KK Partizan – pauza u pravo vreme

Povratak Duška Vujoševića na klupu, podmlađivanje ekipe, veliki optimizam, sjajne partije protiv najboljih timova u Evropi, ali i mnogo uspona i padova u igri. To je bio Partizan mt:s u prvom delu sezon 2012/2013.

"Crno-beli" nisu uspeli da izbore plasman u Top 16 fazu Evrolige, dok u regionalnoj ligi dele drugu poziciju sa najvećim rivalom Crvenom zvezdom. Dvonedeljni odmor sigurno će dobro doći mladom timu iz Humske da se konsoliduje i pripremi za nastavak sezone.

Izvor: B92

Utorak, 25.12.2012.

16:13

Default images

U ponedeljak ste mogli ste da pročitate analizu polusezone Crvene zvezde Diva, a narednih dana očekuje vas i tekst o trećem srpskom ABA ligašu Radničkom iz Kragujevca.

Partizan je dobro počeo sezonu, ostvario šest pobeda u prvih sedam mečeva u ABA ligi, ali je usledila kriza u novembru. "Crno-beli" su na jednu loptu poraženi od Barselone, napravili veliki kiks protiv Bamberga u "Pioniru", a nedovoljno oporavljeni od tog šoka 48 sati kasnije delovali su nemoćno u "večitom" derbiju, prvi put posle mnogo godina.

U međuvremenu tim je napravio rokadu na poziciji plejmejkera, umesto neubedljivog Amerikanca Torija Tomasa, stigao je reprezentativac BiH Nemanja Gordić, koji nije imao preveliki uticaj na igru, ali se tek upoznao se ekipom.

Srpski šampion je najavio preokret pobedom nad Bešiktašom, ali tim nije izdržao pritisak u finišu borbe za Top 16 fazu. Poražen je posle produžetka u Nemačkoj, što je na kraju uticalo i na seriju loših rezultata u ABA ligi, i ukupno pet poraza u šest mečeva u svim takmičenjima.

Eliminacija iz Evrope - dve strane medalje

foto: b92
Partizan nije ušao sa velikim ambicijama u Evroligu, i trener Vujošević je na početku sezone istakao da se tim stvara za naredne godine, ali "crno-beli" su ponovo ciljali drugu fazu. Nije najbolje počelo, niti se završilo, samo dve pobede u deset utakmica su jedan od lošijih nastupa u Evropi poslednjih godina, ali se Partizan nije obrukao. Štaviše, sve vreme je bio konkurentan za plasman u Top 16.

Od tih osam poraza u samo dva Partizan nije bio konkurentan, dok je tri meča izgubio bukvalno na jednu loptu, među kojima duele sa Barselonom i CSKA. Četiri poraza u prva četiri kola su svakako bila ključna na samopouzdanje i nastavak, ali su igre protiv najboljih pokazali da ovaj tim ima kvalitet.

Presudan je bio neočekivan poraz od Bamberga u Pioniru, pobede nad Bešiktašom i Lijetuvos Ritasom vratile su šansu za prolaz dalje, ali mladi tim nije uspeo da iskoristi ukazane šanse u Nemačkoj, poražen je posle produžetaka i završio sezonu u Evropi.

Eliminacija iz EL je svakako razočaranje, ali ne i neuspeh. Navijači možda jesu uskraćeni za 14 duela sa najboljim timovima Evrope i nove spektakle u Areni, mladi igrači za veliko iskustvo na vrhunskom nivou, ali to ima i svoju dobru stranu. Ekipa će moći da se koncentriše na razvoj i uigravanje što je najbitnije u njihovoj prvoj zajedničkoj sezoni, te borbu u regionalnom takmičenju, jer se samo tako ponovo stiže do elite.

Utakmice tokom novembra i decembra su pokazale da ekipa nema dovoljno snage i potrebnog iskustva da igra dva meča nedeljno na vrhunskom nivou, posle dobre partije često je dolazila neubedljiva, tokom mečeva bilo je previše oscilacija. Od proleća će tim moći da se bolje priprema za mečeva u ABA, bez razmišljanja u narednom rivalu tokom nedelje, što će omogućiti više kontinuiteta, te individulanog napretka pojedinaca.

Mnogo talenta, malo iskustva

kkpartizan.rs
Kada je tokom leta tim kompletiran, bilo je jasno da se Partizan odlučio da stvara tim za budućnost. Prosek starosti igrača od 22 godine, najmlađi u Evropi, čak i u regionalnom takmičenju, kapiten 23-godišnjak, bili su jasni pokazatelji želja u Humskoj. Navijači, ali i javnost su dolaskom Vujoševića svakako očekivali da nastavi tamo gde je stao pre dve godine, ali to je bilo nerealno.

I ta ekipa, koja je 2010. godine igrala Fajnal for u Parizu, je stvarana nekoliko godina, sa lošim rezultatima u EL prvih sezona Vujoševićeve ere, a na kraju je od Partizana nastala jedna od najprepoznatljivijih ekipa u Evropi, sa paklenom publikom i velikim srcem.

Partizan je odigrao 25 utakmica u tri meseca nove sezone, što je u proseku tri nedeljno. Prosečno je postizao 73.24 poena, uz 48% šuta za dva, i tek 31% za tri poena. Ni 73% sa slobodnih bacanja ne može da zadovolji. Problem za Partizan je bio i veliki broj izgubljenih lopti, više od 16 po meču.

Partizan nije imao igrača koji se posbno istakao po košgeterskom učinku, Lučić, Bertans i Gordon su bili uglavnom najefikasniji pojedinci, ali bez spektakularnih brojki. Partizan i ove sezone, kao i u prethodnim, krasi čvrsta odbrana koja ograničava broj poena na utakmici, na obe strane.
kkpartizan.rs
I tu se ističe kapiten Lučić, dok prljavi posao nad najboljim igračima rivala obavlja odlični Dragan Milosavljević koji je svoj doprinos dao i u napadu, pre svega u šutu za tri, koji je retko krasio Partizan. Centarska linija je imala najviše problema, i u odbrani i u napadu.

Vođa nove generacije Partizana, koju je Vujošević uporedio sa legendarnom generacijom Vlade Divca sa kraja 80-ih godina, je 23-godišnji Vladimir Lučić. Iza sebe ima tek nekoliko profesionalnih sezona, a ovo mu je prva u kojoj je ključni igrač tima. Vujošević mu je više dao ulogu na poziciji “trojke”, nego pored centra što je je dovelo do eksplozije u njegovoj igri.

Kao i ostali igrači, i Lučić je imao dosta oscilacija tokom polusezone, ali kada je on igrao dobro, dobar je bio i Partizan. Kada je on bio loš, Partizan je po pravilu gubio. Prosečno je ubacivao 12.6 poena uz 4.6 skokova po utakmici. Bio je jedan od ključnih igrača u odličnoj odbrani Partizana tokom većine mečeva, pokretao tim kada je bio u padu, i unosio vatru u igru.

Centri i bekovi ključ napretka

kkpartizan.rs
Drugi mladić koji je eksplodirao ove sezone je Letonac Davis Bertans. Veću minutažu i više prostora u igri ovaj krilni igrač iskoristio je da pokaže svoj sjajan šut, kojim je u nekoliko mečeva nosio Partizan do pobede, ili ga održavao u životu. Nije se libio da šutira u poslednjim trenucima napada, kao ni u zavšnici mečeva. Kao i ostali, imao je mnogo uspona i padova, najbolju partiju odigrao je protiv Crvene zvezde sa 23 poena pogodivši pet od osam trojki. Takođe je blistao u Barseloni gde bi bio apsolutni junak da je pogodio trojku za izjednačenje u poslednjem napadu.

Ono što je Partizanu tokom jeseni najviše nedostajalo je sigurnost i snaga u reketu. Musli nije ispunio očekivanja, kvalitet je ograničio doprinos Đorđa Gagića, dok je Nikola Milutinov suviše mlad da bi od njega zavisila igra "crno-belih", ali je u nekoliko navrata pokazao da je budućnost tima. Bleda izdanja u napadu, gotovo izostanak "pik-en-rol" akcija, neubedljva igra u odbrani, i mnogo izgubljenih lopti, karakterisalo je igru pod košem Partizana.

Mnogo više se očekivalo od Dejana Muslija, ali on nije uspevao da uspostavi kontrolu u reketu, kako u odbani tako ni u napadu, povremeno bi zablistao, ali češće je bio nevidljiv. Za prvog centra ekipe koju godinama karakteriše sjajan skok ima slabih 5 uhvaćenih lopti po meču, uz 8 poena. Popravio se krajem godine, odigrao solidno u finišu Evrolige, ali je promašio koš za pobedu nad Barselonom. Da je, kao što je verovatno morao, napao obruč u tom poslednjem napadu, kraj godine za Partizan bi verovatno bio drugačiji.
kkpartizan.rs
Jedini koji je održavao Partizanovu igru u reketu bio je Amerikanac Dru Gordon, ali se to nije toliko osetilo na većini mečeva. Gordon je došao kao pojačanje na krilnoj poziciji, odmah pokazao da će biti zadužen za skok, sa odličnim osećajem za blokadu, ali da mora mnogo da napreduje u napadu.

Postepeno se i u tom segmentu igre isticao, ali uz dosta potrošenih lopti, te slabim nastupima protiv jačih timova, posebno u Evroligi. Ipak, mladi Amerikanac je pokazao da bi mogao da bude oslonac u reketu. Prosečno je postizao 9.8 poena uz 8 skokova po utakmici.

Pored Gordona, Partizan nema pravu "četvorku" kojom bi dobio na dubini na krilnoj poziciji. Branislav Đekić se ponovo nije izborio za poziciju, pa je pitanje da li će i dočekati kraj sezone u "crno-belom" dresu. Što se pozicije "3" tiče, pomenuli smo Lučića i Bertansa čime je ovaj segment igre Partizana možda i najjači deo tima, ali je tu zakazao povremeni reprezentativac Marko Čakarević čiji je učinak bio zanemarljiv.
kkpartizan.rs
Igra Partizana u nastavku sezone umnogome će zavisiti od napretka Francuza Lea Vestermana. Leo ima tek 18 godina, u nekoliko navrata je pokazao svoj talenat, ali je posustao u završnici polusezone. Najbolje partije odigrao je protiv najjačih timova u grupi u EL, Barselone, CSKA, Bešiktaša, te u ključnom meču protiv Bamberga u Nemačkoj. Ima dobar pregled igre, sjajno probija odbranu rivala, ali mu problem predstavljaju izgubljene lopte, i povremeni nerezonski pasovi.

U poslednjih nekoliko utakmica pad Vestermana iskoristio je novopridošli Nemanja Gordić, pobno se istakao u pobedi na Krkom u kojoj je prekinut niz poraza, ali se tek od januara očekuje konkretan učinak od njega. Ali, već je pokazao više od Torija Tomasa koji je bio tek novi u nizu američkih plejmejkera koji je bio daleko od onoga što su navijači i javnost navikli od organizatora igre iz SAD-a.

Pored centarske linije najveći problem Partizan bila je i bekovska postava, osim Milosavljevića koji je pored sjajne odbrane bio i zapaženiji među šuterima. Mladi Bogdan Bogdanović je dobro počeo sezonu, ali je usledila povreda leđa i duža pauza. Vratio se u finišu ali je bio nevidljiv.

Prvu sledeću promenu u timu možemo očekivati upravo ovde, s obzirom da je nakon poslednje utakmice klub napustio Danilo Anđušić. Reprezentativni bek nije opravdao očekivanja, mada se posle blistave partije u Splitu sa 21 poenom očekivalo da on bude ključni igrač u preporodu tima. Ipak, Vujošević mu nije ulazao poverenje, poslednja tri meča nije ni dobio šansu, zbog čega je i odlučio da promeni sredinu.

Nova era Vujoševića?

kkpartizan.rs
Povratak Vujoševića na mesto trenera značio je tri stvari - nova izgradnja tima, razvoj mladih igrača i novi uspesi u Evropi. Dobili smo prvo, drugo je u toku, za treće je još rano. Rezultati tima svakako nisu slika samo igrača, njihovih učinaka i forme, već i vođstva sa klupe.

Vujošević je vratio svoj prepoznatljivi agresivan stil u igru, veliku borbu na svaku loptu do poslednje sekunde, a često je i svojom agresivnošću menjao tok meča.

Nekada je to donosilo pozitivan (posle Zadra na početku sezone), a nekada negativan rezultat (posle poraza od Solnoka u finišu godine). Navikli smo da najtrofejniji trener u istoriji "crno-belih" često dobija tehničke greške zbog pritisaka na sudije, ali je ove sezone zbog toga dva puta bio suspendovan na po dva meča, što svakako nije bilo dobro za tim.

To je svakako uticalo na mlade igrače i tim u celini. Najveći problem u vezi sa tim je što za razliku od ranijih sezona Vujošević nije odvlačio tenziju sa igrača i donosio prevagu na njihovu stranu, već su pojedinci ugledali na njegov stili, "kopirali" ga i često dobijali tehničke greške takođe, što je bila retkost u ranijim sezonama.

Zima ključ sezone

kkpartizan.rs
U drugom delu sezona Partizan mora da popravi šut za tri poena koji je u samo tri meča bio zadovoljavajući, i tada je srpski šampiona imao prosek od 80 poena. Ključ će svakako biti i centarska linija, da li će se poboljšanje tražiti u boljem uigravanju i individualnom napretku postojećih igrača, ili eventualnim novim pojačanje, nije bitno, mora mnogo bolje.

Centri Partizana moraju biti dominantniji i upotrebljiviji, posebno u trenicima kada zakaže šut. Svojim blokovima moraju stvarati bolje situacije za šutere, i početi da 'pik-en-rolom' probijaju odbranu. Defanziva je osim početkom novembra i duela sa Bambergom i Crvenom zvezdom uglavnom bila na odličnom nivou, ali i tu postoji prostora za napredak, pre svega u odbrani skoka.

Partizan u januaru očekuju četri veoma teška meča, u "Pionir" stižu Cibona i Budućnost, dok se gostuje Širokom i Radničkom. Posle duela u februaru sa Splitom, derbija sa Crvenom zvezdom i okršaja sa Olimpijom, biće jasno koliki su dometi ovog mladog tima.

Kako vi vidite polusezonu Partizana mt:s? Šta je bilo dobro, a šta loše? Šta je potrebno promeniti? Da li je eliminacija iz Evrolige dobra ili loša stvar? Koliko Partizan može u nastavku sezone? Iznesite nam vaše utiske, a ukoliko imate pitanja, možete ih postaviti putem komentara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: