Falkao dominira, Argentini samo bod

Fudbalska reprezentacija Kolumbije pobedila je kao gost u Santjagu ekipu Čilea 3:1, u kvalifikacionom meču za SP 2014.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2012.

01:52

Default images

Blistao je heroj modernog fudbalskog doba Radamel Falkao, koji je za tri minuta prelomio meč golom i asistencijom.

U drugom meču večeri Urugvaj i Ekvador podelili su bodove u Montevideu rezultatom 1:1. Venecuela je kao gost pobedila Paragvaj 2:0, a veče neočekivanih raspleta upotpnio je remi Perua i Argentine.

Na stadionu David Areljano dogodilo se nešto nezamislivo: Čile je prvi put u istoriji izgubio kvalifikacioni meč za SP kod kuće, ako je vodio na poluvremenu. U prethodnih 26 pokušaja dobili su sve, osim jednog remija pre 35 godina.

Problemi za domaćina počeli su u prvom poluvremenu, kada je isključen Medel, ali je Mati Fernandes ipak doneo prednost Čileancima pred sâm odlazak na odmor.

U nastavku su Kolumbijci zaigrali fantastično, Rodriges je brzo izjednačio, a potpuni preokret dogodio se za samo tri minuta, kada su pogađali Falkao i Gutijeres, ovaj drugi na asistenciju trenutno najpopularnijeg napadača planete.

Kolumbija ima brutalnu formu u gostima – ovo im je treći trijumf u prva četiri meča van kuće, što je u istoriji uspelo samo Bjelsinoj Argentini.

Drugi meč večeri igrao se na Sentenariju, gde su Ekvadorci poveli vrlo rano golom Kaiseda, što je prvi ekvadorski gol u kvalifikacionim mečevima na tlu Urugvaja u ovom veku. Obe ekipe imale su sjajne, prilike, a Luis Suares je radio ono što mu najbolje ide – tresao je protivničke prečke.

Sredinom nastavka izjednačenje je donela zvezda Napolija Edinson Kavani lepim udarcem sa 15 metara. U uzbudljivom finišu Ekvador je ostao bez prve zvezde Antonija Valensije, koji je preoštro zaustavio protivničku kontru i dobio drugi žuti karton.

Kolumbija je pobedom preskočila večerašnje rivale i krenula ka samom vrhu, posle dva ubedljiva trijumfa u četiri dan (4:0 nad Urugvajem). Urusima je taj poraz upravo nametao dodatnu obavezu protiv Ekvadora, ali su dozvolili rivalu da tek treći put u istoriji ponese bodove na obalu Pacifika. Ekvadoru je ovo bio prvi remi kvalifikacija.

Posle niza dobrih kampanja, ovog puta je Paragvaj prave izglede izgubio do polovine takmičenja, a dva gola Hosea Rondona na stadionu Defensores del Čako donela su Venecueli tri boda tim važnija, što u drugoj polovini kod kuće igraju pet puta.

Venecuela je jedini tim iz Konmebola koji još nije igrao na SP, a pre Rondona nijedan igrač iz te zemlje nije dao dva gola u jednom kvalifikacionom meču na strani. Istorija je na njihovoj strani - pobeda u Paragvaju uvek je garantovala mesto na Mondijalu, osim Kolumbijcima.

Veče su zatvorili lideri na gostovanju u Limi. Nacionalni stadion je proključao već posle četvrt meča, kada je Karlos Sambrano pogodio Romerovu mrežu, iako je dotle Pisaro propustio priliku da sa bele tačke dovede domaćine u vođstvo (prvi promašeni penal za Peru posle 23 godine).

Još pre odmora izjednačio je briljantni Gonsalo Iguain (7 golova na 9 mečeva u kvalifikacijama). Argentina je u Limu donela seriju pobeda započetu još prošlog novembra u Kolumbiji, ali ovog puta nije uspela da preokrene. Za utehu, serija mečeva bez poraza od Perua traje im i dalje - 27 godina i 12 utakmica.

Na korak od polovine takmičenja Peru deluje kao da gubi korak, a Bolivija i Paragvaj su veoma daleko. Od preostalih 6 timova samo jedan ispada, a jedan ide u baraž.

Za to vreme su Brazilci, koji su kao domaćini oslobođeni kvalifikacija, pobedili u Resifeu Kinu rezultatom 8:0, uz het-trik Nejmara i dali malo prostora za disanje selektoru Menezesu.

Čile – Kolumbija 1:3 (1:0)
Matijas Fernandes 41' – Džejms Rodriges 58', Radamel Falkao 73', Teofilo Gutijeres 76'
crveni kartoni: Gari Medel (CIL) 34' – Abel Agilar (COL) 83'

Urugvaj – Ekvador 1:1 (0:1)
Edinson Kavani 67' – Felipe Kaisedo 8'
crveni karton: Antonio Valensija (ECU) 90+3'

Peru – Argentina 1:1 (1:1)
Karlos Sambrano 22 - Gonsalo Iguain 38
Paragvaj – Venecuela 0:2 (0:1)
Hose Rondon 45, 68

Tabela posle osmog kola:
Argentina 7 4 2 1 15:6 14
Kolumbija 7 4 1 2 12:6 13
Ekvador 7 4 1 2 8:7 13
Urugvaj 7 3 3 1 15:11 12
Čile 7 4 0 3 12:13 12
Venecuela 8 3 2 3 7:8 11
Peru 7 2 1 4 9:13 7
Bolivija 7 1 1 5 7:12 4
Paragvaj 7 1 1 5 5:14 4

Četiri tima idu na SP, dok petoplasiranu ekipu čeka baraž. Takmičenje u Južnoameričkoj zoni nastavlja se u oktobru, takođe sa dva kola, devetim (12.10) se završava prva polovina kvalifikacija.

12. oktobar
Kolumbija – Paragvaj
Argentina – Urugvaj
Ekvador – Čile
Bolivija – Peru
slobodna Venecuela

16. oktobar
Venecuela – Ekvador
Bolivija – Urugvaj
Paragvaj – Peru
Čile – Argentina
slobodna Kolumbija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: