KKCZ: Drugi krug – krajnji domet ili nešto više?

Košarkaši Crvene Zvezde Telekom na impresivan način su završili prvu fazu Evrokupa. U konkurenciji Dinamo Sasarija, Kahasola i Orleana, 'crveno-beli' su zauzeli prvo mesto u grupi H sa skorom od pet pobeda i samo jednim porazom. Uz to, poraz od Kahasola u Pioniru nije bio preterano bolan jer je doživljen u poslednjem kolu kada je već bilo izvesno da će Zvezda ovu fazu završiti na prvom mestu.

Izvor: Mario Mariæ

Utorak, 08.01.2013.

19:19

Default images

Zvezda je u ovu sezonu Evrokupa ušla sa velikim ambicijama, možda i najvećim do sada. Pun ''Pionir'' na svakoj utakmici pokazatelj je da su navijači prepoznali 'pozitivnu energiju' i da veruju da njihov tim može do same završnice. Najveći uspesi u ovom takmičenju ostvareni su u sezonama 2005/2006. i 2006/2007, kada su 'crveno-beli' uspeli da doguraju do četvrtfinala.

Ipak, da bi se došlo do četvrtfinala potrebno je proći drugi krug. A u njemu neće biti nimalo lako jer Zvezdu očekuje veoma teška grupa. Moglo bi se reći 'evroligaška', jer su sve tri ekipe na početku sezone pravljene za Evroligu – Uniks, Galatasaraj i Ulm.

Uniks Kazanj

unics.ru
Tim iz ruske republike Tatarstan osnovan je 1991. godine. Svoje utakmice kao domaćin igra u ''Basket Hol Areni'' kapaciteta 7,500 hiljada. Boje kluba su zelena i bela. Najveći evropski uspeh ostvarili su 2011. godine kada su osvojili Evrokup. Takođe, osvojili su i FIBA Evroligu 2004. godine na 'fajnal-foru' odigranom upravo u Kazanju. Osvajači su domaćeg kupa (2003, 2009) i Baltičke lige (2003). U svojoj prvoj i jedinoj sezoni u Evroligi (2011/12) stigli su do četvrtfinala.

Uniks, koji sa klupe vodi srpski stručnjak Aco Petrović, jedan je od favorita za osvajanje Evrokupa. Rusi su prvu fazu završili na prvom mestu grupe F sa identičnim skorom kao i Zvezda, pet pobeda i jedan poraz. Ekipu čine čak petorica Amerikanaca – Čak Ejdson, Majra Četmen, Terel Lajdej, Majkl Vilkinson i Keli Mekarti. Tu su i dvojica reprezentativaca Grčke – Jan Vujukas i Kostas Kajmakoglu, kao i reprezentativac Rusije Petr Samojlenko.

Ove sezone dobili su pozivnicu za učešće u kvalifikacijama za Evroligu. Nisu se plasirali, pošto su izgubili u polufinalu od francuskog Le Mana 86:78. Zanimljivo, u četvrtfinalu kvalifikacija savladali su Ulm, koji im se i sada nalazi na putu do konačnog cilja. U VTB ligi trenutno zauzimaju drugu poziciju u grupi A sa skorom 7-2.

Galatasaraj Medikal Park

galatasaray.org
Osnovan davne 1911. godine u Istanbulu. Deo je sportskog kluba Galatasaraj. Svoje mečeve igraju u ''Abdi Ipekči Areni'' kapaciteta 12.500. Klupske boje su im žuta i crvena. Četiri puta bili su prvaci Turske, poslednji put u sezoni 1989/90. Kup Turske osvojili su tri puta. Prošle sezone učestvovali su u Evroligi po prvi put stigavši na kraju do Top 16. Tada im je protivnik u prvoj fazi bio upravo Uniks, koji ih je oba puta pobedio u okviru grupe D. U sezoni 2007/08 zauzeli su treće mesto u Evrokupu što im je ujedno i najveći evropski uspeh. Ove sezone već su odigrali jednu utakmicu zatvorenog tipa sa Crvenom Zvezdom. Bilo je to u sklopu priprema pred početak Evrokupa kada je turski klub slavio sa 80:70 u Pioniru.

Trener Galatasaraja Ergin Ataman na raspolaganju ima veoma dobar tim, uglavnom evroligaškog iskustva. U centru pažnje svakako je naš reprezentativac Milan Mačvan, koji je prošle sezone nosio dres Partizana. Nema sumnje da će ga u ''Pioniru'' dočekati ne toliko prijateljska atmosfera obzirom da je bio meta navijača Zvezde i dok je igrao za Partizan. Osim Mačvana, tu su i reprezentativci Turske Čenk Akjol, Engin Atsur i Ender Arslan, zatim Amerikanci – Džamont Gordon, Dejvid Hokins, Ervin Dadli i Henri Domerkant, igrač koji je prošle sezone u Istanbul stigao iz Uniksa. Tu je i Senegalac Bonifejs Ndong, bivši centar Barselone, dok Slovenac Jaka Lakovič nije licenciran za drugu fazu Evrokupa.

Prvu fazu Evrokupa Galatasaraj je završio na drugom mestu grupe E sa skorom od četiri pobede i dva poraza. U prvenstvu Turske nalaze se na petom mestu sa skorom 10-3.

Ratiofarm Ulm

basketball-ulm.com
Nemački predstavnik dobio je ime po kompaniji ''Ratiofarm'', koja je glavni sponzor kluba. Ulm je osnovan 2001. godine nakon što je prethodni košarkaški klub SSV Ulm 1846 (osnovan 1970) postao nesolventan i morao je da napusti ligu. Nakon pet godina igranja u drugoj ligi 2006. godine plasirali su se u košarkašku Bundesligu. Dvorana u kojoj igraju domaće mečeve, ''Ratiofarm Arena'', ima kapacitet samo šest hiljada. Boje kluba su crna, bela i narandžasta. Najveći uspeh kluba je osvajanje kupa Nemačke 1996. godine. Prethodne sezone Ulm je bio najprijatnije iznenađenje lige. Stigli su do finala u kojem su zaustavljeni od Brose Basketa. Sjajne igre u ligi i osvojeno drugo mesto obezbedili su Ulmu učešće u kvalifikacijama za Evroligu. Međutim, zaustavljeni su već na prvom stepeniku porazom od Uniksa 91:73.

Tim trenera Torstena Libenata sastavljen je uglavnom od Amerikanaca i domaćih igrača. Najefikasniji igrač Ulma je Amerikanac Alan Rej, koji je u proseku ubacivao 16,8 poena u Evrokupu. Tu su još Džon Brajant sa 14,6 poena i 7,8 skokova i Per Gunter, najbolji asistent tima.

Ulm je u drugu fazu prošao kao drugoplasirani tim grupe G sa polovičnim učinkom od tri pobede i isto toliko poraza. Trenutno su trećeplasirani tim košarkaške Bundeslige sa 11 pobeda i pet poraza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: