Futsal: Prvih 6 prvenstava sveta

Dobro je poznata činjenica da istoriju pišu pobednici! Kada je sportska istorija u pitanju, najbolje mesto za tako nešto upravo su svetska prvenstva. Istorija futsala do sada ima šest poglavlja, a sedmo će biti potpisano 18.novembra 2012. i to na Tajlandu kada bude bio poznat osvajač sedme titule prvaka sveta.

Izvor: Dušan Matiæ

Četvrtak, 18.10.2012.

19:16

Default images

Prvo svetsko prvenstvo u futsalu pod okriljem FIFA održano je 1989.godine u Holandiji. Domaći su bili na korak od sna, ali ih je u tome sprečio Brazil, koji je u finalu bio bolji rezultatom 2:1. Bronzanu medalju na Prvom svetskom prvenstvu u futsalu osvojila je reprezentacija SAD koja je posle produžetka bila bolja od Belgije rezultatom 3:2. Najbolji strelac bio je Laslo Zadanji (HUN) sa 7 golova.

Drugo svetsko prvenstvo održano je u Honk Kongu 1992. Ovaj put u finalu na megdan Brazilu izašla je selekcija SAD, ali je ishod bio isti kao i u Holandiji tri godine ranije...Brazil-SAD 4:1. U borbi za bronzu Španija je bila bolja od Irana 9:6 i najavila da na svetsku scenu stupa reprezentacija sa kojom u budućnosti treba ozbiljno računati. Ovo svetsko prvenstvo predstavlja i bolnu tačku u istoriji futsala sa ovih preostora. Naime, reprezentacija Jugoslavije koju je kao igrač tada predvodio sadašnji selektor Srbije Aca Kovačević, obezbedila je plasman na ovaj šampionat, ali su sankcije prema Jugoslaviji uticale na to da ta reprezentacija ne ode u Hong Kong! Titulu najboljeg strelca prvenstva poneo je Said Radžabi iz Irana sa 16 golova.

Španija je bila domaćin Trećeg svetskog prvenstva, ali ni to im nije pomoglo da u finalu kralj ostane bez krune... Brazil je ostao na prestolu, jer je u finalu bio bolji od domaćina sa 6:4. Ipak, u odnosu na prethodni šampionat, Španci su se popeli stepenicu više, ali i dalje nisu bili zadovoljni...hteli su krunu! U borbi za treće mesto i bronzanu medalju Rusi su bili bolji od Ukrajine 3:2. Manoel Tobias iz Brazila bio je naefikasniji na ovom svetskom prvenstvu sa 14 golova.

Gvatemala je bila domaćin 2000. godine najboljim reprezentacijama sveta. Učesnici finala isti kao i četiri godine ranije, ali ispostavilo se da je kralj umoran. Španija-Brazil 4:3! Španija je u Gvatemali pokazala svetu da srebo i bronza sa prethodna dva šampionata nisu bili slučajnost. U borbi za bronzu Portugal-Rusija 4:2, a Manoel Tobias (BRA) ponovo je postigao najviše golova, čak 19! To je i dalje važeći rekord po broju postignutih golova na svetskim prvenstvima.

Peti skup najboljih reprezentacija svetskog futsala bio je zakazan 2004. a domaćin je bio Kineski Tajpeh. I ovde je bivši kralj dokazao da je umoran, ali ipak ne toliko da bi ostao bez medalje. Brazil je u borbi za treće mesto posle prave goleade bio bolji od Argentine rezultatom 7:4. Ali zato su u finalu viđena samo tri gola...Španija-Italija 2:1! Primat je sačuvan,a Luis Amado, Kike i ostali ponovo sa vrha pobedničkog postolja gledaju na ostatak sveta i potpisuju peto poglavlje istorije futsala! Utehu kao najbolji strelac turnira odneo je legendarni Falkao (BRA).

Ekspanzija futsala uticala je na to da šesto svetsko prvenstvo prvi put umesto dotadašnjih 16 ima 20 reprezentacija u završnici. Uzdrmanom kralju ovo je bila izuzetna prilika da svima pokaže da još nije otpisan. Mesto ne može biti bolje... Rio de Žaneiro i prepuna dvorana Marakanazinjo! Finale za pamćenje, atmosfera brazilska (u pravom smislu te reči), a završnica kao iz bajke. Posle 40 minuta rezultat je glasio: Brazil-Španija 2:2. Posle produžetka rezultat je ostao isti. Atmosfera nestvarna! Penali! Na gol Brazilaca staje rezervni golman Franklin i brani udarac Torasa. Sa druge strane legendarni Španac Luis Amado brani šut Ari Santosa. U poslednjoj seriji, brazilski junak sa klupe Franklin zaustavlja šut Marsela i krunu vraća u Brazil! U borbi za bronzu Italija je bila bolja od Rusije rezultatom 2:1, a naturalizovani Brazilac Pula koji nastupa za reprezentaciju Rusije okitio se titulom najboljeg strelca sa 16 golova.

Sedmo svetsko prvenstvo organizovano je tako da prvi put po šampionski pehar dolaze 24 reprezentacije, ovaj put na Tajland. Raspored po grupama izleda ovako:

Grupa A: Ukrajina, Tajland, Kostarika, Paragvaj

Grupa B: Španija, Iran, Panama, Maroko

Grupa C: Portugal, Brazil, Japan, Libija

Grupa D: Italija, Argentina, Meksiko, Australija

Grupa E: Češka, Srbija, Egipat, Kuvajt

Grupa F: Rusija, Solomonska ostrva, Gvatemala, Kolumbija

Interesantno je napomenuti da su do sada na svim svetskim prvenstvima učestvovale samo tri reprezentacije i to: Brazil, Španija i Argentina.

Rezultati i rang-liste ukazuju na to da će ponovo najveći pretendenti na presto biti Brazil i Španija, ali svakako će se za „junačko zdravlje“ pitati pre svih i Rusija, Italija, Iran, Argentina, Portugal... Ipak, svako veliko takmičenje iznedri nove junake i nova iznenađenja. Od 1-18. novembra Tajland će biti epicentar svetskog fusala, a da li će neka od reprezentacija koje ne pripadaju samom svetskom vrhu pomrsiti konce favoritima ostaje da se vidi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: