Gvardiola: Dosta su četiri godine

Trener Barselone Pep Gvardiola je je na konferenciji za novinare saopštio da se oprašta od klupe katalonskog kluba.

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

13:41

Default images

Konferenciji je prisustvovao veliki broj prvotimaca Barse, predvođen Đerardom Pikeom i Seskom Fabregasom.

Od trenera koji je Barsi doneo dve titule šampiona Evrope i status najboljeg svetskog tima svog vremena najpre se oprostio Sandro Roselj, predsednik FC Barcelona. Gvardiola klupu napušta odmah, a do kraja sezone menjaće ga dosadašnji asistent Tito Vilanova.

"Đozep Gvardiola od danas više nije trener Barselone. Hvala na svemu, Pep", rekao je Roselj, koji je potvrdio da Gvardiola na klupi neće ostati ni do kraja ove sezone, kako je prvobitno najavljeno.

Gvardiola je odlazak objasnio pritiskom, koji je imao tokom karijere na klupi kluba u kojem je proveo i veći deo igračke karijere.

"Radio sam posao u ovom klubu najbolje što sam umeo. Ovo su bile četiri predivne godine", rekao je Gvardiola.

Uvek sam insistirao na kratkim ugovorima jer su prohtevi i očekivanja u ovakvom klubu tako veliki. Za moje shvatanje trenerskog posla četiri godine su večnost. Početkom decembra rekao sam predsedniku da na kraju ove sezone odlazim. Naravno, to nismo mogli da objavimo. Sada, kad smo ispali iz trke za dva glavna trofeja, mogu to da kažem i javno.

Ne želimo da stvaramo zbrku. Razlog za moj odlazak je jednostavan: Četiri godine su dovoljne. Novi trener daće ekipi ono što ja nisam više mogao. Veoma je naporno izlaziti pred medije svaka tri dana pune četiri godine.

Zahvalan sam igračima, oni su zaslužni za sve ove uspehe. Bila je privilegija trenirati ih. Radio sam svoj posao sa velikom strašću. Oni su iz dana u dan, tokom sve četiri godine, činili da sve što zamislimo postane moguće. Sada mi sledi oporavak.

Kada su me postavili za trenera skakao sam kao malo dete. Voditi prvi tim Barse je nešto neverovatno. Vreme je ostavilo traga i ja više nisam tako srećan kada ustanem. Međutim, mislim da je moja misija ovde uspešno završeno.

Ovo je moćan klub. Nezaustavljiv je. Ko god da me zameni, znam da će to raditi umešno i da će posao obavljati na najbolji način”, zeključio je Pep, posle čega je dobio aplauz cele sale.
FoNet
Prethodnih godina Gvardiola je odbijao da produži ugovor na više od jedne godine, uprkos fantastičnim rezultatima, citirajući takođe pritisak, kakav ide uz klupu katalonskog giganta.

Gvardiola je bio igrač 1992, kada je Barselona konačno zaokružila briljantnu istoriju osvajanjem Kupa šampiona, a dva puta je isti trofej doneo klubu i kao trener.

Tito Vilanova će preuzeti klub do kraja sezone.

"Njegov izbor je savršen", rekao je Gvardiola, koji je odbacio preuzimanje nekog drugog kluba u bliskoj budućnosti.

"Potreban mi je odmor od ovog posla".

Konferenciju za novinare direktno prenosi važniji svetski mediji, a nacionalna televizija dala je tome prioritet u odnosu na probleme sa kraljem i ekonomske teškoće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: