Lideri EU razmatraju bojkot EP

Ministri spoljnih poslova članica EU razmatraju u Briselu da li da bojkotuju utakmice ovogodišnjeg EP u fudbalu u Ukrajini.

Izvor:

Ponedeljak, 14.05.2012.

12:16

Default images

Bojkot je znak protesta zbog navodnog lošeg ophođenja ukrajinskih vlasti prema opozicionoj liderki Juliji Timošenko.

"Bili smo veoma dosledni u slanju poruke Ukrajini o tome koliko je važno da pravda bude zadovoljena", rekla je visoka komesarka EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Ne očekuje se da na sastanku bude doneta zvanična odluka, ali ministri će se verovatno dogovoriti da zajednički odlučuju o svakom budućem potezu prema Ukrajini, rekao je jedan zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Tako članice, prema njegovim rečima, neće donositi nikakve samostalne odluke o bojkotu koje bi "odavale utisak nedostatka koordinacije".

S druge strane, švedski šef diplomatije Karl Bilt doveo je u pitanje političku svrsishodnost eventualnog bojkota prvenstva.

"Ne uspevam da shvatim kakav instrument evropske politike predstavlja prisustvo ili odsustvo sa fudbalskih utakmica", rekao je Bilt po dolasku u Brisel.

Kada je Timošenkova prošlog meseca štrajkovala glađu, jer su je zatvorski službenici, kako je tvrdila, pretukli, nekoliko evropskih lidera je reklo da će protestovati tokom EURO 2012, koje Ukrajina organizuje zajedno sa Poljskom.

Eštonova je rekla da će Poljska, članica EU, obaveštavati evropske ministre o situaciji u Ukrajini, koja nije članica Unije.

Julija Timošenko je osuđena u oktobru na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, a njeni postupci su predmet još nekoliko sudskih istraga.

Slučaj bivše premijerke izazvao je ozbiljnu krizu u odnosima Kijeva i EU, koja smatra da iza sudjenja i osude Timošenkovoj stoje politički motivi.

Desetak predsednika evropskih zemalja bojkotovalo je dolazak na samit srednje i istočne Evrope koji je ove sedmice trebalo da se održi u Jalti, zbog čega su ga ukrajinske vlasti otkazale.

Evropska komisija saopštila je, takođe, da nijedan njen predstavnik neće doputovati u Ukrajinu na ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje traje od 8. juna do 1. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: