Probno paljenje olimpijskog plamena

Generalna proba za paljenje olimpijskog plamena koji će goreti na Igrama u Londonu prošla je glatko, a obavljena je na mestu gde su nastale Olimpijske igre.

Izvor: MJ

Sreda, 09.05.2012.

15:32

Default images

Glumica obučena u sveštenicu iskoristila je konkavno ogledalo da bi ispred Hrama Here u Olimpiji, starog 2.600 godina, koncentrisala sunčeve zrake i upalila baklju.

Taj plamen služiće kao rezerva za malo verovatni slučaj da na zvaničnoj ceremoniji vreme bude oblačno.

To se u novijoj istoriji desilo samo jednom, pred Olimpijske igre u Sidneju 2000. godine, pošto su one održane kasnije. Oblaci su, međutim, ometali prethodne tri ceremonije za Zimske igre.

Probu je posmatralo nekoliko stotina posetilaca ove arheološke lokacije. Prilaz sutrašnjoj zvaničnoj ceremoniji biće strogo kontrolisan.

Prva dvojica nosilaca plamena rođena su u Britaniji od oca Grka i majke Britanke.

Prvi je Spiros Janoitis, 32-godišnji plivač iz Liverpula, koji je pre četiri godine u Pekingu osvojio srebrnu medalju za Grčku u trci na pet kilometara na otvorenom. London će mu biti četvrta Olimpijada.

On će baklju predati 19-godišnjem Aleksu Lukosu, rođenom u kvartu Njuham u istočnom Londonu, gde se nalazi Olimpijski park.

Plamen će u Grčkoj preći 2.900 kilometara, a baklju će nositi 490 ljudi, a onda će vatra biti predati londonskim organizatorima na stadionu Panatenijan u Atini, na kome su održane prve moderne olimpijske igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: