Euzebio u bolnici

Legenda Benfike i portugalskog fudbala Euzebio nalazi se u bolnici zbog ozbiljnih problema sa upalom pluća.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Sreda, 21.12.2011.

19:23

Default images

Euzebio je smešten na intenzivnu negu bolnice u Lisabonu, ali Benfika i Fudbalski savez Portugala osim toga nisu saopštili više detalja o njegovom zdravstvenom stanju.

Euzebio da Silva Fereira rođen je u Mozambiku pre 69 godina, kada je to bila portugalska kolonija, a dominirao je svetskim fudbalom tokom 60-ih godina prošlog veka.

Sjajni napadač bio je jedan od najboljih fudbalera te generacije, za Portugal je odigrao 64 utakmice i postigao 41 gol, dok je na 638 mečeva za Benfiku bio strelac cač 614 golova.

Tokom 15-godišnje karijere u Benfiki, igrač poznat pod nadimkom “crni panter” osvojio je Kup evropskih šampiona (sadašnja Liga šampiona) 1962. godine uz 11 titula šampiona Portugala.

Najveći uspeh sa reprezentacijom bilo je osvajanje trećeg mesta na Svetskom prvenstvu u Engleskoj 1966. godine kada je bio prvi strelac Mundijala i član idealnog tima. Euzebio je 1965. godine proglašen za najboljeg fudbalera Evrope, a dva puta je biran za najboljeg fudbalera Portugala.

Nakon što se povukao 1979. godine bio je čvrsto povezan sa portugalskim fudbalom, a 2007. godine imao je manju operaciju srca. Pre dve nedelje preminuo je legendarni Brazilac Sokrates.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: