5 najvećih gubitaka u svetu fudbala

Lilijan Tiram, David Vilja, Andrij Ševčenko, Zlatan Ibrahimović i Kaka.

Izvor: SO

Nedelja, 17.11.2013.

10:47

Default images

Kada pogledate listu, pomislili biste da je ona sastavljena na osnovu različitih uspeha, trofeja ili nečeg sličnog.

Pomislili biste i ne biste bili u pravu. Navedena petorica jesu fudbaleri na čijim su transferima klubovi izgubili najviše novca.

5. Lilijan Tiram – gubitak od 36.500.000 evra

Mnogo je dao Juventusu, ali...
Bivši reprezentativac Francuske 2001. godine prešao je iz Parme u Juventus za 41.500.000 evra. Pet godina kasnije Tiram odlazi u Barselonu za pet miliona evra. Ipak, svojevremeno jedan od najboljih štopera sveta dao je ’Staroj dami’ pet lepih godina tokom kojih je osvojio četiri titule šampiona (dve su kasnije oduzete Juventusu zbog afere ’kalčopoli’).

4. David Vilja – gubitak od 37.900.000 evra

Novi poèetak na 'Kalderonu'
Posle blistavih partija u Valensiji, Vilja je prešao u Barselonu u leto 2010. godine. Nakon odlične prve sezone, Vilja se u decembru 2011. povredio i odsustvovao je osam meseci.

Posle toga se više nije ustalio u startnoj postavi, spominjali su se i loši odnosi sa Leom Mesijem, a Vilja je prošlog leta prodat madridskom Atletiku za 2.100.000 evra. Napadač španske reprezentacije igra dobro, za sada je dao šest golova i čini odličan tandem sa Dijegom Kostom.

3. Andrij Ševčenko – gubitak od 45.000.000 evra

Èelsiju se nije isplatio
Popularni ’Ševa’ prešao je iz Milana u Čelsi 2006. godine sa reputacijom najboljeg evropskog centarfora. Gazda ’Plavaca’ Roman Abramovič nije žalio novac i izdvojio je za Ukrajinca 45 miliona evra.

Tada počinje pravi pakao, pošto Ševčenko kao da je zaboravio da igra fudbal. Nikada se nije prilagodio na engleski stil igre, imao je problema sa povredama, a samopouzdanje mu je bilo na jako niskom nivou.

Ukupno je dao samo devet golova za Čelsi, bio je pozajmljen Milanu u sezoni 2008/2009, a potom je bez obeštećenja prešao u kijevski Dinamo, svoj matični klub.

2. Zlatan Ibrahimović – gubitak od 45.500.000 evra

U Barsi je izgubio magiju
U dresu Intera Ibrahimović je osvojio tri titule prvaka Italije, a 2009. godine prešao je u Barselonu za 69.500.000 evra. Očekivalo se da popuni jedinu rupicu u Barsinom timu – da bude napadač koji može da se uklopi i u ’tiki-taka’ igru, ali i da bude nadmoćan u vazduhu i da se on ’gađa’ kada prvobitni plan ne prolazi.

Počelo je dobro, ali Ibrina nezgodna narav ubrzo je učinila svoje – sukobio se sa Gvardiolom, a šuškalo se i o neslaganju sa Mesijem. U autobiografiji Zlatan se osvrnuo na te probleme

„Bio je to dečački san i hodao sam po oblacima. Počelo je odlično, ali je onda Mesi počeo da govori. Želeo je da igra u sredini, a ne na krilu, tako da se sistem promenio iz 4-3-3 u 4-5-1. Bio sam žrtvovan i nisam više imao slobodu na terenu, koja mi je potrebna da uspem. Zatražio sam sastanak sa Gvardiolom. Rekao sam da sam iskorišćen na pogrešan način i da nije trebalo da me kupe ukoliko žele drugi tip igrača. Kazao sam mu ono što je meni rekao prijatelj – ’kupio si Ferari, ali ga voziš kao da je Fijat“, napisao je Ibrahimović.

Posle sezone na pozajmici u Milanu, ’Ibrakadabra’ je prodat roso-nerima za 24 miliona evra.

1. Rikardo Isekson dos Santos Leite ’Kaka’ – gubitak od 65.000.000 evra

Možda i najveæi promašaj Reala?
Fudbaler koji je 2007. dobio Zlatnu loptu, koji je činio čuda u Milanu sa kojim je osvojio domaću titulu i Ligu šampiona, prešao je u madridski Real 2009. godine za 65 miliona evra.

Tokom četiri godine provedene u ’kraljevskom’ klubu Brazilac nije dostigao nivo ni blizu onom koji je imao u Milanu. Čekao ga je Real dugo, posle se preselio i na klupu, ali i povreda kolena zbog koje je odsustvovao osam meseci i te kako je uticala da Kaka ne opravda očekivanja.

U septembru ove godine Brazilac se vratio u Milan, i to bez obeštećenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: