Duda: Loše sam radio, slabo igrali

Selektor Dušan Ivković ocenio je da je tim uprkos veoma lošoj igri ispunio cilj i da je uveren da može da igra na vrhunskom nivou, pod uslovom da izvuče pouke.

Izvor: NS

Petak, 14.09.2012.

14:07

Default images

"Problemi su se pojavili već prilikom objavljivanja prvog spiska igrača, a nastavljeni su tokom pripremnih utakmica iz kojih naše evidente slabosti nisu mogle da izađu na videlo. Mislim da smo pripreme odradili na visokom nivou i vrlo kvalitetno. Mislim da još možemo da igramo na vrhunskom nivou, pod uslovom da izvučemo pouke", rekao je Ivković.

On je dodao da su česte oscilacije u igri bile posledica neadekvatne zamene za Miloša Teodosića na mestu plejmejkera.

"Oscilacije su nastajale onog momenta kada smo iz igre morali da izvedemo Teodosića. Pokušavali smo da na toj poziciji pronađemo iskusnog plejmejkera, čak smo postigli dogovor sa Vuletom Avdalovićem, koji je na kraju odustao zbog problema sa kolenima. Mislio sam da će kroz kvalifikacije Tepić, Rašić ili Nedović preuzeti njegovu ulogu, ali to se nije dogodilo. Teodosić je igrač za kojeg su vezani svi naši uspesi, on je romantičar koji najviše voli da dodeli asistenciju, ali moraće da se menja. Sve bi bilo drugačije da sam imao u timu Stefana Markovića", istakao je Ivković.

Selektor je naglasio da srpski košarkaši nisu izgubili talenat, ali da imaju velike fizičke nedostatke u odnosu na protivnike.

"Želeli smo da iz agresivne odbrane i igre u tranziciji postignemo što više poena, uz ovu selekciju to nije bilo moguće. Ne zato što ovi igrači to ne žele, već nemaju osnovne fizičke predispozicije za takvu igru. To sam rekao i igračima. Na pretposlednjem smo mestu po broju ukradenih lopti, jer igrači to jednostavno ne mogu. Naravno, bilo je i dobrih stvari, kao što su igre Lučića pre povrede, a poziv je apsolutno opravdao i Štimac", analizirao je Ivković.

Ivković je naveo da među igračima nije bilo nesuglasica.

"Odnosi među igračima su izvanredni, to što su odigrali slabije ne znači da je atmosfera bila narušena. Ako neko ima drugačiju informaciju, voleo bih da mi to kaže. Takođe, voleo bih da se Miličić javio generalnom sekretaru ili potpredsedniku KS-a da želi da igra za reprezentaciju".

Uprkos slaboj igri u kvalifikacijama i svim problemima Ivković je ostao pri negativnom stavu kad je u pitanju naturalizovanje igrača.

"Evropska košarka je ušla u ogromnu krizu produkcije igrača, a sličnih problema ima i Amerika. Bilo je predloga od naših vrhunskih stručnjaka da angažujemo stranog igrača, ali sam ja to odbio, jer bi na taj način čitav koncept stvaranja košarkaša pao u vodu. Mi igrače moramo da pronađemo u domaćoj ligi", zaključio je Ivković.

Ivković je na kraju rekao da ima dogovor sa čelnicima KS-a da vodi reprezentaciju na prvenstvu Evrope u Sloveniji, ali da je još uvek rano pričati o šansama na tom takmičenju.

Srbija je kao drugoplasirana u grupi A otišla na Eurobasket u Sloveniji, nakon pobede nad Izraelom 83:67.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: