Sindikat traži zaštitu fudbalera

Čelnici sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" pozvali su rukovodstvo FSS i nadležne organe da zaštite igrače od diskriminacije i mobinga.

Izvor: ÈŽ

Sreda, 22.02.2012.

14:05

Default images

Predsednik sindikata Mirko Poledica rekao je da svrha "Crne knjige" koja je nadavno objavljena u Briselu pod pokroviteljstvom Svetskog sindikata profesionalnih fudbalera (FIFPro) nije samo da ukaže na nameštaljke, nego i na diskriminaciju i mobing igrača.

On je rekao da sindikat nikada nije radio protiv FSS, nego samo ukazuje na probleme, ali ne može da ne primeti kako nacionalni fudbalski savez ima različite aršine kada su u pitanju problemi.

"Kada Dragiša Pejović ili Boban Dmitrović iznesu u javnost problem oko namštanje utakmica FŠ ekspresno reaguje i podnese prijavu protiv njih, a kada sa druge strane Vladimir Radivojević iz Lučana bude primoran da trenira u sedam ujutro i u ponoć, jer ne želi da produži ugovor ili kada igrač Jagodine Milutin Ivanović iz istih razloga bude izbačen iz stana na minus 20, onda se ćuti", naveo je Poledica.

On je naveo da i država "nažalost ne čini ništa da reaguje i reši probleme o kojima svi govore i kao posledicu naveo konstantan odlazak mladih fudbalera u inostranstvo.

"Lično sam pisao ministarstvu sporta, ali nisam dobio odgovor. Poslao sam i dva pisma predsedniku FSS Tomislavu Karadžiću prilikom kaznjavanja Dmitrovića. Sve što je urađeno bilo je stavljanje njegovog slučaja na arbitražu, koja je završena mesec dana nakon što mu je istekao ugovor. Nažalost, nema reakcije FSS, pa čak i kad sam predsednik kaže da sumnja u burazerske odnose među klubovima", rekao je Poledica, uz konstataciju da mu je veoma drago što se za probleme fudbalera u Srbiji zainteresovao i Evropski parlament.

Prvi čovek granskog sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak istakao je da su fudbaleri podjednako važni kao i drugi članovi sindikata i najavio borbu za poštovanje zakona na svim instancama, uključujući i Medjunarodnu organizaciju rada u Ženevi.

"Mi smo crna tačka u evropskom sportu, a pošto sami ne rešavamo probleme Evropa ne sme da dopusti da u takmičenjima na medjunarodnoj sceni učestvuje neko ko je nešto trgovao. Želim da postavim pitanje da li u ovoj zemlji treba juriti lopova ili onoga ko je nešto prijavio", poručio je Čanak.

Potpredsednik sindikata Nikola Jolović priznao je da se igrači u Srbiji plaše da izadju u javnost sa problemima koje imaju.

"Stalno sam u kontaktu sa igračima i oni se plaše da javno pričaju kako ne bi ostali na ulici. Mislim da je ovo što su rekli Pejović i Dmitrović samo početak", istakao je Jolović.

Član Izvršnog odbora sindikata Dejan Radić, golman Rostova, pričao je o svom iskustvu u Rusiji kada se na terenu povredio i ostao bez bubrega.

"Klub je maksimalno stao uz mene, produžen mi je ugovor, dobijam premije kao da igram redovno, išao sam na lečenje u Ameriku i Nemačku.
Rusi su ozbiljno shvatili 'Crnu knjigu' i zato su tu gde jesu. Imamo i primer Poljske gde je za jedan dan uhapšeno 500 ljudi, od toga 200 je osuđeno, a fudbal im je krenuo napred
", rekao je Radić.

On je pozvao fudbalere najvećih srpskih klubova da budu solidarni.

"Svi treba da se držimo zajedno. U Španiji jedan Iker Kasiljas neće na teren ukoliko njegov kolega iz treće lige nije primio platu. E, to je primer solidarnosti jer svi igrači moraju da budu isti. Fudbal je veoma rizičan posao, statistika kaže da u Srbiji samo 15 odsto igrača tokom karijere zaradi za život, a ostali u 30. godini života moraju ispočetka i postaju socijalni slučajevi. I država treba da pomogne kako bi se to izbeglo", poručio je Radić.

"Crna knjiga" za istočnu Evropu objavljena je 8. februara u Briselu, u kojoj je izmedju ostalog fudbaler Dragiša Pejović naveo da je utakmica Borac Čačak - Partizan iz 2003. godine na kojoj je igrao nameštena. Posle toga Fudbalski savez Srbije pokrenuo je disciplinski postupak protiv Pejovića.

U istoj knjizi nekadašnji reprezentativac Boban Dmitrović, takodje je naveo nekoliko utakmica za koje "sumnja da su nameštene", a naveden je i veliki broj primera diskriminacije fudbalera od strane klubova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: