18 godina bez Aertona Sene

U utorak, 1. maja, navršava se 18 godina od smrti legendarnog Aertona Sene tokom trke za Veliku nagradu San Marina u Imoli.

Izvor: JT

Ponedeljak, 30.04.2012.

21:30

Default images

Sena, jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1, ako ne i najbolji, poginuo je u 34. godini pošto je izgubio kontrolu nad svojim bolidom pri brzini od preko 300 km/h i udario u zid u krivini Tamburelo na stazi “Enco i Dino Ferari”.

Samo dan ranije, na istoj stazi, tokom kvalifikacija na skoro istom mestu život je izgubio i Austrijanac Roland Racenberger. Dve tragedije, a posebno taj 1. maj 1994. godine, zauvek su izmenili kako Formulu 1, tako i sport uopšte.

Legendarni Brazilac je u karijeri trijumfovao 41 put, još 39 puta se našao na podijumu, osvojio je tri titule šampiona, i ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši ikada. Vladao je ulicama Monte Karla i od svog debija u Formuli 1 1984. godine branio je boje Tolemana, Lotusa, Meklaren i Vilijamsa.



Sigurno je da bez Sene Formula 1 više nije bila ista, jer su je mnogi zavoleli upravo zbog njega. I sada, 18 godina kasnije, mnogi razmišljaju o tome ‘šta bi bilo kad bi bilo’, ali jedno je sigurno, Sena je bio jedinstven, po načinu vožnje se razlikovao od ostalih, neki ga nisu voleli, mnogi jesu, ali je bio i ostao jedan od najboljih ikada.

Više o legendarnom trostrukom šampionu Formule 1 možete da pročitate u tekstu “Aerton Sena, legenda koja živi”, koji je redakcija B92 objavila povodom 15. godišnjice njegove smrti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: