešenjima ( u napadu , pre svega ), a poslednja pobeda nad Efesom je pokazala da tim moze da funkcionise i bez svog pokretaca, Edneya. Poeni su opet podeljeni na veći broj igrača, a posebno je imponovala dominacija u skoku koju je italijanski tim ostvario ( 33-19 ). Šuterski raspoloženi, kao i u većem broju utakmica ove sezone, sa Pitisom koji je delio božićne poklone ( 5asistencija ). Efes u svojim okvirima, bez "herojskih" nastupa ( kakvima su bili skloni nekoliko puta ), sa Brownom ispred svih, ali bez adekvatne pratnje.

Repeša je pokrenuo Skiper, pobedjena je Alba u Berlinu. Najbolji igrač utakmice ušao je sa klupe, Barton , i za 20 minuta postigao isto toliko poena, uz nepogrešivost sa udaljenosti vce od 6.25m , 4 od 4. Cela ekipa je bila odlična u šutu spolja ( 14-29 ), a odlicno skakačko veče domaćina je doneklo ispraćeno ( Alba u plusu od 4 skoka ).Stanojević solidan , 12 p-10sk, Sćepanovic na parketu 17min, uz 6 poena.

Gledaoci u Zagrebu su opet imali prilike da prisustvuju meču sa najmanjim brojem poena u ovom kolu. Pobedjena je francuska ekipa Ortez, koja i sama ne briljira ove sezone. Posle poraza od Crvene Zvezde u Adriatic ligi, trener Aca Petrovic nije štedeo ni igrače, ni upravu, a bogami ni kolegu koga je nasledio. Ocene da se radi o timu koji je , navodno, selektiran da bi igrao odbranu su se nadovezale na njegove izjave da on sa ovakvim timom gotovo da ne može da radi ( nije imao odgovor na pitanje zašto se uopšte i prihvatao tog posla ), a da je tim zatekao u stanju koje se može svesti na sledeće - svi bi da rade ono što ne znaju. Kako god, pobeda je pobeda, Cibona je i dalje u krugu onih koji će igrati i u sledećoj fazi. Ortez je predposlednji, bez ikakve nade.Najgoru utakmicu u karijeri odigrao je superatleta Pjetruš, 35 minuta sa indexom uspešnosti -4!!! Lukovski na nivou ekipe, 13 poena. Zanimljivo je da su gosti potrošili samo 50 lopti ( Cibona 59 ), ne može se i očekivati više od 62 poena. Zagrepčani nešto bolji, pobedu je izvojevala podrška sa klupe ( 38 od ukupnih 66 poena ) i bolji skok 38-29.

Barselona je rutinski počitila AEK, koji niti u jednoj četvrtini nije uspeo da 'prebaci" 15 poena. Grčki šampion definitivno nema nikakve šanse za prolaz, naročito zbog partija koje pruža.Jedan od definitivnih favorita je i dalje na čelu tabele, zajedno sa Benetonom. Barselona ima zastrašujući sastav, nije tajna da je broj 1 Bodiroga, što u neku ruku "olakšava" posao protivnicima - da bi se pobedili plavocrveni, potrebno je samo zaustaviti Bodirogu. Samo toliko...
zvanicni sajt
U grupi A , Panatinaikos je nastavio sa pobedama, ovog puta protivnik nije bio njihovog nivoa. Pobedjen je Žalgiris, a najbolju igru od kako je "zeleni" je pruzio Buford, 24p, 9 od 11 iz igre, trojke 5-5. Utakmicom su dominirali spoljni igraci Panatinaikosa, od ukupnih 98 postigli su 76 poena ( Laković 17, Kutlaj 13 itd ).Medju gostima najbolji David sa 21p, 9 skokova. I pored priča pred početak takmičenja ( a sve vezano za priču kako je ovom timu prošao "rok trajanja" ) Obradović ima punu kontrolu nad situacijom u grupi. Jeste bilo par propusta, ali ne treba zaboraviti da je grupa B najkvalitetnija, sa 4 tima koji bi morali da odu daleko daleko ove sezone,adekvatno potrošenom novcu. Posle "malog miliona" postignutih koseva u prošlom kolu, Sijena je ove nedelje dosla do brojke 63 !!! I ni makac dalje . Krivci - gosti iz Tel Aviva, koje smo imali prilike da gledamo i u drugim izdanjima, i to ne tako davno. Da je miljenik navijaca, i nije, i Blatt, trener Makabija to zna. Sigurno je da mu to ne prija, pored svih ostalih problema o kojima mora da vodi računa i rešava ih.

Na kraju krajeva, odgovoran je za državni projekat. Makabi se u drugom poluvremenu vratio sa minus 7, u trecoj cetvrtini napadačku družinu Montepaskija je sveo na tek 10 poena, da bi i poslednji deo dobio sa 6 poena razlike, odnosno ukupnih plus 17 za 20 minuta.

Ataman sigurno nije zadovoljan učinkom svog super plaćenog tima.Trenutno šesti, oni jednostavno moraju medju pet, ali ni to nije kraj ambicija, Jahović je skočio 18 puta, ali je ubacio tek dva puta iz osam pokušaja. Zanimljivo je da su čak 3 igrača domaćina završila utakmicu sa minus indexom, od toga su dvojica startera ( Chiacig, Zukauskas ) provela čak 45 minuta na parketu. Poraz koji su nedavno pretrpeli, sigurno je igracima Makabija najbolji dokaz da se bez odbrane ne moze pobediti. Bez igrača koji napadački briljiraju, ostaje im da se zaista "zarade" u defanzivi, ako bi da se "igraju" i na proleće. TAU gubi jednog po jednog igrača, ali i dalje pobedjuje. Poražen je "hit" ove sezone, Olimpija iz Ljubljane, iako je tok utakmice nagoveštavao još jedno čudo. Da ne bude tako, pobrinuo se, pre svih, Noćioni,, Argentinac u redovima Vitorije, koji je bio briljantan ( ovonedeljni MVP ) - 19p, 16sk, 3as,3ul, ukupnih 36 poena u indexu uspesnosti.
zvanicni sajt
Dusko Ivanović je igrao sa 7 igrača , što Olimpija nije uspela da iskoristi u potpunosti, naročito momente posle izleska Grifita ( 5 faulova ). Kao i uvek do sada, "zmajčeki" su počeli furiozno, potpuno spremni za sve što se moglo očekivati od domaćina. TAU je bio potpuno zbunjen brzom i pokretljivom odbranom gostiju ( ukupno 19 izgubljenih lopti ), koji su poentirali u kontranapadu ( Ilijevski i Jurak, za početak od 6-16 ).

Za "comeback" su najzaslužniji Nocioni i Grifit. Utakmica je prešla u nešto mirnije vode, kako je vreme odmicalo, a igrači postajali opterećeniji penalima. U trecem delu, Olimpija pokušava uglavnom preko centarskih opcija, kako bi exploatisala Grifitova cetiri penala. To je usporilo utakmicu, sto se ispostavilo dobitnim za TAU ( ritam je pao, igrači su koliko-toliko došli do daha ). Poslednjih 10 minuta igralo se praktično koš za koš, gde su gosti pokušavali igrom 1 na 1 da isforsiraju jos nečiji izlazak iz igre. Medjutim, u tim momentima je i napad TAU funkcionisao, ali se ostvarila i prednost pod obručima ( 43 skoka domaćih prema 30 gostiju ). Olimpiji je falila samo malo bolja igra standardnih Stelmahersa i Poljaka ( obojica u minus fazi ). Pored Nocionija, odlični su bili i Amerikanci , naročito Allen - 18p,7sk,6as.

Malaga je pobedila Buducnost, krajnji rezultat bi rekao da je sve išlo lako, ali zaista nije bilo tako. Egal do poslednjih par minuta, velika borba pod oba koša, i dobra partija neiskusnijih Podgoričana. Početak utakmice ( tačnije bi bilo reci pocetak svakog perioda ) je doneo neefikasnu igru, kao da je i jednima i drugima trebalo da se uvedu u igru. Buducnost je odmah pokazala da je predaja unapred apsolutno ne zanima. Igrali su bez opterecenja, bez aimperativa, sto je rezultiralo dobrom igrom i lepim potezima. Ko zna kakav bi rezultat bio da su gosti nesto bolje sutirali iza 6,25. Tokom utakmice Unicaja je "ostajala" u igri zahvaljujući izvanrednoj preciznosti šuta spolja ( u jednom trenutku domaćin je šutirao 11-7, gosti 14-4 ). U drugom delu videli smo obe ekipe u zoni, što je donelo više "sreće" Malagi. Budućnost više nije mogla da poentira preko raspoloženog Browna, tako da su zonskom odbranom bili primorani na rešenja spolja. I pored svega, u poslednje minute se ušlo sa aktivnim rezultatom, do koga je domaćin došao koristeći se nešto slabijom defanzivnom postavom Budućnosti. Sam kraj je obeležio Bulok, koji je ponovo "zavio u crno " Podgoričane sa šest vezanih poena.

Doprinos klupe Malage je bio izvanredan. Predvodjeni Bulokom (14p) i Gurovicem ( 20p ), "igraci podrske" su neutralisali jadna izdanja nekih startera , pre svih Rizašera i Bernija. najbolji medju startnih 5 bio je Okulaja, sa 19 poena i 10 skokova, i odlicnom odbranom. Buducnost sa 5 dvocifrenih, ali nedovoljno za uspeh. U grupi C je bilo "raznih" rezultata. Virtus je dobio Real, što je svakako bio derbi kola. Tanjević nije odigrao niti jednu utakmicu u kompletnom sastavu, da "priča" bude još tužnija, ima dva nova povredjena - Bella, koji će odsustvovati duži period, i Andersena, koji se ponovo povredio. U takvoj situaciji, svaki uspeh je jos vredniji, posebno uz saznanje da je gazda Madrigali počeo biranim rečima da "proziva" trenera i ono što se desava sa slavnim klubom ( nezadovoljstvo rezultatima i brojem potpisanih igrača...mislim da se radi o brojci 19 ). Odlicnu partiju pruzili su centri Frozini i Smodiš, uz podrsku Diala i Rigodoa.Kod gostiju dobra igra krilnog tandema Digbe-Mumbru.

Svi ostali na ne baš visokom nivou. Slask je pobedio Asvel, izgleda se Francuzi nalaze u laganoj krizi. Utakmica zaista nije bila bogzna šta, niti će se pamtiti previše. Slask je do pobede dosao u poslednjim trenucima, ali i da su gosti dobili, ne bi bilo nezasluženo. Jednostavno, to je jedna od onih utakmica koje moraju da se odigraju. Verovatno je da ni jedan od oba tima ne može dalje.

Ulker je neprijatno iznenadio porazom u Istanbulu. Čak se ni reč poraz ne može upotrebiti bez dodatka - težak.Najbolje to odslikava podatak da se posle sredine druge četvrtine, kada su gosti prešli brojku od 10 poena razlike, domaćin nije ni "spustio" ispod te razlike. Olimpijakos je došao do treće pobede zaredom, izgleda su se odnosi unutar kluba sredili. Nije tajna da je igra centarski orijentisana, da je DeMarco Johnson prvo i poslednje rešenje, sto je bilo nerešivo za Ulker. I kada je zdrav ( a na ovoj utakmici nije bio ) Blair nije defanzivac, to svakako nije njegova igra. Poeni, skokovi - da, to je ono što ga zanima. Odbrana protivničkih centara je nešto o čemu brine ceo tim. Centarski tandem Johnson-DeMiguel je dominirao - Johnson 19p,9sk, DeMiguel 16p, 11sk, a sve to Ulkeru se "desio" i Evans, krilo "crvenih" koji je pružio najbolju partiju od dolaska u Grčku - 18p, 11 sk. Ulker ispod očekivanja. Blair 13p, 6sk,Booker nešto bolji, jedino je Erdenay bio OK.
I na kraju...Partizan je pobedio CSKA, u tom trenutku najbolju ekipu u Evropi ( 7-1 ).

Posle poraza protiv FMPa, "dušebriznici" su se zapitali "šta li će im sada ovi uraditi". Nema šta, pitanje na mestu. Ne moze se očekivati pobeda protiv ekipe kakva je CSKA. Može se očekivati da se pruzi dobra partija, maximum svojih mogućnosti.

Za razliku od poslednje utakmice u domaćoj ligi, kada je bilo i odličnih ali i loših perioda, može se reći da je utakmica protiv Moskovljana igrana u visokom ritmu, gotovo čitavim tokom. Pada je bilo tek u pojedinim minutima poslednje cetrvtine, ali se i tada odgovorilo na presing CSKA. Već sam početak je nagovestio drugačiji pristup utakmici. Nije bilo straha u igri Partizana, a pored Vujanića, koji nas je na tako nešto itekako navikao, i ostali starteri crnobelih su pokazali agresivnost u napadu, pre svih Kecman ( protiv FMPa šutnuo samo jednu loptu ) i House. Vujanić je brinuo i o svojim ali i o poenima svojih saigrača ( završio sa 7 asistencija ), a i prilaz odbrambenim zadacima je bio drugačiji. Prvu pretnju Moskovljana – Holdena, branio je House ali dosta zasluga ide i na račun centara, koji su svoj posao dobro odradili naročito u odbrani pick-n-roll igre.Zaustavljen je ubitačni kontranapad CSKA, kao i skok u napadu, naročito dobrih atleta kao sto su Krijapa, Bašminov i Monija. Partizan je igrao tečnije, brže i više timski, mozda i najbolje ove sezone. Dobra ravnoteža izmedju igre spoljnih i igre unutrašnjih igraca ( Krstic 19 p, Ostojic 8 ) donela je rezultate i sigurno je smernica za dalji tok sezone. Nisam sklon euforičnim izlivima, ni posle pobede ni posle poraza. Uostalom, rezultati se sabiraju krajem proleća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: