Najbolji fudbal igra se u Španiji

Najbolji fudbal se definitvno igra u Španiji. Ono što je najavila 'crvena furija' osvojivši Evropsko i Svetsko prvenstvo, potvrdili su ove sezone i španski klubovi. Pet od osam timova koji igraju u polufinalu Lige šampiona i Lige Evrope su upravo iz Španije, što je jedinstven slučaj.

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Petak, 13.04.2012.

16:44

Default images

Ukoliko se obistine predviđanja većine i u finalu Lige šampiona se sastanu Real Madrid i Barselona, i ukoliko Atletik Bilbao preskoči lisabonski Sporting u polufinalu Lige Evrope, finala oba evropska takmičenja bila bi sve španska što se nikada nije dogodilo i verovatno nikada više i neće.

Prema mišljenju našeg sagovornika Radomira Antića, čoveka koji je sa velikim uspehom vodio tri od tih pet klubova, Španija je postala fudbalski model koji svi pokušavaju da slede.
0d 2006. godine španski klubovi osvojili su tri lige sampiona i tri Kupa UEFA (Lige Evrope). Na uspehe Barselone i Real Madrida smo već navikli, Valensija je u poslednjih 15-ak godina u samom vrhu evropskog fudbala, a Atletiko Madrid je dovođenjem Dijega Simeonea napravio pravi potez. Njima se ove sezone pridružio i Atletik Bilbao, koji je na trenutak zasenio gigante iz svoje zemlje pre svega fantastičnim partijama protiv Mančester junajteda.



Bivši selektor Srbije, koji je odlično upoznat sa dešavanjima u španskom fudbalu, objašnjava u čemu je tajna njihovog uspeha.

I klupski i reprezentativni fudbal u Španiji imaju opredeljenje da lopte imaju izuzetnu važnost. Mislim da je Španija postala model koji treba slediti. Retko kada ćete videti da neki španski klub igrajući sa protivnikom iz druge zemlje nema veći posed u odnosu na protivnika. Ja mislim da je u svakom slučaju Barselona model koji je španskom fudbalu doneo prepoznatljivu formulu koja je potvrđena kroz rezultate“, kaže Antić, nekada trener najvećih španskih klubova Barselone, Real Madrida i Atletiko Madrida.
Najvećem broju zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svetu dok gleda španske ekipe prvo upada u oči igra u napadu koja je puna ideje, šmeka, lucidnosti...



Međutim, ono što izdvaja španske klubove od ostalih nije samo individualno majstorstvo Mesija, Ronalda, Falkaa ili Muniaina. Veoma zanimljivu izjavu nedavno je dao Ćavi Ernandes, jedan od tvoraca današnje moćne Barselone, rekavši da se igrači u tom klubu od malih nogu uče kako je najveća sramota izgubiti loptu.

„Podatak sa jučerašnje utakmice da je Barselona protiv Hetafea završila utakmicu sa deset igrača iz svog pogona, samo potvrđuje jedno opredeljenje. Tačno je da njima lopte imaju izuzetnu važnost, ali Barselona je išla malo dalje. Mislim da je u ovom trenutku ekipa koja na najbolji način manufestuje i demonstrira presing na protivničkom delu terena. Malo je neobjašnjivo da jedna ekipa koja napada sa tolikim brojem igrača nijednog trenutka nije uhvaćena u kontra napadu. Zašto? Zato što ne započinju odmah tamo gde završe akciju. Istog trenutka kada izgube loptu nastaje nova situacija da tu loptu osvoje. To je prednost Barselone u odnosu na mnoge klubove u ovom trenutku", kaže Antić.
Barselona i Real Madrid dominiraju ove sezone, obaraju mnoge rekorde i već je 'viđen' El klasiko u finalu Lige šampiona. Ogroman motiv u polufinalu će imati Bajern i Čelsi.

Bavarci jer će se finale ove sezone igre u Minhenu, a Čelsi jer želi da kroz Evropu obriše veoma slabu sezonu Premijer ligi. Što se tiče Lige Evrope, tu je špansko finale gotovo izvesno. Atletik Bilbao nakon trijumfa nad Junajtedom i Šalkeom igra protiv lisabonskog Sportinga, dok se u drugom polufinalu sastaju Valensija i Atletiko Madrid.



„Teško je prognozirati jer je kraj sezone i dosta igrača ima problema sa povredama. Njihov povratak podrazumeva da ne igraju na nivou njihovih imena. U svakom slučaju i Barselona i Real Madrid imaju izuzetno jake protivnike u polufinalima. Bajern pre svega sa još jednim emotivnim dodatkom jer se finale igra u Minhenu. Čelsi svakako mora da traži spas sezone u polufinalu protiv Barselone, motivi su izuzetno veliki. Što se tiče Lige Evrope, ja lično mislim da će u svakom slučaju doći do španskog finala“, smatra Antić.
Nakon poslednjih uspeha španskih klubova u Evropi, Primera će skoro sigurno prestići Premijer ligu po koeficijentu na čelu tabele UEFA.

Španija je zemlja koja ima velikih ekonomskih problema, stopa nezaposlenosti je ogromna, a i fudbalski klubovi su u velikim dugovima. Međutim, za razliku od ekonomije, fudbal u ovoj zemlji doživljava svoje najsvetlije trenutke i sigurno velikom broju Španaca podiže moral i odvlači pažnju od sumorne svakodnevnice.



Šta vi mislite, zbog čega je španski fudbal toliko dominantan i da li će u finalima oba evropska takmičenja ove sezone igrati timovi iz te zemlje?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: