Tipsa: Uložite, ne novac u džepove

Janko Tipsarević izjavio je da se nada da će Teniski savez Srbije početi da ulaže novac u potrebne stvari, inače se ovakva generacija nikada neće ponoviti.

Izvor: B92

Petak, 21.09.2012.

12:00

Default images

"Nadam se da će ljudi iz Teniskog saveza Srbije shvatiti da se ovakva generacija neće ponoviti ako se ništa ne uradi po tom pitanju, da novac ne završava u džepovima onih kojima je potreban da bi napravili infrastrukturu i ulagali u mlade talente", rekao je Tipsarević u intervjuu za američki ESPN.

"Mi nemamo nacionalni teniski centar. Osvojili smo Dejvis kup pre dve godine, a devojke su ove u finalu Fed kupa. Zemlje poput SAD, Australije, Španije ili Francuske imaju tenisku tradiciju staru 100 godina, a mi smo za poslednjih 5-10 godina uspeli da napravimo ovo. Postoje poboljšanja, igrači dobijaju neku vrstu podrške od Saveza koje ranije bilo, ali je to još daleko od one kakva treba da bude", dodao je Tipsarević.

On je kazao da su prva četvorica tenisera sveta, Rodžer Federer, Novak Djoković, Rafael Nadal i Endi Marej, toliko dominantni da ostali moraju da igraju odlično u svim uslovima i prilikama da bi mogli da im se približe.

"Prva četvorica igrača sveta su postavili lestvicu tako visoko, da u cilju praćenja morate da igrate dobro na svim podlogama i prilikama. Kondicija je sada značajnija nego pre i sport je postao mnogo profesionalniji nego ikada. Igrači sada putuju na turnire s kompletnim timom, fizioterapeutom, trenerom... Morate da učinite tenis načinom života i da stalno pokušavate da se poboljšavate u svim sferama života", kazao je Tipsarević.

Osmi teniser sveta je istakao da ne postoji velika razlika u pripremanju meča s najboljim svetskim teniserima i onih ostalih.

"Ne postoji velika razlika u pripremi mečeva s najboljim teniserima i ostalima. Jedina razlika je što pre meča sa onim najboljima morate da budete psihički jaki za tri, četiri ili pet sati provedenih na terenu. Njihove oscilacije u igri su minimalne i morate biti koncentrisani i jaki od prvog poena jer vam oni ništa neće dozvoliti", rekao je Tipsarević.

Na pitanje zašto je Srbija poslednjih godina proizvela toliko vrhunskih igrača, Tipsarević je ocenio da je to čista sreća.

"Ne postoji razlog. To je samo čista sreća, ali glavni razlozi su težak rad pojedinca i podrška roditelja. Nismo napravili i još nemamo infrastrukturu na nivou na kom je potrebna da bi bila na nivou ovog tenisa", ocenio je Tipsarević.

Dvadesetosmogodišnju Tipsarević je rekao da stariji igrači poput Žo-Vilfreda Conge i Tomaša Berdiha znaju svoju poziciju i da čine sve da je zadrže, pošto su odlično fizički spremni.

"Ne želim da kažem da je mladja generacija razmažena. Fizička sprema je bitnija nego ikada pre, i stariji momci, poput mene, imaju iskustva s tim. Nismo svi kao Rafael Nadal i Novak Djoković koji su sa 20 godina došli u vrh i ostali tamo. Igrači poput Berdiha, Conge i mene su shvatili u koliko su dobroj poziciji trenutno i to ne žele da ispuste", rekao je Tipsarević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: