ATP: Nova pravila za servis

Odbor Profesionalne teniske organizacije (ATP) odobrio je dva nova pravila koja će se prva tri meseca nove sezone testirati na turnirima Čalendžer kategorije.

Izvor: B92

Petak, 14.09.2012.

09:43

Default images

Prvo se odnosi na strože kazne za odugovlačenje servisa. Teniseri trenutno imaju 25 sekundi vremena, nakon što se poen završi, da se pripreme za novi.

Osim ovog pravila ATP će tri meseca pokušati da eliminiše pravilo "neca" (kada loptica pri servisu dotakne mrežu, ali uđe u polje predviđeno za servis, pa se servis ponavlja).

Pravilo o pripremi za novi servis se vrlo često ne poštuje, pa će ATP pokušati da pooštri kazne kako bi igra dobila još više na dinamici.

Prvi vremenski prekršaj kažnjavaće se upozorenjem, dok će se drugi i svaki sledeći kažnjavati prvom servis greškom (za servera), odnosno oduzimanjem poena (za onog koji prima servis).

"Mnogo se razgovaralo o tome koliko vremena igrači troše između dva poena. Verujemo da će ovo pravilo biti dobro oruđe sudijama koji će ipak moći više da kontrolišu kršenje ovog pravila. Do sada su to uglavnom bila samo upozorenja na koja igrači nisu previše reagovali. Ne očekujemo da će ovo pravilo smanjiti dužinu mečeva, ali verujemo da će isti biti tečniji, odnosno da neće biti mnogo praznih hodova", rekao je izvršni predsednik ATP-ja Bred Druet.

Što se tiče pravila "neca", Druet je najavio moguće ukidanje istog.

"Naravno da nismo još spremni u potpunosti da izbacimo ovu opciju iz teniskih pravila. Ali testiranje na Čalendžerima će nam dati dovoljno dobru sliku o efektnosti ove ideje", zaključio je Druet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: