Fudbaleri su pametniji od drugih?

Vrhunski fudbaleri pametniji su od prosečnih ljudi, a najbistriji među njima bolje igraju od svojih saigrača, pokazala je nedavna studija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2012.

00:53

Default images

Najbolji igrači razmišljaju brže i kreativniji su od onih koji se ne bave sportom, pokazalo je istraživanje švedskih naučnika objavljeno u žurnalu PloS One.

"Naši podaci pokazuju da neuropsihološki testovi mogu otkriti kapacitet igrača da napreduje u fudbalu“, kažu istraživači.

"Ova studija će promeniti način na koji se analiziraju i posmatraju sportovi s loptom i kako će biti birani budući talenti".

Od ranije se zna da su vrhunski sportisti obično inteligentniji, snažniji i veštiji od ostalih. Najbolji fudbaleri imaju sposobnost da predviđaju tok meča i budu na pravom mestu u pravo vreme.

Istraživanje koje je predvodio Predrag Petrović sa Karolinska instituta u Stokholmu kaže da u tome nema ničeg misterioznog. Naime, inteligencija koja je potrebna za vrhunsko bavljenje sportom mnogo je više od običnog IQ-a.

Među poznatim fudbalerima sa visokim koeficijentom inteligencije nalazi se igrač Čelsija Frenk Lampard koji navodno ima IQ 150. Približan IQ navodno ima i fudbaler iz Južne Koreje, igrač Arsenala Park Ču Jung.

Opširnije o ovoj studiji pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: