Odigrano 2.kolo Evrolige

Grcki sampion AEK nije ni blizu igre ( i rezultata ) iz prosle sezone. Igrac kao sto je Holden se ne nadokandjuje kupovinom nekog drugog, a i izostanak Dikudisa je, izgleda, veoma bitna stavka. Na sve to, u gostima je bila Barselona, kandidat br.1 za ovogodisnju titulu ( pa tolike su pare dali... ), predvodjena Bodirogom, koji je, ponovo, pustio "da se deca igraju", a pred kraj je uzeo sve u svoje ruke i krenuo ka Barseloni. O Bodirogi i njegovim kvalitetima, o utakmicama koje je sam resio, pisano je mnogo puta, i pisace se jos. Ono sto mi nikako nije jasno je odluka protivnickih trenera da ih bas on "sahrani". Mislim, covek je match-winner, uradite nesto da lopta ne bude kod njega kada se sve odlucuje.

Izvor: Specijalno za B92. pomocni trener KK Partizan Mobtel, Aleksandar Dzikic

Subota, 19.10.2002.

15:28

Default images

Ono sto moze da obraduje Sakotu je cinjenica da se njegov tim ipak vratio sa -19.

Detalj: domaci tim je sutirao samo 9 penala.

Skipper je i bez povredjenog Scepanovica dobio Albu, odlicnom igrom u odbrani u poslednjoj cetvrtini - 4 poena Albe za 7 minuta ( i to posle skoka u odbrani ). Prednost , koju bi trebalo da imaju Nemci, na centarskim pozicijama nije iskoriscena. Naprotiv, domacin je nadskakao goste 39-20, gotovo duplo. Albi izgleda ne pomaze igranje Stanojevica i Lolissa.

Scepanovica odmenjjuju "omladinci" Barton i Delfino ( Barton 14p, 11s), a svoju rolu imao je i Poceko.

Alba je probala da kazni opciju Skipera mismatchom na Lolisu ( njegov cuvar je Galanda ), ali je Amerikanac zavrsio sa skromnih 6 poena. Skelin je porazio Stanojevica ( 18p,10s vs. 11 p , 4 s ), zaradio MVP nedelje. Iako je Repesa utakmicu najavljivao kao "najvazniju u sezoni" ( ne znam samo zasto ), Cibona je porazena krenula kuci. Ortez ih je nadskakao, tako potvrdio da nema rezultata bez "velikih" u reketu. Ono sto Cibona ima jednostavno nije dovoljno ( Alihodzic - 20min, O poena ), morali da isprate kvalitet spoljne linije, koja je vise nego solidna.

Lukovski vrlo dobar ( 12p, 7as ) uz Selersa ( 15p, 12sk ).

U derbiju grupe, Beneton je pretrpeo prvi poraz , od Efesa u Istanbulu. Turci su sad na 2-0, suprotnno mnogim ocekivanjima. Sve se vrti ( to je ipak ocekivano ) oko crnog tandema Brown - Granger, ovoga puta su isporucili 58 poena ( Brown 6 trojki, Granger 5-5 za 3p , 21 poen za prvih 20 minuta ).

Pocetak meca i furija domacina, sampion Italije u cudu - 32-12 posle 9 minuta, 34-16 na kraju prve cetvrtine. Da i najbolji igraju po sistemu vruce-hladno ( a ova utakmica je najbolji dokaz ), pokazala je vec druga cetrvtina kada Beneton ima svoju seriju. Agresivna odbrana dovodi do pada procenta suta domacina,gosti potpuno preuzimaju kontrolu igre, na poluvreme se odlazi sa egalom, 40 - 40.

Do kraja nije bilo tolikih razlika, u poslednji minut se uslo sa 2 ralike za Turke. Edney je pogodio tri za pobedu, ali je 4 sekunde pre kraja najmladji igrac domacih Arslan postigao 2 poena. Inace, pomenuti nije mogao "ni da pridje" jugoslovenskim bekovima u kadetskom uzrastu.

Beneton je izgubio iako je cak 5 igraca imalo dvocifren ucinak, sa Markonatom ( 20p, 12sk ) i Edneyem (20p ) ispred svih.
detalj sa meca u Moraci (euroleague)
U grupi B sve je proslo prema ocekivanju. Mozda je Maccabi ubedljivije porazio Sijenu, ali bi cudo bilo da su izgubili u Tel Avivu.

Rezultat pokazuje da su price da je tim u krizi prilicno netacne. Mozda nema zvucnih imena kao u bliskoj proslosti, ali ima tu itekako kvalitetnih igraca.

Ocekivanu prednost pod obrucevima Sijena nije ostvarila, cak naprotiv - timski ucinak domacina u skoku je individulce Jahovica i Chiaciga, 35-26.

Ili jos jasnije - Maccabi je sutirao 76 puta, Sijena 47.

Veliki posao je odradio Sharp, odbranom na Fordu, koga je pocetkom druge cetvrtine uveo u " maler" ( na kraju 6 uzgubljenih lopti ). Napad nije bio problem - 7 "dvocifrenih", u zbiru 107 poena. Udrih se isplacuje ( Izraelci platili veliko obestecenje Olimpiji ), ovoga puta 9 asistencija.

Vukcevic za Sijenu 20p, ali i 4 izgubljene lopte.

Panatinaikos je rutinski odradio u Kaunasu, ubedljiva pobeda iako Obradoviceva ekipa prakticno igra bez centra. Do izrazaja dolazi sva moc polivalentnosti igraca evropskog sampiona. Focis moze da igra na tri pozicije, Midlton na dve, Alvertis na tri, Mekdonald na dve itd itd. U kakvom god da su sastavu, "zeleni" su neprijatan protivnik.

Olimpija je bila jako blizu iznenadjenja, da ne bude tako pobrinuo se Motola, iako ne najefikasniji ( Nocioni 19 p, 15 sk ), postigao je kljucne poene za gostujucu ekipu.

Na dve petice "Spanaca", Mahoric, trener Olimpije, je odgovorio sa 5 "malih", bez klasicnog centra. Gosti zbunjeni, 14-3 za domacina, 17-5 posle 5 minuta, od toga 15 poena iz reketa !!!

S druge strane, veci i jaci su se odlucili za sut spolja, normalna posledica je takav rezultat. Skola menja Grifita, stvari posle serije dolaze na scvoje mesto, na podnosljivih 6 poena razlike. Za prvih 20minuta Olimpija je imala 16 suteva vise !

Svakom novom timu, a Tau je bas to, treba vreme, kvalitetnijima mnogo manje nego drugima. Dok se ne nadje prava forma, pobedjivace se i potezima individualaca. Ovoga puta taj posao su odradili Allen i Nocioni ( i pomenuti Motola ).

Detalj : gosti su sutirali 22 slobodna bacanja vise nego domacini...gle cuda, opet se radi o spanskom timu. Buducnost se borila koliko je mogla i znala, ali Bullock je imao svoje vece. Treci play Unicaje ( na tom mestu se pre njega na ovoj utakmici oprobali i Cabezas i Sonko ) je za 7 minuta druge cetrvtine postigao 13 poena, ukupno 28, 5 od 5 za 3 poena. Uz to, "jalovi" Kornegay je doprineo sa 15 poena, dok su kod domacina najefikasniji bili Koljevic ( 14p, 7as ), Smiljanic ( 13p ) i Milojevic ( 12p ).Puno vremena je imao Vranjes ( 16m ) , sto je billo dovoljno za 3 rampe. Ukupan ucinak Buducnosti u ovom elementu - 9 blokada - je za mene iznenadjenje, ne secam se kada je neki nas tim ostvario nesto slicno.

Za eventuanlu pobedu je falio Cabarkapa, kome nije prijala cvrsta odbrana Unicaje - za 31 minut, 8 poena, bez skoka, 3 rampe.

Ono sto mu je "oteto" prosle nedelje, Ulker je vratio na gostovanju u Atini, gde se odavno ne oseca gostom ( dve pobede na poslednje tri utakmice u prestonici Grcke ). Porazen je Olimpijakos, u utakmici sa malo postignutih poena i puno preokreta.

Ulker je napravio break 17-0 u drugoj cetvrtini, u 25.minutu bilo je cak 20 poena razlike za goste. Domacina je u igru vratio Tomic - 16 poena za 5 minuta, da bi na 3 minuta pre kraja bilo 69-69. Ipak, Ulker pravi seriju od 10-2. Trio stranaca ponovo na visini zadatka ( Praskavicius 20, Blair 19, Booker 15 ), kod Olimpijakosa najbolji Tomic. Podsecam, Kokalisa ove sezone kosarka "ne zanima" previse, primarno je vratiti dominaciju u fudbalu.

Ekipa Slaska ima prednost u visini ( barem na papiru ) , ali odnos u skokovima 34-17 za Asvel je najbolji pokazatelj kako se igralo u Vilerbanu. Ako se doda i podatak o Slaskovim penalima ( 55%), sve je jasno. Asvel, kao i obicno, igra igru zasnovanu na kvalitetu spoljnih igraca ( ove godine ih predvodi Smith, tamnoputi playmaker ), ali je pomenuta dominacija u skoku bila pobedonosni elemenat. Iako nisu bili ni blizu suterskog izdanja od prosle nedelje ( kada ih je zapamtio Virtus ), Francuzi imaju dve pobede iz dva kola.

Virtus je nekako preziveo proslonedeljni poraz na otvaranju Evrolige, potpisao tri nova igraca( medju njima i Koturovica ) i pobedio u Madridu. Tanjevicu je, izgleda, vise preselo da cita izvestaje lekarskih komisija, te je pojacao tim na svim pozicijama. Posle pobede nad Realom,reklo bi se da je Koturovic najvece pojacanje ( iako su mnogi bili sumnjicavi posle najava njegovog potpisa ) - 21 minut, 14 poena, 8 skokova. Ne samo svojim ucinkom, Koturovic je uspeo da probudi saigrace, njegovo prisustvo je donelo velike promene u igri, narocito u reketu. Domacin je nadskakan 26-41 za Virtus, ali treba napomenuti da Tarlac nije igrao.

Pobednika je odlucila Tanjeviceva odluka da koristi zonsku odbranu, za koju nije bilo resenja. Obe ekipe ocajnog suta - Real 27-5 ( Digbe, Ereros, Angulo 19-3 ! ) za 3 poena, Viruts 22-4 ( Rigodo, Sekularac, Bel 16-2 ! ), Realovi igraci sa klupe Viktorijano i Lampe bez poena .

Avlejev najzad na nivou svog rejtinga - 11p, 7sk, Sekularac 15p, Bell najefikasniji sa 19. Kod Reala Sonseka 17 poena.

I za kraj, Partizan i njegovih minus 36. Zaista previse, i nema tu price vezane za godista. Jeste, cinjenica je da Getling igra kosarku mnogo vise godina nego sto ih Perovic ima, ali tu prestaje svako opravdanje. Partizan nije igrao na ocekivanom nivou, suterski je to svakako bila nocna mora. 19-1 za tri poena, a ti jedina je postignuta u poslednjem minutu utakmice. Od 19, 15 suteva je bilo otvoreno, sto se kaze, igraci su bili sami " kao duhovi". Medjutim, niko nije pogadjao, pocev od Vujanica ( 8-0 ) , pa sve do onih sa najmanje minuta na parketu.

Sve ekipe koje vodi Ivkovic, a naravno radi se o ozbiljnim ekipama, sampionskim sastavima, igraju konzervativne verzije odbrane covek na coveka, veoma tvrdo i usko, sa maximalnom kontrolom reketa. tako je bilo i u sredu. Partizan nije imao prostora u reketu, a spolja nista nije pogadjao. Naravno, moglo je da se igra sa vise organizacije, ali Vujanic, pre svih, jednostavno nije znao sta bi sve da uradi na terenu. Ocekivana je maximalna paznja na njemu, ali to nije iskorisceno za raziigravanje drugih.

Igranje protiv CSKA, ekipe koja zeli tamo gde je nekad bila ( vrh Evrope ) , znaci igranje protiv odlicne ekipe i odlicnog trenera. Ipak, utiska sam da se moglo vise, barem angazovanije.

Poraz je tezak, ali ce biti jos tezi ako ostavi tragove - treba ga analizirati, izvuci zakljucke, prevazici ga i nastaviti dalje. Uostalom, ko se u junu ( posle duple krune ) uopste secao poraza u Atini, sa pocetka sezone?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: