Fudbal - 10 događaja koji su obeležili 2012. godinu

Godina na izmaku 2012. biće upamćena u svetu fudbala po mnogim rekordima, ostvarenjima, spektakuralnim mečevima, golovima, preokretima.

Ljubitelji fudbala mogli su da uživaju u fantastičnoj završnici Premijer lige, proj tituli šampiona Evrope za jedan klub iz Londona, večni rekord Lionela Mesija, i mnogim drugom čudima....

Bilo je tu i ružnih stvari, kao što je uspon rasizma, posebno u Engleskoj, te strašna nesreća koja je pogodila fudbalera Boltona Fabrisa Muambu.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Četvrtak, 27.12.2012.

22:50

Default images

Evo 10 događaja koji su bili u prvom planu u protekloj 2012. godini.

10. Uspon rasizma u fudbalu

Beta/AP
Iako je do pre nekoliko godina izgledalo da bi rasizam u sportu mogao da postane stvar prošlosti, on je ponovo ojačao. Njegova baza je bila tamo gde se navodno vodi najveća borba protiv rasne segregacije, u Engleskoj. Iz nedelje u nedelju, iz meča u meč viđali smo rasističke uvrede sa tribina, ali sve više su i sami igrači dolazili u rasne sukobe.

Iz 2011. godine u 2012. prelili su se incidenti između Džona Terija i Entona Ferdinanda, te Luisa Suaresa i Patrisa Evre. Teri je zbog svega bio i pred civilnim sudom, koji ga je oslobodio krivice, ali je u međuvremenu ostao bez kapitenske trake u reprezentaciji Engleske. Sa druge strane, Suares je dobio osam mečeva suspenzije.

9. Renesansa Bundesligaša

Beta/AP
Posle nekoliko godina dominacije engleskih i španskih timova, Evropom su zavladali Bundesligaši. Nisu osvojili titulu ni u Ligi šampiona, ni u Ligi Evrope, ali su igrali veliku ulogu u oba takmičenja. Bajern Minhen je stigao do finala LŠ, i izgubio na penale, ali o tome malo kasnije. U međuvremenu, finiš godine je prošao u potpunosti u znaku Bundesligaša, svih sedam koji su počeli sezonu u Evropi kvalifikovali su se i za prolećnu fazu. Više o tome pročitajte u temi Vladimira Novakovića.

8. PSŽ podsetio na vladavinu Lujeva

Beta/AP
Kako je novac postao ključan faktor u fudbalu, tako je došlo do sve većeg jaza između bogatih i siromašnih klubova. Tome su najviše poslednjih godina doprineli milioneri iz Rusije i arapskih zemalja. Posle Čelsija, Mančester Sitija i Malage, Evropa je dobila još jednog "velikog" igrača, Pari Sen Žermen. Kraljevska porodica iz Katara uložila je stotine miliona u klub iz Pariza i uzdrmala Evropu. Za samo jedno leto potrošeno je 150 miliona evra, stigle su velike zvezde Ibrahimović, Laveci, Pastore, Silva, i najavile revoluciju. Videćemo koliko će to dobra doneti fudbalu.

7. Kolaps Fabrisa Muambe

Beta/AP
"Crna" tačka fudbala u 2012. bio je kolaps fudbalera Boltona Fabrisa Muambe. Francuskom igraču je pozlilu tokom meča protiv Totenhema na "Vajt Hart Lejnu". On je čak 78 minuta bio klinički mrtav, ali su doktori uspeli da ga vrate u život. Oporavljao se mesecima, te se u novembru vratio na "Lejn".

6. Preokret Arsenala od 0:4 do 7:5

Beta/AP
Bilo je mnogo spektakularnih utakmica tokom godine, ali je jedan privukao posebnu pažnju. Bio je to duel Arsenala i Redinga u Liga kupu Engleske. Domaći tim je najavio senzacionalnu pobedu jer je na svom "Madejsom" poveo sa čak 4:0 za samo 37 minuta. Međutim, "tobdžije" su pokazale zašto je fudbal najgledanija igra u svetu, i da su čuda, bar na zelenom travnjaku, moguća. Na "krilima" Tia Volkota Arsenal je stigao do preokreta i pobede od 7:5 posle produžetaka.

5. Nastavak dominacije reprezentacije Španije

Beta/AP
Pune četiri godine reprezentetivnim fudbalom dominira samo jedna zemlja, Španija. "Crvena furija" uradila je ono što nije niko pre nje, a verovatno skoro neće neko da ponovo. 2012. godine je postala šampion Evrope drugi put uzastopno, i vezala tri velika trofeja. Španci u Poljskoj i Ukrajini možda nisu bili dominantni kao prethodnih godina, ali su ponovo bili bar dva ranga iznad ostalih te sa 4:0 u finalu pregazili Italijana. Svedoci smo definitivno najbolje reprezentacije u istoriji fudbala.

4. Titula Mančester Sitija u poslednjoj sekundi u Premijer ligi

Beta/AP
Posle 44 godina čekanja Mančester Siti je postao šampion Engleske. Milioni uloženi u tim sa "Etihada" su se konačno isplatili, pa je plava strana Mančestera konačno mogla da slavi. Ali, ono što je bilo veće od samog osvajanja titule jeste način na koji su "građani" uteli titulu gradskom rivalu Junajtedu.

"Crveni đavoli" su uspeli da u poslednjih nekoliko kola ispuste osam bodova prednosti, a onda titulu definitivno izgube bukvalno u poslednjoj sekundi. Junajted je savladao Sanderlend, a KPR je vodio protiv Sitija do 90. minuta. Usledila su dva najluđa minuta u istoriji Premijeršipa, Edin Džeko i Serhio Kun Aguero su u poslednja dva minuta postigla dva gola i šokirali sve. Ponovo smo se uverili koliko je fudbal veličanstvena igra.

3. Spektakularne "makazice" Zlatana Ibrahimovića

Beta/AP
Ova godina potekla je u znaku dvojice fudbalera, i dok je jedan tokom cele godine oduševljavao, drugom je bio dovoljan jedan potez. Zlatan Ibrahimović je već godinama jedan od najboljih napadača na svetu, ali nikada nije uradio nešto što bi ga učinilo večnim. Sve do jedne prijateljske utakmice polovinom novembra.

U prvom planu nije bilo to što je Švedska rasturira Englesku, ni to što je Ibrahimović postigao sva četiri gola. U pitanju su bile spektakularne makazice sa 25 metara. Definitivno jedan od najlepšig golova u istoriji. Nekoliko dana kasnije ponovo je sve zadovio, ovaj put je pokazao da nije najsebičniji fudbaler u istoroji, namestio je sva četiri gola za PSŽ protiv zagrebačkog Dinama.

2. Titula šampiona Evrope, pa eliminacija Čelsija u grupnoj fazi

Beta/AP
Real Madrid, Barselona, Mančester Siti, PSŽ, Zenit, Malaga, Borusija Dortmund...., mnogo je timova koji su na ovaj ili onaj način obeležili 2012. godinu. Ipak, ispred svih izdvojio se Čelsi, i po dobrom i po lošem. Londonski "plavci" su prvo u maju po prvi put u istoriji postali šampioni Evrope, i postali prvi klub iz Londona koji je to učinio.

Nadigrali su Bajern na njegovom terenu na penale i ušli u istoriju, čime je projekat Romana Abramovića konačno dostigao vrhunac posle osam godina. Međutim, urušio se samo pola godine kasnije. Čelsi je u novoj sezoni postao prvi šampion Evrope koji nije uspeo da prođe grupnu fazu Lige šampiona.

1. Rekord Lionela Mesija - 91 gol u godini

Beta/AP
Ime koje će večno ostati upamćeno, u rangu sa Peleom i Dijegom Armandom Maradonom je Lionel Mesi. Iako ima tek 25 godina uspeo je da opčini sve ljubitelje fudbala. Osvojio je sve što se sa jednim klubom može osvojiti, oborio mnoge rekorde, punio mreže širom Evrope, ali je vrhunac dostigao u 2012. godini.

Mesi je uspeo da postigne čak 91 gol u kalendarskoj godini i nadmaši rekord legendarnog Gerda Milera koji je pre 40 godina postigao 85 golova. Ono što mu samo nedostaje je titula prvaka sveta sa reprezentacijom Argentine. Kada to učini, a verujemo da hoće, više neće biti pitanje ko je bolji, Pele ili Maradona, već Pele, Maradona ili Mesi.



Koji su po vama najveći događaji u fudbalu u 2012. godini, ko je iznenadio, ko je podbacio?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: