Vetar odložio skok iz svemira

Austrijanac Feliks Baumgartner bio je spreman za skok sa visine od 36.576 metara, ali u utorak nije bila moguća realizacija misije Red Bull Stratos zbog vetra.

Izvor: JT

Utorak, 09.10.2012.

01:15

Default images

Lansiranje je bilo prvobitno zakazano za 7 časova po lokalnom vremenu, odnosno 15 po srednjeevropskom, ali su nepovoljni vremenski uslovi odložili to za nekoliko sati.

Austrijanac se konačno našao u kapsuli četiri sata kasnije, ali je realizacija misije odložena što se tiče utorka pošto su naleti vetra uslove učinili prerizičnim. Sigurno je da će novi pokušaj uslediti uskoro, ali ne mora da znači da će to biti u sredu, jer ni za tada nisu najavljeni bolji uslovi. U svakom slučaju, na televiziji B92 vas ekskluzivno očekuje direktan prenos Baumgartnerovog pokušaja da ispiše nove stranice istorije.

"Naravno, sve ovo je razočaravajuće, ali tu je novi balon i novi dan", kaže se u saopštenju povodom odlaganja, "U ovom trenutku komanda misije razmatra kada bi lansiranje moglo tačno da se obavi, a potom će se tek krenuti sa odbrojavanjem".

Evo i hronologije dešavanja u utorak:

19.42 Operacija obustavljena zbog vremenskih uslova

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova misija Red Bull Stratos je obustavljena. Baumgartner je napustio kapsulu, u koju je ušao dva sata ranije, i veoma razočarano je odmahivao glavom. Isti slučaj je bio i sa ostalim članovima misije, koji su se nadali da će u 11.30 po lokalnom vremenu konačno stvoriti idealni uslovi za lansiranje. Ipak, jak vetar doveo je do odlaganja bar do srede, ali najverovatnije za četvrtak ili petak.

"Sada se sve svodi na ono šta radimo i ono šta ćemo postići. Došli smo do ovog trenutka, nema šanse da sada odustanemo", rekao je Baumgartner.

19.30 Misija skok iz svemira je počela

© Jörg Mitter/Red Bull Content Pool
Počela je misija koja je pripremana sedam godina. Kapsula u kojoj se nalazi Feliks Baumgartner, spremna je za poletanje, a podizanje na visinu od 36,5 kilometara trajaće oko 2 sata. Baumgartner je u poslednja 24 časa morao da se pridržava posebnog režima, a svi u misiji istakli su da su potpuno spremni za sve ono što ih čeka u narednih nekoliko sati.

19.15 B92 studio, 15 minuta do poletanja

Baumgartner je u svemirskom odelu, kapsula je spremna, a balon koji treba da ga podigne na visinu od 36,5 km je naduvan.

Tim Red Bull Stratos projekta odbrojava poslednje minute do poletanja, a vi direktan prenos uz stručne komentare sportske redakcije B92 i njihovih gostiju u možete pratiti na TV B92.

Gosti Milana Boškovića i Vladimira Đorđevića u najavnoj emisije B92 su državni rekorder u visinskom skoku Nebojša Jandrić i Jelena Trajković, novinarka B92.

Rizici pri skoku koji planira da izvede Feliks su veliki i najmanje oštećenje odela može da mu ugrozi život. Drugu opasnost po život predstavlja rotacija do koje može doći pri nepravilno izvedenom skoku.

17.45 Konačno počelo odbrojavanje

Posle čak četiri odlaganja, od kojih je ovo poslednje pomerilo početak akcije za četiri sata, konačno znamo kada balon poleće u stratosferu.
Balon je pripremljen, sve je na mestu i poletanje je zakazano za 19.15.

Kamere naše televizije biće uključene u Rozvel petnaestak minuta ranije, uz komentatorsku ekipu i goste u studiju.

Dok se kapsula sa Feliksom ne odvoji od zemlje, vi na sajtu događaja možete da učestvujete u igri pogađanja gde će se balon spustiti.

Rezultati završnih testova su takođe vidljivi, ali vam neće mnogo pomoći, jer su potpuno različiti međusobno.

15.40 Emisija počela, skok ponovo pomeren

Najavna emisija na B92 je počela, a gosti u studiju su Aleksandar Milošević, spasilac-padobranac u GSS Nebojša Jandrić, državni rekorder u visinskom skoku Nebojša Jandrić i Aleksandar Cvetković, državni prvak u skoku na cilj.

"I pored svih mera predostrožnosti i ogromnim sredstvima posotji realna mogućnost da Feliks baumgarter doživi neku vrstu povrede", rekao je Aleksandar Milošević.

"Tome u prilog ide i povreda njegovog mentora Kitindžera. Doduše, to se sve događalo pre pola veka, a tehnologija je mnogo napredovala".

U Rozvelu trenutno duva južni vetar brzinom 1,3 km/h.

Šta je Red Bull Stratos?

© Jörg Mitter/Red Bull Content Pool
Ceo tim, sastavljen od oko 200 ljudi, više od pet godina radio je na projektu Red Bull Stratos, u cilju da stavi u senku dosadašnji rekord za najviši skok koji je jedan čovek izveo. Taj rekord postavio je pre 52 godine Džozef Kitindžer, koji je Baumgartnerov mentor u misiji Red Bull Stratos.

Glavni cilj Red Bull Stratos projekta je da prikupi važne podatke koji bi naučnicima pomogli da poboljšaju sigurnost svemirskog putovanja i omoguće evakuaciju iz svemirske letilice na velikim visinama. Skokom će se pokušati obaranje niza rekorda, kao što su najveća brzina pri slobodnom padu, najviši skok, najviši let balonom i najduži slobodni pad.

Baumgartner je do sada izveo BASE skokove sa najpoznatijih lokacija, među kojima su Petronas kule u Kuala Lumpuru i statua Isusa u Rio de Žaneiru, a preleteo je i Lamanš. Sada je pred njim najizazovnija avantura ikada, koju će, nadamo se, uspešno realizovati.

Bez ovog skoka, moja karijera ne bi bila potpuna“, rekao je Baumgartner.

Iako se godinama spremao za sve ono što ga čeka u utorak, kada će se iz Rozvela, u Novom Meksiku, vinuti na visinu od 36,5 kilometara, poslednja 24 časa sigurno predstavljaju naizazovniji period za Baumgartnera. Ipak, svi u misiji, u kojoj je i srpski fotograf Predrag Vučković, ističu da je sve spremno za istorijski trenutak.

Sve već napisano sigurno je dovoljno da biste bili uz B92 i prisustvovali ispisivanju novih stranica istorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: