Francuzi ipak ne plaćaju porez 75%

Francuski Senat odbio je predlog da se francuskim klubovima u prvoj i drugoj ligi uvede porez na plate u visini od 75 posto.

Izvor: ÐN

Ponedeljak, 25.11.2013.

16:03

Default images

Unija profesionalnih klubova Francuske objavila je da će u periodu od 29. novembra do 2. decembra stupiti u štrajk zbog visokih poreza na zarade.

Na zasedanju Senata u ponedeljak, predlog je odbijen iako je socijalistička partija zajedno sa radikalnom levicom glasala za usvajanje. Pristalice centra bile su protiv, dok su Komunisti ostali uzdržani.

Potpredsednik Senata Žan-Klod Karl rekao je da odbijanje predloga o porezu na plate „dobra vest za biznis i profesionalne fudbalske klubove“.

Pre donošenja odluke, senatori su predložili i da strani klubovi koji igraju u ligama pod okriljem Fudbalskog saveza Francuske takođe budu sankcionisani. Drugim rečima, to bi značilo da bi Monako plaćao kao i ostali članovi Lige 1.

"Vraćanje jednakosti francuskih klubova sa jedne, i Monaka koji je pod okriljem Fudbalskog saveza i igra u takmičenjima koje ono organizuje, sa druge strane, nije ustanovljeno u Francuskoj. Principi poreza ne mogu se primeniti na sve strukture koje postoje u Francuskoj, a implementiranje pojedinačnih pravila za svaki klub bi bilo komplikovano“, rekao je francuski reporter koji je pratio sednicu.

Unija profesionalnih klubova Francuske je krajem oktobra najavila štrajk.

"Imaćemo vikend bez fudbala krajem novembra“, rekao je tada predsednik Unije Žan Pjer Luvel.

Među utakmicama koje je trebalo da se otkažu zbog štrajka je i derbi 15. kola između Pari Sen Žermena i Olimpik iz Liona, a tada su na programu i derbi severa između Valensijena i Lila, kao i duel Monaka i Rena.

Odbačeni poreski propis odnosio bi se na 115 igrača i osam trenera u 14 francuskih klubova, a država bi od poreza prihodovala dodatnih 44 miliona evra. Zanimljivo je da bi pola tog novca morao da plati Pari Sen Žermen.

Poslednji put štrajk u nekoj od najjačih evropskih liga viđen je na početku sezone 2011/12 u Seriji A, kada su fudbaleri odbili da igraju zbog problema sa kolektivnim ugovorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: