Pre 50 godina rođen je Majkl Džordan

Najbolji košarkaš svih vremena Majkl Džordan u nedelju slavi 50. rođendan. Po mnogima i najbolji sportista u istoriji tokom 15 sezona u najjačoj ligi sveta postavio je brojne rekorde, a osvajao je titulu sa Čikagom šest puta.

U svih šest finala Džordan je bio proglašen za najkorisnijeg igrača, pet puta je bio najkorisniji igrač lige, 14 puta je bio učesnih Ol-star vikenda, 10 puta je bio najbolji strelac lige, a jednom čak i najbolji defanzivac. Postigao je ukupno 32,292 poena, a prosečno je tokom blistave NBA karijere beležio 30,1 poen, 6,2 skoka i 5,3 asistencije.

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Nedelja, 17.02.2013.

11:15

Default images

Džordanova veličina međutim nije samo u brojkama. Neki njegovi rekordi su već oboreni, ostali će sigurno biti oboreni nekada, ali veliko je pitanje da li će se ikada više pojaviti neko ko je dominirao svojim sportom kao što je on to činio.

Možda i najbolji komentar dao je bivši komesar NBA lige Dejvid Stern na pitanje da li je Majkl Džordan Bejb Rut NBA lige: “Ne, mislim da je Bejb Rut Majkl Džordan bejzbola.”

Alen Ajverson, Grent Hil, Vins Karter, Dvejn Vejd, Kobi Brajant, Karmelo Entoni, Lebron Džejms… Svi oni su imali više ili manje uspeha u imitiranju ‘letećeg Majkla’, ali svi ti pokušaji da se dostigne i nadmaši najbolji u istoriji ostali su baš to, imitacija.

U čast 50. rođendana 'njegovog letećeg visočanstva' napravili smo listu od najboljih deset momenata u njegovoj karijeri:

10. 43 sa 40

Jeste, verovatno smo svi negodovali kada je Majkl 2001. odlučio da se drugi put u karijeri vrati iz penzije i potpiše za Vašington. Svi smo znali da nije više isti igrač i da neće moći da dominira kao što je to činio, ali on je čak i tokom dve sezone koliko je proveo u prestonici SAD objasnio neke stvari.

Magičan moment dogodio se 21. februara 2003. godine. MJ je Nju Džersiju ubacio 43 poena i tako postao prvi 40-godišnjak koji je postigao preko 40 poena na NBA meču.

9. Poslednji meč

“Košarka je moj život. Ja sam koristio ovu igru i ona je koristila mene. Košarka mi je dala mnogo materijalnih stvari, a uz nju sam dobio mogućnost i da dotaknem živote ljudi. Meni je košarka kao najbolji prijatelj, ali nekada odrastete i odaljite se od najboljih drugova”, rekao je MJ 16. aprila 2003. u Filadefliji pred početak svog poslednjeg meča u karijeri.

Na predstavljanju ekipa publika u Filadelfiji tri minuta je ovacijama pozdravila 23-ku Vizadrsa. Dva i po minuta pre kraja, kada je već bilo poznato da će Siksersi slaviti, Majkl se vratio na parket, a Erik Snou ga je namerno faulirao. MJ je ubacio oba slobodna bacanja i to su bili njegovi poslednji šutevi u karijeri. Cela hala je tada ustala na noge kako bi ispratila legendu u penziju. Definitivno još jedan MJ momenat u kategoriji ‘da se naježiš’.

8. Pobede u takmičenju u zakucavanju

Tokom 80-ih i 90-ih takmičenje u zakucavanju na Ol-star vikendu je bilo mnogo zanimljivije i to je vredelo gledati. 1987. i 1988. godine Majkl je osvojio dve uzastopne titule, ostaće upamćeni njegovi dueli sa Dominikom Vilkinsom ali i zakucavanje ‘njegovog letećeg visočanstva’ sa linije slobodnih bacanja.

7. Kad je teško tu je MJ

“Promašio sam preko 9.000 šuteva u karijeri, izgubio sam skoro 300 utakmica. 26 puta sam imao priliku da uputim šut za pobedu i promašio sam.” Svi se sećamo ove legendarne reklame u kojoj Majkl objašnjava koliko je bio uporan. Jeste, promašio je 26 šuteva za pobedu, ali jedna od njegovih glavnih osobina bila je preuzimanje odgovornosti u odlučujućim trenucima.

Džordan je tokom svoje karijere postigao 28 koševa za pobedu. Devet je ubacio u poslednjoj sekundi, 25 od tih 28 je ostvario u Čikagu, a tri u Vašingtonu. To znači da MJ ima preko 50% uspešnosti kada su u pitanju šutevi za pobedu.

6. Rafalno poluvreme protiv Portlanda

Ako je MJ imao neku slabost u svojoj igri, to je onda bio šut za tri poena. Međutim, prva utakmica finalne serije 1992. godine između Čikaga i Portlanda posebno je inspirisala Majkla jer su se svi još uvek pitali da li je on bolji od Klajda Drekslera.

Džordan je odmah razrešio tu dilemu odigravši verovatno najbolje poluvreme u istoriji NBA. U tom periodu ubacio je šest trojki i neverovatnih 35 poena. Scena kada postiže šestu trojku i okreće se ka Medžiku Džonsonu koji je pored terena komentarisao meč i sleže ramenima ostala je svima u pamćenju. Bulsi su na kraju bez većih problema savladali Blejzerse odbranivši titulu.

5. 39,4

Da MJ nije čovek od krvi i mesa kao svi mi saznali smo u 5. utakmici finalne serije 1997. godine. Kada imate temperaturu 39,4 onda ste prikovani za krevet, pijete dosta tečnosti i lekova i pokušavate da se preznojite.

Ali kada Džordan ima temperaturu 39,4 on odigra 44 minuta i ubaci 38 poena Juti u Solt Lejk Sitiju u fnalu lige za pobedu 90:88 i vođstvo Bulsa u seriji od 3-2. Kraj ove utakmice bio je posebno upečatljiv. Nakon što je shvatio da je meč gotov i da je njegov tim pobedio, Majkl je kolabirao u naručju Skotija Pipena. Čikago je dobio i naredni meč na svom parketu i osvojio petu titulu.

4. 72-10

Kulminacija Džordanove dominacije viđena je u sezoni 1995-96. Kada je 18. marta 1995. objavio da se vraća košarci mnogi su posumnjali da li će Majkl biti dobar kao pre povlačenja. U prvoj sezoni Bulse je zaustavio Orlando u plej-ofu što je dodatno podstaklo ljude da govore kako je MJ prošlost. On im je, kao što je to uvek i radio, odgovorio na parketu.

Usledila je najdominantnija sezona neke ekipe u istoriji NBA. Počeli su sa 41-3, završili sa rekordnih 72-10, a do titule su stigli izgubivši samo tri meča u plej-ofu! A Džordan? Pa Džordan je u toj sezoni postao tek drugi igrač u istoriji koji je osvojio titulu MVP na Ol-staru, regularnom delu sezone i u finalu NBA. A bio je i najbolji strelac lige...

3. Legenda o Džordanu je rođena

Teško je istaći trenutak kada sportista prelazi u legendu, ali što se tiče Majkla Džordana to je definitivno 7. maj 1989. godine. Bulsi su imali poen zaostatka tri sekunde pre kraja protiv Klivlenda u odlučujućoj petoj utakmici prvog kola plej-ofa.

Džordan je prihvatio loptu iz auta, krenuo je u prodor i podigao se na šut. Delovalo je da neće moći da pogodi pošto je Kreg Ilo (momak koga je MJ tokom cele karijere ‘zlostavljao’) odigrao sjajnu odbranu, ali Džordan je tada počeo da prkosi gravitaciji. Ostao je u vazduhu nešto duže sačekavši da Ilo padne i pogodio. Njegova proslava nakon ovog koša je ostala upamćena skoro kao i sam koš.

2. Prva titula

Nije sve uvek bilo med i mleko za Majkla u NBA ligi. Koliko je bila jaka konkurencija sa Lejkersima, Seltiksima i Pistonsima dovoljno govori i podatak da je Džordan tek u sedmoj sezoni u ligi došao do prve titule. U sezoni 1990-91 Bulsi su u plej-ofu savladali Njujork, Filadelfiju, a u finalu istoka konačno je je pao i Detroit koji je u prethodne tri sezone bio nepremostiva prepreka za Čikago.

U finalu protiv Lejkersa, Džordan je nastavio da proizvodi magiju, a finalna serija ostala je upamćena po čuvenom potezu Džordana kada je u letu prebacio loptu iz desne u levu ruko kako bi izbegao blokadu Sema Perkinsa. Bulsi su dobili Lejkerse sa 4-1, a Džordan je prosečno beležio 31,2 poena, 11,4 asistencije, 6,6 skokova i 2,8 ukradene lopte.

1. Poslednji šut slave

Navijači Jute će do kraja svojih života govoriti kako je ovo bio faul u napadu. Deset sekundi pre kraja šeste utakmice finala 1998. godine Bulsi su gubili sa 86:85 i niko nije imao dilemu kome će lopta ići u ruke. Prethodno je upravo Džordan ukrao loptu Karlu Melounu.

Najveće iznenađenje bilo je što je Juta dozvolila da Majkl Džordan igra jedan na jedan protiv Brajona Rasela. Džordan je stigao sa loptom do vrha kapice, zatim je uz malu pomoć leve ruke uspeo da otrese Rasela, digao se na šut i naravno pogodio ostavljajući svoju ruku u vazduhu. Tim šutem Džordan je overio svoju poslednju, šestu tiulu u osam godina i to je bio njegov poslednji šut u dresu Čikaga.



Srećan rođendan legendo!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: