Namešten meč Liverpul – Debrecin?

Utakmica između Liverpula i Debrecina u grupnoj fazi Lige šampiona 2009. jedna je od dve utakmice elitnog takmičenja koja je pod sumnjom da je nameštena.

Izvor: SO

Utorak, 05.02.2013.

01:37

Default images

Tu informaciju prvi je objavio danski tabloid „Ekstra Bladet“, a preneli su je skoro svi veći mediji u Britaniji uključujući Miror, Dejli Mejl i Telegraf.

Kako piše danski list, u Liverpulu ništa nisu znali o nameštanju, dok je Debrecinu ponuđeno da primi tri i više golova na toj utakmici. Ponudu je navodno dala kockarska kompanija iz Singapura koja ima svoja predstavništva u 30 zemalja širom sveta.

Iako je Liverpul imao 58% posed lopte i devet udaraca u okvir gola, konačni rezultat bio je samo 1:0 nakon što je crnogorski golman Vukašin Poleksić odbio loptu posle šuta Toresa i tako omogućio Kujtu da postigne jedan gol na meču.

Sporni pogodak možete videti na ovom snimku sa početkom od 2.43:



Fokus istrage upravo je na golmanu Poleksiću – nemački istražitelji prisluškivanjem su došli do razgovora iz kojeg se može zaključiti da je Poleksiću ponuđen mito.

Takođe, u SMS porukama koje su slali ljudi koji su želeli da nameste meč, a do kojih je došla policija, vidi se da su oni ljuti jer Stiven Džerard nije realizovao nekoliko šansi.

Nekoliko nedelja kasnije, pod sumnjom se našla i Poleksićeva partija u porazu Debrecina od Fiorentine 4:3.

Nekadašnji golman Sutjeske i Lečea već je ranije bio suspendovan – UEFA je u junu 2010. njegovog saigrača Mesaroša i njega kaznila zabranom igranja fudbala u trajanju od dve godine jer nisu prijavili pokušaj nameštanja meča, iako policija tada zapravo nije pronašla nijedan dokaz da je Poleksić namestio neku utakmicu.

Kao što je rečeno, niko iz Liverpula izgleda nije umešan u celu priču.

„Niko iz Evropola nije kontaktirao bilo koga iz Liverpula“, rekao je portparol ’Crvenih’.

Kakav će biti epilog cele afere ostaje da se vidi, ali to je samo jedan od 380 nameštenih mečeva širom Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: