LE: Falkao srušio Bilbao za trofej!

Fudbaleri Atletiko Madrida osvojili su Ligu Evrope, pošto su u finalu u Bukureštu savladali Atletik Bilbao sa 3:0 (2:0).

Izvor: SO

Sreda, 09.05.2012.

20:04

Default images

Junak pobede je 26-godišnji Radamel Falkao, koji je postigao dva izvrsna gola, u 7. i 34. minutu, a konačni rezultat postavio je Dijego na pet minuta do kraja.

To je peti evropski trofej za Atletiko, a posle godinu dana pause ‘jorgandžije’ ponovo osvajaju Ligu Evrope – 2010. su predvođeni Forlanom dobili Fulam u finalu sa 2:1. Atletik Bilbao i dalje je bez trofeja u evrokupovima.

Važnost utakmice uticala je na to da obe ekipe pomalo stidljivo počnu meč, mada je Atletiko bio za nijansu konkretniji i sigurniji pri dodavanjima. Već u drugom minutu ’jorgandžije’ su imale šansu, ali je Adrijan Lopes šutirao glavom pored gola.

Atletiko je nastavio da pritiska zbunjeni Bilbao, a u sedmom minutu na scenu je stupio Radamel Falkao – kolumbijski napadač okrenuo se u šesnaestercu i fantastičnim udarcem levom nogom poslao je loptu u gornji desni ugao nemoćnog Iraisosa.

Rezultat je naterao ekipu Marsela Bijelse da odlučnije krene ka golu Madriđana. Posle nekoliko akcija u kojima je nedostajao završni pas, prvu pravu šansu videli smo u 18. minutu, kada je posle ubacivanja Erere loptu pored gola poslao Ljorente.
Meč je na kratko prekinut u 19. minutu, kada je dvoje ljudi utrčalo na teren. Srećom, namere su im bile miroljubive, pa ozbiljnog incidenta nije bilo.

Dijego je pogodio živi zid iz slobodnog udarca sa ivice kaznenog prostora, a na drugoj strani Kurtoa je odbranio solidan šut Muniaina sa više od 25m.

Tempo igre bio je prilično visok, a u 34. minutu Atletiko duplira prednost – nepažljivi Amorebijeta izgubio je loptu na ivici svog šesnaesterca, Turan je odlično centrirao sa leve strane, a posle divne finte Falkao je zakucao loptu u Iraisosov gol.

Do kraja poluvremena videli smo još jedan pristojan pokušaj Falkaa, kao i udarac De Markosa na drugoj strani, ali ostalo je 2:0.
Bijelsino nezadovoljstvo manifestovalo se kroz dve izmene već na startu drugog poluvremena – izašli su Aurteneće i Ituraspe, a ušli su Gomes i Peres.

Već u prvom minutu nastavka Muniain je prošao po desnoj strani i centrirao, ali j Miranda pravovremeno intervenisao i izbaciio loptu.

Očekivali su se naleti Baskijaca, ali Altetiko je zaigrao malo oprezenije svestan da ima dva gola viška, pa Bilbao nije nalazio načina da prodre kroz gustu postavku Madriđana na sredini terena.

Osim posle prekida, Atletik nije uspevao da ugrozi gol ekipe Dijega Simonea, sa druge strane viđeno je nekoliko kontri, ali bez prave završnice.
Trener Bilbaa Bijelsa već u 63. minutu krenuo je na sve ili ništa, pošto je izveo Ereru, a na teren je poslao napadača Tokera. Do prve prave prilike u drugom poluvremenu Atletik je došao u 70. minutu – Iraolaj e ubacio loptu u šesnaesterac, Ljorente nije uspeo lepo da je zahvati, a volej Gomesa završio je preko gola.

Tri minuta kasnije Miranda je neoprezno izgubio loptu u svom kaznenom prostoru, a u nastavku akcije De Markos je šutirao preko gola iskosa sa leve strane.

Nedugo zatim Falkao je u kontri mogao da postigne het-trik – Kolumbijac je u kontri maestralno predriblao dvojicu protivničkih igrača, nešto slabije je zahvatio loptu i ona je završila na stativi.
Posle još nekoliko ataka Bilbaa, Atletiko u 85. minutu definitivno rešava pitanje pobednika – Dijego je prvo prevario Tokera, zatim je ušao u kazneni prostor, predriblao Amorebijetu i sjajnim udarcem poslao loptu po zemlji u ‘malu mrežu’ Iraisosov gola.

Do kraja je Gomes pogodio prečku, a fudbaleri Atletika sasvim zasluženo su osvojili trofej i odmah po završetku utakmice otišli su da radost podele sa navijačima.

Nakon što je slavio prošle godine sa Portom, Radamel Falkao je sada bio ključni čovek za Atletiko u osvajanju Lige Evrope. Ukupno je dao 12 golova u LE ove sezone, najbolji je strelac takmičenja i samo je pitanje vremena kada će preći u neki od najvećih evropskih klubova.

Atletiko Madrid: Kurtoa, Godin, Filipe Luis, Miranda, Mario Suares, Turan (Dominges 90'), Gabi, Adrijan (Salvio 89'), Falkao, Huanfran, Dijego (Koke 89').
Atletik Bilbao: Iraisos, Aurteneće (Peres 45'), Amorebijeta, Iraola, Ituraspe (Gomes 45'), De Markos, Erera (Tokero 63'), Martines, Ljorente, Susaeta, Muniain.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: