MOK impresioniran Istanbulom

Čelnici MOK impresionirani su kandidaturom Istanbula za organizaciju Igara 2020. godine.

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2013.

20:22

Default images

Posebno dobar utisak ostavila je finansijska i organizaciona podrška turske vlade i privrednika.

Potpredsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Kreg Ridi rekao je da ne sumnja u sposobnost grada na dva kontinenta da organizuje takmičenja i istakao da je stekao odličan utisak.

Budžet grada za infrastrukturu iznosi 19,2 milijarde dolara, što je dramatično više nego što imaju Madrid i Tokio, protivkandidati za organizaciju Igara 2020. godine – Španci su spremni da izdvoje deset puta manje, dok je budžet Tokija 4,9 miliona dolara.

Turci planiraju da ogromnim sredstvima reše infrastrukturne probleme, pre svega saobraćaj u gradu koji zvanično ima skoro 14 miliona stanovnika, a nezvanično i mnogo više.

Planira se izgradnja i trećeg aerodroma, uz dodatne železničke linije i autoputeve, koji bi ga spojili sa gradovima u Evropi i Aziji.

Istanbul trenutno ima dve linije “teškog” i dve linije “lakog” metroa, ali će u narednim godinama i nezavisno od Olimpijskih igara biti otvarana po jedna linija godišnje, dok ne buzde 7 teških, 2 laka i 2 prigradska voza.

Procenjeno je da će ogroman novac biti uložen u narednih deset godina, jer se grad sprema za 2023, kada se slavi vek republike. To će biti uloženo sve i da Igre ne dloaze”, kaže izvršni direktor MOK Gilbert Feli. “Boravak ovde znatno nam je razjasnio na šta su mislili sa svim mostovima, tunelima, metroima, autobusima, sad shvatamo kako planiraju da ljude premeštaju s mesta na mesto”.

U nedavnoj anketi 83 posto građana Istanbula i 76 posto stanovnika Turske podržava kandidaturu tog grada, što je značajno više u odnosu na konkurenciju.

Odluka o domaćinu Olimpijskih igara 2020. biće doneta 7. septembra u Buenos Airesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: