NFL: Da li ćemo gledati Mening vs Brejdi?

Ostalo je osam najboljih, legende NFL-a Pejton Mening, Tom Brejdi, Aron Rodžers, Rej Luis, kao i nove zvezde Rasel Vilson, Kolin Kapernika. Čekaju nas četiri sjajna meča, sjajni individualni dueli, okršaji trenera. Svi se nadaju finalu AFC-a između Meninga i Brejdija, a u NFC-u otkrića sezone Vilsona i Kapernika.

Vikend će da otvori duel Denver Bronkosa i Baltimor Rejvensa u subotu (22:30), a potom igraju San Francisko 49ers i Grin Bej Pekers (02:00). U nedelju dan otvara okršaj Atlanta Falkonsa i Sijetl Sihoksa (19:00), a vikend zatvara meč Nju Igland Petriotsa i Hjuston Teksansa (22:30).

Izvor: B92

Subota, 12.01.2013.

01:58

Default images

Bronkosi su bili mnogo bolji u direktnom duelu u decembru (34:17). Mening pokušava da nastavi svoju povratničku sezonu snova, a sa druge strane Luis da produži svoju karijeru na bar još jednu utakmicu.

Na otvaranju sezone 49ersi su savladali Pekerse 30:22, u meču u kojem su Najnersi bili mnogo ubedljiviji nego što rezultat pokazuje. U međuvremenu, San Francisko je postao još bolji, nakon što je Kapernik zamenio Aleksa Smita na mestu kvorterbeka.

Falkonsi imaju najbolji skor u ligi, ali i neimpresivnu istoriju, pa ih niko ne vidi kao ozbiljnog konkurenta za finale. Sa druge strane, svi su oduševljeni ofanzivnom igrom Sihoksa, i žele još da uživeju u čudima Vilsona i Rasela Vilsona.

Tom Brejdi želi još jedan Superboul kako bi se zacementirao kao možda i najbolji kvorterbek u istoriji. Prva prepreka njemu i Petriotsima su Teksansi, tim sa mnogo talenta i opcija, ali koji je pao u finišu regularnog dela sezone.

Ko će da prođe u finala konferencija, ko će da razočara, ko će da se proslavi?

Američka fudbalska konferencija

Denver Bronkos – Baltimor Rejvens

Beta/AP
Duel Denvera i Baltimora nam ne daje mnogo prostora u proceni ko je favorit. Malu prednos imaju Bronkosi zbog svog terena na“milji“. Pored toga, Denver je dobio poslednjih 11 utakmica, a slavio je ubedljivo i u Baltimoru prošlog meseca (34:17). Ipak, sa povratkom Reja Luisa Rejvensi su dobili na snazi u odbrani, a sve je sjajno funkcionisalo protiv Indijanapolisa u vajld kard vikendu.

Denver je to napravio u Baltimoreu, pa je tim teže očekivati da će Ravensi puno bolje proći na gostovanju koje svakom protivniku predstavlja poseban izazov zbog nadmorske visine. Baltimore je izgledao dobro u wild-card vikendu protiv Indianapolisa, no Denver je s razlogom dobio zadnjih 11 utakmica.

Prednost Bronkosa je i Pejton Mening, koji u svojoj povratničkoj sezoni igra na MVP nivou. Denver će bili bliži pobedi ako Nošon Moreno bude dobro trčao, jer onda odbrana Baltimora ne može da pokrije i trčanje i Pejtona+risiveri, te ako defanzivna linija Bronkosa sačuva Meninga od Reja Luisa i njegove kaznene ekspedicije. Defanzivno, ključ Bronkosa je Von Miler i 'passrush', te Kris Haris na kornerbeku, jer će njega gađati Džo Flako, s obzirom da je Čemp Bejli na drugoj strani.

Rejvensi že biti bliži finalu konferencije ako osnov napada bude Rej Rajs, bilo pasom, bilo trčanjem, jer on otvara vertikalne pasove, i ako Flako ne počne da forsira van razuma. Defanzivno, za Baltimor sve zavisi od Reja Luisa, ako mentalno podigne tim kao prošle nedelje, ako ne, loše im se piše. Terel Sags mora bolje od jednog seka u poslednjih osam utakmica.

Nju Ingland Petriots – Hjuston Teksans

Beta/AP
Moglo bi se reći derbi runde, iako je svaki od četiri meča svojevrsni spektakl. Petriotsi su sigurno favoriti, ne samo zato što su Petsi, već i zbog ubedljive pobede u decembru sa 42:14, ali i padu forme Teksašana koji ne liče mnogo na tim sa početka sezone koji je mleo protivnike. Međutim, Nju Ingland se sigurno neće pustiti, i dalje pamte pretprošlu sezonu kada su u roku od mesec dana prvo pregazili Njujork Džetse 45:3 u regularnom delu sezone, a potom poraženi od istog rivala u plej-ofu sa 28:21.

Petriotsi imaju najbolji napad lige, to im je sigurno najjače oružje, ali može biti i najveća slabost. Tom Brejdi je čovek koji je obeležio poslednju dekadu, a protiv Teksansa ima šansu da pobedom postane kvorterbek sa najviše pobeda u plej-ofu u istoriji NFL-a. Motiv više mu je šansa da osvoji još neki Superboul i moćda postane najbolji QB u istoriji NFL-a. Sa druge strane, Met Šaub je prošle nedelje ostvario svoju prvu pobedu u doigravanju.

Hjuston dobija Nju Ingland ako Arijan Foster bude imao 30+ nošenja (Petsi su ga u pomenutoj pobedi ograničili na ispod 50 jardi) i ako proradi 'play-action' pas kao posledica tog trčanja. Defanzivni ključ za Teksanse je, kao i za sve koji igraju protiv Petriotsa, da pomere Brejdija sa mesta, bilo sekom, nokdaunom, udarcem, pritiskom, samo da ga izbace iz ritma. Tu će glavnu ulogu da igra Džej Džej Vat.

Ključ za NE je da iskoriste mismeč sa Robom Goronkovskim i Aronom Hernandezom, te da proradi trčanje taman toliko da odbrana rivala ne može da se opusti. Defanzivno je ključ da njihov sekundari, lajnbekeri i defanzivna linija zaustave Fostera. Interesantan bi mogao da bude duel Andrea Džonsona i Akiba Taliba.

Nacionalna fudbalska konferencija

Atlanta Fakons – Sijetl Sihoks

Beta/AP
Vreme je da Atlanta pokaže svima, pa i sebi da je ozbiljan pretendent na Superboul. Učinak od 13-3, sjajne igre Meta Rajana, Džulija Džonsa, Rodija Vajta, Tonija Gonzalesa, nisu bile dovoljne da svi na Falkonse gledaju kao na tim koji može do titule. Razlog je jednostavan, Rajan ima tri poraza u isto toliko nastupa u plej-ofu, te neubedljive partije protiv najjačih timova.

Sa druge strane je drugi napad lige, prvi tim koji je u poslednjih pola veka vezao dva meča sa 50+ poena, fenomenalni kvorterbek Rasel Vilson koji je oborio ruki rekord po broju tačdauna, i koji ima šansu da postane jedan od retkih koji je u svojoj prvoj sezoni ostvario dve pobede u plej-ofu.

Ipak, Rajn će biti ključ Atlante za pobedu ako odigra na nivou, jer je on alfa i omega Falkonsa u napadu. Džoker bi mogao da bude veteran Toni Gonzales koji ni jednom do sada nije slavio u plej-ofu, pa će biti motivisan jer mu se bliži kraj karijere. Odbrana ima potencijal za intersepšne jer je tu Asante Samjuel koji je u stanju, da preseče loptu i dok sedi na centru terena.

Sijetl dobija meč ako Vilson i Maršon Linč “prodaju“ 'read-option' trčanje jer im je to džoker cele sezone i naravno, ako odbrana bude na uobičajenom nivou. Problem je što je najbolji defanzivni end tima Kris Klemons van igre zbog povrede, pa je pritisak na rukiju Brusu Irvinu. Sa druge strane, kornerbekovi Sijetla jedini u ligi mogu po veličini da pariraju risiverima Falkonsa, Vajtu i Džonsu.

San Francisko 49ers – Grin Bej Pekers

Beta/AP
Možda je ipak ovo meč vikenda, prošlosezonski finalista, te šampion od pre dve sezone. Sigurno dva tima koja bi i u samom Superboulu mogla da budu favoriti. Najnersi imaju prednost domaćeg terena, možda boljeg trenera, sigurno odbrane. Sa druge strane, Pekersi imaju Arona Rodžersa, a kvorterbekovi su ti koji su najvažniji učesnici ovog sporta.

Pekersima je možda ključan oporavak risivera Rendala Kobai Džordija Nelsona jer su se tek u četvrtak vratili treninzima. Pas je osnov igre Pekersa, sve zavisi od igre Rodžersa i njegovih hvatača, dok trčanje koriste samo da otvore prostor risiverima. Defanzivno su ključ plejmejkeri i ukradene lopte, dakle sek+fambl Kleja Mezjuza, te Čarls Vudson i Tramon Vilijams presečenim pasovima.

San Francisku je ključ trčanje, jer tako otvaraju duboke pasove gde je Kolin Kapernik odličan, kao i u samom trčanju. Mogao bi da se pojavi i Vernon Dejvis koji je previše odsutan iz centra događanja. Defanzivno najvažniji je povratak Džastina Smita, jer on otvara 'passrush' za Aldona Smita, koji nema sek otkako se Džastin povredio, dok će ostatak odbrane sigurno biti na nivou, u to nema sumnje kod Najnersa. Veoma bitan može biti šuter Dejvid Ekers koji se muči ove sezone, ali kao i Mejson Krozbi iz Pekersa.

Prognoza: AFC: Nju Ingland Petriots - Denver Bronkos; NFC: Atlanta Falkons - Grin Bej Pekers

Šta vi mislite ko će da pobedi i plasira se u finala konferencija? Ko su vaši favoriti, šta su prednosti, a šta mane ovih timova? Mogu li da iznenade nova imena? Pišite nam u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: