Beograd pozdravio rukometašice

Rukometašice Srbije, koje su u nedelju osvojile srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu, pozdravilo je oko 2.000 građana ispred Skupštine Beograda.

Izvor: AK

Ponedeljak, 23.12.2013.

20:00

Default images

U finalu prvenstva sveta, koje je od 6. do 22. decembra održano u našoj zemlji, reprezentacija Srbije izgubila je od selekcije Brazila sa 22:20.

Naše rukometašice su prethodno bile na prijemu kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića, potom i kod premijera Ivice Dačića, a onda ih je dočekali i članovi Privremenog veća Beograda na čelu sa Sinišom Malim.

Okupljenoj masi ispod balkona gradske Skupštine, nakon intoniranja himne "Bože pravde", prvo se obratio selektor Saša Bošković koji se zahvalio na velikoj podršci I pozvao navijače da podrže reprezentaciju istom merom u budućnosti.

"Možda su devojke osvojile srebro, ali one su zlatne. Ovim putem idemo do Rija 2016. Prošle godine na Evropskom prvenstvu smo bili četvrti, ove smo osvojili drugo, a na Olimpijskim igrama u Riju sa Brazilom u finalu", poručio je Bošković sa balkona.
Tanjug
Potom su se navijačima zahvalile Andrea Lekić i Sanja Damjanović, nakon čega je Dragana Cvijić pokrenula i pesmu. Posle nje je nastupio naš sjajni golman Katarina Tomašević koja je po nadimcima prozivala saigračice.

"Da nije bilo vas, divne publike i cele Srbije koju smo uspeli da probudimo, ne bi bilo ni srebrne medalje koja sija kao zlato. Nadam se da ćete nas bodriti i dalje i vidimo se još neki put na ovom mestu", rekla je Damnjanovićeva.

"Šampioni, šampioni", uzvikivali su navijači sa nacionalnim zastavama i obeležjima.

Srebrnu medalju Srbiji na Svetskom prvenstvu donele su: Marina Dmitrović, Ana Kačarević, Ivana Milošević, Marija Lojpur, Jovana Stoiljković, Jelena Nišavić, Biljana Filipović, Kristina Liščević, Sanja Rajović, Katarina Krpež, Jelena Živković, Jelena Popović, Svetlana Ognjenović, Jovana Risović, Jelena Erić, Dragana Cvijić, Sanja Damnjanović, Katarina Tomašević i Andrea Lekić.

Lekić i Damnjanović: Sada juriš na najviši plasman

Tanjug
Kapiten rukometašica Srbije Andrea Lekić i najbolji desni bek na planeti Sanja Damnjanović izjavile su da je veliki uspeh nacionalnog tima na prvenstvu sveta uticao da na naredna takmičenja idu sa mnogo više ambicija nego što je to bio slučaj do sada.

"Srbija je jedan od favorita za naredna takmičenja, drago nam je zbog toga. Imamo evropsko prvenstvo sledeće godine, jurišćemo na najviši mogući plasman. Ovo je veliki napredak, prošle godine smo bile četvrte, ove druge, samo da nastavimo tako", rekla je Lekićeva Tanjugu.

Ona je dodala da je meč osmine finala svetskog prvenstva protiv Norveške pokazao svu snagu tima selektora Saše Boškovića i omogućio mu plasman u finale.

"Fenomenalan je osećaj, utisci se još nisu slegli. Čitajući novine i gledajući slike svih tih ljudi, polako postajemo svesne šta smo uradile. Postoji žal, uvek želite da osvojite što više zlatnih medalja, ali znate kako smo došle do finala. Imale smo najteži put, pobedile Norvešku, posle Južnu Koreju i Poljsku, tako da moramo da budemo prezadovoljne uspehom", kazala je Lekićeva.
Tanjug
Srpske rukometašice u odnosu na prošlu godinu, kada su na prvenstvu Evrope poražene u borbi za treće mesto, ovaj put su otišle dva koraka vise.

"Ove godine smo mnogo jače na psihološkom planu i krasi nas mentalna snaga. Protiv Norveške bilo je za istoriju, dva puta smo se vraćale iz minus pet golova i na kraju pobedile u velikom stilu", rekla je Damnjanovićeva.

"Imam osećaj kao da smo pre desetak dana igrale finalnu utakmicu, još smo u nekoj vrsti šoka. Nismo svesne kakav uspeh smo postigle. Ponosna sam na ovu reprezentaciju i osećaj je fenomenalan, malo smo umorne zbog utakmica i sinoćne proslave", rekla je Damnjanovićeva, dodajući da im je zlato izmaklo "za dlaku".

"U 57. minutu bilo je nerešeno, primile smo gol sa igračem više i to je bio ključ našeg poraza. Brazilke su imale više koncentracije, ne mogu da kažem i više želje, ali u finalu odlučuju sitnice i greške", zaključila je Damnjanovićeva.

Dačić: Najveći uspeh posle Novaka Đokovića

Tanjug
Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je uspeh rukometašica na Svetskom prvenstvu za njega najveći ove godine, ne računajući standardne uspehe Novaka Đokovića.

Dačić je na proslavi dana Olimpijskog komiteta Ssrbije u Beogradu prvo našalio na račun navijačkih opredeljenja u Srbiji.

"Šta je najviše obradovalo naciju? Pa ovaj košarkaški klub Partizan je već navika i više nije interesantno...da me ne čuje (Nebojša) Čović", rekao je šaljivo Dačić, koji je bio predsednik KK Partizan i deklarisani je navijač crno-belih.

Dačić je potom nastavio ozbiljnim tonom, ocenjujući da je osvojena srebrna medalja rukometašica na Mundijalu veliki uspeh.

"Mislim da je rukomet najveći uspeh, posle Novaka Đokovića, koji nas je već navikao na dobre rezultate. Svakako je najveće iznenadjenje, a mislim da je pobeda nad Norveškom fenomenalan uspeh, koji nas je možda i koštao zlata. Obradovale su čitav narod I zasluženo su proglašene za najbolju ekipu godine", rekao je Dačić.

On je pohvalio ministra Vanju Udovičića, nazvavši ga pritom "madjioničarem bez para".

"Nije mu lako, radi kao madjioničar bez para, ali mislim da radi veliku stvar za srpski sport. Njegov autoritet i karijera dali su kredibilitet Vladi i mislim da je velika stvar što je jedan takav sportista ministar", rekao je Dačcić.

Nikolić: Srbija se podigla sa vama

Tanjug
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas nacionalnu žensku rukometnu reprezentaciju koja je osvojila srebrnu medalju na prvenstvu sveta i zahvalio igračicama što su ulepšale život svima u zemlji.

"Čestitam vam na izvanrednom uspehu. Srbija se podigla zajedno sa vama, počeli su uspehe da beleže atletičari, vi, skijaši. Pokazale ste da se može mnogo uz dobar tim, trenera, organizaciju i Srbiju, koja je uz vas", rekao je Nikolić u zgradi presedništva u Beogradu.

On je srpskim rukometašicama poželeo još više uspeha na narednim takmičenjima.

"Neka ovo srebro na vašim grudima sija kao zlato. Na prvom sledećem velikom takmičenuju nadam se da ćete osvojiti zlatnu medalju, da ne dolazim na finale da vas gledam tužne", kazao je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: