"Zašto se svaki uspeh politizuje?"

Najveći uspeh u istoriji srpske atletike, zlatna medalja Asmira Kolašinca na EP, gurnuta je u drugi plan zbog jedne slike i politizacije uspeha.

Izvor: B92

Subota, 02.03.2013.

22:15

Default images

Kolašinac je naime, nakon pobede u Geteborgu, titulu slavio sa zastavom Srbije, ali i zastavom Sandžaka, koju je vezao oko struka.

Sa jedne strane su odmah počeli negativni komentari i kritike Kolašinca, dok su u njegovu odbranu stali predsednik ASS Veselin Jevrosimović i njegov prijatelj Emir Bekrić, postavljajući pitanje zašto se svaki uspeh politizuje.

Kolašinac je davno pokazao svoj patriotizam i odanost prema Srbiji, štaviše, posle Olimpijskih igara u Londonu je izjavio da mu je krivo što ne može da peva himnu Bože pravde.

"Voleo bih da sam postao olimpijski šampion i da sam imao priliku da pevam himnu. Nadam se da ću u budućnosti kao pobednik nekog velikog takmičenja imati tu sreću", rekao je prošlog leta Kolašinac.

Veselin Jevrosimović smatra da to ne treba stavljati pod lupu.

"Ne bih dovodio u pitanje njegov patriotizam, zašto svaki put uspeh mora da se politizuje? Ne volim da govorim o tome. Pustimo Asmira da uživa u onome što je ostvario, ne treba sad tu zastavu stavljati pod lupu. Ovo je sjajan dan za srpsku atletiku i svi zajedno treba da slavimo", rekao je Jevrosimović za "Večernje novosti".

Kolašinca podržava i njegov veliki prijatelj Emir Bekrić, koji je inače pravoslavac, rođen u Beogradu.

"Asmir uvek predstavlja Srbiju u najboljem svetlu i smatram da njegova ljubav prema zemlji ne sme da se dovodi u pitanje. Zašto sada da se bavimo time, ako znamo da će on još godinama donositi medalje. Bacači kugle su najbolji u 36, 37. godini, on je još veoma mlad, a fizički i mentalno je već potpuno spreman", poručio je Bekrić.

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki je tokom dana iz medija saznao za pomenuti detalj iz Geteborga.

"Pre svega želim da pošaljem iskrenu čestitku Kolašincu i njegovom stručnom štabu na fantastičnom rezultatu i zlatnoj medalji u Geteborgu. Kada se Asmir bude vratio sa Prvenstva Evrope, razgovaraćemo sa njim i s ljudima koji su bili u zvaničnoj delegaciji, kako bismo precizno i do detalja znali o čemu se zapravo radilo pre ceremonije dodele medalja. U pitanju su vrlo osetljive stvari, tako da nema potrebe da bilo šta komentarišemo pre nego što saznamo sve detalje", rekao je Višacki.

Kolašinac nije želeo da dâ izjavu "Večernjim novostima" na tu temu, kao ni na pitanje da li je pevao himnu Srbije.

Kako nezvanično saznaju "Novosti", ukoliko se dokaže krivica Kolašinca, nisu isključene ni određene sankcije za srpskog atletičara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: