Monika Seleš u rodnom gradu

Nekada najbolja teniserka sveta, Novosađanka Monika Seleš boravila je proteklog vikenda u rodnom gradu koji je napustila pre 21 godine.

Izvor: NS

Petak, 21.09.2012.

13:39

Default images

Kako tvrde njeni prijatelji, Monika skoro svake godine dođe na kratko u Novi Sad, ali je ovo bilo prvi put da je dala i kratku izjavu novinarima.

“Na proputovanju sam, samo smo nakratko svratili i nije bilo fer da sada, u nedeljno prepodne, obaveštavamo poznanike da smo tu”, objasnila je Monika razloge gotovo tajnog boravka u rodnom gradu.

Prepoznao ju je jedan konobar u kafeu "Makijato", koji se nalazi u neposrednoj blizini stana u kojem je odrasla, u koji je došla na kafu sa majkom. Stan u kojem je odrasla nalazi se u Balzakovoj ulici na Limanu gde je i učila prve teniske udarce osamdesetih godina prošlog veka sa pokojnim ocem Karoljem.

Monika Seleš živi i bavi se humanitarnim radom u Njujorku na Long Ajlendu.

Sa 16 godina je pokazala svetu da će postati jedna od najboljih igračica svih vremena osvojivši Rolan Garos, dok je već sa 18 godina osvojila sedam od svojih devet gren slemova. Samo pola godine nakon osvajanja druge titule na US Openu i tri meseca nakon osvajanja treće titule na Australijan openu njena teniska karijera je zauvek promenjena.

30. aprila 1993. godine tokom meča četvrtfinala turnira u Hamburgu protiv Magdalene Maleeve na teren je uskočio Ginter Parč i u Monikina leđa zario nož od 15 centimetara. Mediji su objavili da je Parču jako smetalo što je Selešova prestigla Štefi Graf na WTA listi.

O stravičnom događaju u Hamburgu zbog kog je zapala u duboku depresiju izbegava da govori i dan-danas. Monika zbog ranjavanja nije igrala više od dve godine. Iako je u Australiji 1996. godine osvojila svoj deveti i poslednji grend slem, ona nikada nije bila isti igrač.

Na Olimpijskim igrama u Sidneju osvojila je bronzanu medalju pobedivši Jelenu Dokić sa 1:6, 4:6.

38-godišnja Seleš sa fondacijom "Laureus" pokušava da ukaže na to koliko je sport važan za društvo i koliko može da ga popravi. Zvanično je otišla u penziju 2008. godine, iako je poslednji zvanični meč odigrala pet godina ranije.

Monika Seleš je počasna građanka Novog Sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: