Trijumf Vebera za kraj sezone

Australijanac Mark Veber pobedio je na trci za Veliku nagradu Brazila, kojom je spuštena zavesa na ovogodišnji šampionat Formule 1.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 27.11.2011.

16:57

Default images

Vozač Red Bula je do prve pobede ove sezone, a sedme u karijeri, došao na stazi „Žoze Karlos Pače“ u vremenu od 1:32:17.464 sata.

Kao drugi kroz cilj prošao je šampion Sebastijan Fetel, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo Dženson Baton u Meklarenu i tako sebi obezbedio zvanje vicešampiona za ovu sezonu.

Pošto je pitanje šampiona rešeno još pre nekoliko nedelja, finale sezone voženo je za prestiž, a proteklo je u znaku Vebera. Australijanac je u potpunosti iskoristio probleme svog timskog kolege i sigurnom vožnjom zasluženo prvi put ove sezone popio pobednički šampanjac. Uprkos problemima sa menjačkom kutijom Fetelovo drugo mesto nijednog trenutka nije bilo u opasnosti.
© 2006-2011 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Najveća borba na celoj trci vodila se za treću poziciju, a u njoj su učestvovali Baton i Fernando Alonso u Ferariju, a u pojedinim trenucima i njihove timske kolege Felipe Masa i Luis Hamilton. Iako je imao čudnu taktiku, po kojoj je dva puta išao u boks po tvrđe pneumatke, Baton je na kraju došao do treće pozicije čime je sebi obezbedio drugo mesto u šampionatu, a pošto je ostavio Alonsa iza sebe, i Veberu treće.

Od starta je poveo Fetel, ispred Vebera, Batona, Alonsa, Hamiltona, Mase, Nika Rozberga u Mercedesu i vozača Fors Indije Adriana Zutila, a nikakvih incidenata na začelju nije bilo. Fetel se do drugog kruga odmakao na više od sekunde u odnosu na svog timskog kolegu, dok je razlika između vozača koji su sledili bila otprilike ispod sekunde.

Fetel je fantastičnim krugovima vrlo brzo uspeo da se odvoji od Vebera, dok se u tim trenucima najveća borba vodila između Batona i Alonsa. Španac je bio na oko pola sekunde iza vozača Meklarenam ali nije imao pravu šansu da pokuša preticanje, dok je sve to iskoristio Hamilton i potpuno im se približio.
Beta
U desetom krugu, došlo je do kontakta između Bruna Sene u Lotus Renou i Mihaela Šumahera, iz kojeg je Brazilac izašao sa slomljenim prednjim krilom, dok je sedmostrukom šampionu stadao zadnji pneumatik. Sena je uspeo da se zadrži na stazi, dok je Šumaher morao do boksa i pao je na poslednju poziciju.

Samo nekoliko trenutaka kasnije, Alonso je konačno došao do prilike da pretekne Batona, što je na fantastičan način iskoristio, a potom uspeo i da se odvoji. Odmah potom Hamilton se potpuno primakao svom timskom kolegi, dok su Fetelu javili da ima problema sa menjačkom kutijom i da malo pripazi.

Od vodećih prvi je na zamenu pneumatika otišao Baton u 16. krugu i na stazu se vratio kao sedmi. U narednom krugu Hamilton ga je sledio, a isto je učinio i Alonso, ali su se vratili na pozicije koje su držali pre odlazaka u boks. Krug kasnije Fetel je otišao po nove pneumatike, a odmah je isto učinio i Veber pa je u tim trenucima vodio Masa, koji nije bio još uvek u boksu.
Beta
Do tada, Sena je već dobio kaznu zbog izazivanja udesa sa Šumaherom od nekoliko krugova ranije, zbog čega je pao na 17. poziciju. Fetel je u 21. krugu ponovo došao do vođstva pošto je pretekao Masu, koji se posle odlaska u boks vratio kao šesti. Nekoliko trenutaka kasnije viđeno je prvo odustajanje na trci pošto su Tima Gloka pustili iz boksa bez pričvršćenog zadnjeg levog točka i morao je da se zaustavi pored staze.

U 26. krugu Fetelu su javili da je problem sa menjačem veoma ozbiljan, što je Veber počeo da koristi i smanjio razliku na oko dve sekunde. Već posle dva kruga Australijanac se potpuno primakao iza Fetela, dok je u senci njihove borbe sa trke odustao vozač Vilijamsa Pastor Maldonado. Mladom Nemcu su naglasili da mora ranije da menja brzine u svakoj krivini, a već posle nekoliko trenutaka razlika je bila samo pola sekunde.

Veber je obišao Fetela bez ikakvih problema u 30. krugu i došao do vođstva, dok je Alonso bio sedam sekundi dalje. U tim trenucima Hamilton je pretekao Šumahera za ceo krug i to pod žutim zastavama, što je zabranjeno, ali ga je Nemac propustio. Baton je prvi otišao od vozača na čelu u boks po drugi put i uzeo je tvrđe pneumatike.
© 2006-2011 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Hamilton je krug kasnije otišao po pneumatike, ali je imao drugačiju taktiku jer je uzeo one sa mekšom komponentom, i vratio se iza Batona. Alonso je učinio isto, a baš tada se na stazi okrenuo vozač Zaubera Serhija Peresa, ali bez velikih posledica. Samo nekoliko trenutaka kasnije i Hamiltonu je javljeno da ima problem sa menjačkom kutijom, ali da ne može ništa da se uradi povodom toga, već samo da nastavi da vozi.

Vodeći Veber je po drugi put u boks otišao u 39. krugu i vratio se u trku iza Fetela, a ispred Alonsa, Batona i Mase. Šampion je isto učinio krug kasnije, a Australijanac je bez problema zadržao prvu poziciju. Baton je vrlo brzo uspeo da se odvoji od Mase, kojem se primakao Hamilton , ali Britanac nikako nije mogao da nađe put pored njega, pa je u 45. krugu otišao po treći put u boks.

Hamilton je tada pao na sedmo mesto, iza Zutila, dok je krug kasnije i Masa ušao u boks, i vratio se odmah ispred vozača Meklarena. Fetelu su do tada ponovo javili da mora što brže da menja stepen prenosa i da čuva bolid, a taman kada je Hamilton uspeo da se potpuno primakne Masi, trka je za Britanca bila gotova zbog prolema sa menjačkom kutijom.
© 2006-2011 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Najveću borbu u tim trenucima vodili su Zutil i Rozberg za šestu poziciju, a tada je iz nje kao pobednik izlazio vozač Fors Indije. Baton je po treći put u boks otišao u 53. krugu i zadržao se na četvrtoj poziciji i to na tvrđim pneumaticima. Isto je krug kasnije učinio Alonso, a razlika između njih dvojice potom se smanjila na ispod pet sekundi.

Baton je iz kruga u krug smanjivao prednost koju je Alonso imao u odnosu na njega, a tada je Fetel poručio boksu da se oseća kao Sena 1991. godine, aludirajući na probleme sa menjačem i iscrpljenosti, sa kojima se legendarni Brazilac susreo na tada. Veber je treći put po pneumatike otišao u 59. krugu, a vođstvo je bar na kratko preuzeo Fetel, koji je već u sledećem takođe bio u boksu.

Dvojac Red Bula bez problema se zadržao na čelu, dok se Baton primakao Alonsu na manje od sekunde i devet krugova pre kraja ga pretekao i došao do treće pozicije. Britanac je odmah uspeo da se odmakne od vozača Ferarija, a Fetel je tada na drugom mestu bio 11 sekundi ispred njega. Iako je smanjivao zaostatak iz kruga u krug, Baton nije mogao da sustigne šampiona.
Beta
Šest krugova do kraja viđeno je još jedno odustajanje pošto je trka bila gotova i za vozača Hispanija rejsinga Vitanonija Liucija. Do cilja više nije bilo uzvuđenja, a Veber je zasluženo prvi put slavio ove sezone, ispred Fetela, Batona, Alonsa i Mase. Šesti kroz cilj prošao je Zutil, a sledili su ga Rozberg, timski kolega Pol di Resta, Kamui Kobajaši u Zauberu i vozač Lotus Renoa Vitalij Petrov.

Iza prve desetorice sledili su vozači ekipe Toro Roso Haime Algersuari i Sebastijan Buemi, Serhio Peres u Zauberu, Rubens Barikelo, koji je možda vozio i svoju poslednju trku u Formuli 1, i Šumaher. Do cilja na finalu sezone došli su i Heiki Kovalainen, Sena, Jarno Truli, Žerom d'Ambrozio i Danijel Rikardo.

Naredna sezona u Formuli 1 počinje 18. marta trkom za Veliku nagradu Australije u Melburnu.
© 2006-2011 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Rezultati trke za Veliku nagradu Brazila:
1. Mark Veber (Australija) Red Bul 1:32:17.434
2. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 16.983
3. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 27.638
4. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 35.048
5. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 1:06.733
6. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + jedan krug
7. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + jedan krug
8. Pol di Resta (Nemačka) Fors Indija + jedan krug
9. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber + jedan krug
10. Vitalij Petrov (Rusija) Lotus Reno GP + jedan krug
11. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + jedan krug
12. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + jedan krug
13. Serhio Peres (Meksiko) Zauber + jedan krug
14. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + jedan krug
15. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + jedan krug
16. Heiki Kovalainen (Finska) Tim Lotus + dva kruga
17. Bruno Sena (Brazil) Lotus Reno GP + dva kruga
18. Jarno Truli (Italija) Tim Lotus + dva kruga
19. Žerom d’Ambrozio (Belgija) Marusja Virdžin + tri kruga
20. Danijel Rikardo (Australija) HRT + tri kruga
odustali:
Vitantonio Liuci (Italija) HRT
Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren
Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams
Timo Glok (Nemačka) Marusja Virdžin

Generalni plasman vozača:
1. Sebastijan Fetel 392
2. Dženson Baton 270
3. Mark Veber 258
4. Fernando Alonso 257
5. Luis Hamiltin 227
6. Felipe Masa 118

Generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 650
2. Meklaren 497
3. Ferari 375
4. Mercedes GP 165
5. Lotus Reno GP 73
6. Fors Indija 69

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: