Feliksov skok - Iz prvog lica

Feliks Baumgartner ostvario je istorijski uspeh u nedelju, skokom sa preko 39 kilometara, ali je uprkos mekom prizemljenju skok na momente bio opasan.

Izvor: JT

Ponedeljak, 15.10.2012.

16:01

Default images

U jednom trenutku Feliksovo telo je počelo da se okreće i Austrijanac je na neko vreme izgubio kontrolu.

Srećom, vrlo brzo je uspeo da se stabilizuje. Po sopstvenom priznanju Feliks se nije uplašio za svoj život, nego za rekord. Kako je sâm skok izgledao iz prvog lica pogledajte ovde, na snimku koji je napravila kamera ugrađena u njegovo odelo.

Baumgartner je u okviru projekta Red Bull Stratos skočio sa visine od 39.044 metra i postao prvi čovek koji je probio zvučni zid samo u odelu, izveo je najbrži slobodni pad od 1.342,8 km/h, imao slobodni pad sa najveće visine i najviši let balonom.

Tokom prenosa nije bilo moguće videti snimke sa kamera koje su se nalazile na Baumgartnerovom odelu, ali su oni postali dostupni u ponedeljak. U videu koji prati tekst možete da vidite najzanimljivije detalje nedeljne realizacije misije, a posebno treba obratiti pažnju na snimke sa kamere koja se nalazila na njegovoj kacigi tokom okretanja pošto je probio zvučni zid.

Baumgartner je istakao da nijednog trenutka tokom skoka nije osećao opasnost, ali da se prilikom nekontrolisanog okretanja osećao kao da pliva, ali da uopšte ne oseća vodu.

Dobro sam krenuo, imao sam odličnu poziciju, ali sam počeo da se okrećem nekontrolisano, iako smo mislili da se to neće desiti. Nisam znao šta da radim, bio sam zarobljen u odelu, nisam osećao vazduh, a prilikom svakog okreta sam pokušavao da se vratim u normalan položaj. U jednom trenutku sam mislio da sam u velikoj opasnosti, okretanje je postalo žestoko, ali sam odlučio da se borim i stabilizujem i uspeo sam”, istakao je Baumgartner.



Na trenutak sam se osetio kao da plivam, ali da nema vode.”

Odelo koje je nosio sprečavalo je Feliksa da oseti kako pored njega bukvalno proleće vazduh. U jednom trenutku izbacio je ruku, ali je to dovelo do još većih problema sa rotacijom. Onda je morao da reaguje što pre i stabilizuje pad.

Bilo je mnogo teže nego što sam očekivao, u jednom trenutku sâm se zapitao kako ću se uopšte izvući iz ovoga, i to je potrajalo dobrih 10 sekundi”, rekao je Baumgartner.

"Nijednog trenutka nisam se uplašio za život, ali sam pomislio da možda neću dostići brzinu zvuka, što bi me zaista pogodilo, jer stvarno više nemam snage da ponovim nešto ovakvo".

U tim trenucima lica ljudi u njegovom štabu bila su vidno zabrinuta.

To što mi je dole bila porodica samo je otežavalo situaciju. Pokušavao sam da ubedim mamu da ne dolazi u Rozvel, ali kad mama kaže da će doći, vi tu ništa ne možete”, našalio se Feliks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: