Okeanija preko Azije lakše do SP?

Okeanija nema nijedno garantovano mesto na Svetskom prvenstvu u fudbalu i zato u budućnosti želi da zaigra kvalifikacije zajedno sa azijskim selekcijama.

Izvor: SO

Nedelja, 01.12.2013.

13:14

Default images

Nacionalni timovi iz Azije imaju zagarantovana četiri mesta na svetskim šampionatima, a petoplasirana ekipa ide u baraž.

Sa druge strane, Okeanija ima samo jedno mesto u baražu, ali treba podsetiti da Australija još od 2006. igra kvalifikacije sa azijskim zemljama.

Timovi sa oba kontinetna pretrpeli su teške poraze u baražu za SP 2014. godine – Jordan je ukupno izgubio od Urugvaja sa 5:0, a Novi Zeland od Meksika sa 9:3.

Prvi čovek novozelandskog fudbala Frenk van Hatum kaže da je vreme da se nešto promeni i da bi Okeanije trebalo da se pridruži kvalifikacionom ciklusu Azije.

„Svakako da vidimo korist u tome da se pobednik kvalifikacija Okeanije na neki način pridruži azijskim kvalif8kacijama. Tu inicijativu poveli su čelni ljudi fudbala u Okeaniji Dejvid Čung i Tai Nikolas, a mi ih u potpunosti podržavamo“, kazao je Van Hatum.

Kritičari te ideje ističu da se Novi Zeland i u ovakvom sistemu plasirao na SP 2010. i da u Južnoj Africi nije izgubio nijedan meč, mada je ispao već u prvoj fazi.

Međutim, Van Hatum navodi i druge koristi od pridruživanja Aziji.

„To bi otvorilo prostor za dodatne utakmice visokog kvaliteta, a obema federacijama više bi odgovaralo i zbog geografske blizine“.

Predsednik Azijske fudbalske konfederacije (AFC) šeik Salman bin Ibrahim ranije ove nedelje rekao je da je otvoren za realizaciju te ideje, a Van Hatum je potvrdio da se o tome već razgovaralo proteklih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: