Može li neko da skine Morgenšterna sa trona?

Tradicionalno, timskim skokovima, ovog vikenda u finskom Kusamu počinje novo izdanje Svetskog kupa u ski skokovima.Prošla sezona u potpunosti je protekla u znaku Tomaša Morgenšterna, a upravo mladi Austrijanac glavni je favorit za osvajanje novog Kristalnog globusa. Kao glavni favoriti da mu stanu na put izdvajaju se Gregor Šlirencauer i Simon Aman, što garantuje mnogo uzbuđenja u naredna četiri meseca...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Petak, 25.11.2011.

14:26

Default images

Zahvaljujući sezoni za pamćenje u kojoj je ispisao nove stranice istorije Tomas Morgenštern je sada čovek kojeg svi žele da pobede. Austrijanac je osvojio Kristalni globus, zlato na Svetskom prvenstvu u nordijskim disciplinama, i trijumfovao na turneji “Četiri skakaonice”, a od još pre pet godina ima olimpijsko zlato. To su, pored njega, učinili samo još Mati Nikenen, Jens Vajsflog i Espen Bredesen, što govori o veličini tog uspeha.

Glavnu pretnju po Morgenšterna mogao bi da da predstavlja njegov sunarodnik Gregor Šlirencauer. Austrijanac, koji je posle povlačenja Adama Mališa, ima najveći broj pobeda među aktuelnim skakačima iza sebe ima dve veoma problematične sezone. Šlirencauer je 2009. osvojio Kristalni globus, da ga potom u odbrani trofeja sprečio Švajcarac Simon Aman, a baš kada se mislilo da će se vratiti jači nego ikada, prošle sezone usledila je teška povreda kolena.
Ipak, ta povreda bi trebalo da je uveliko iza njega, što je pokazao i pri kraju sezone, kada je došao do tri trijumfa, posle posta od godinu dana. Što se tiče ostalih Austrijanaca, teško da bi neko od njih mogao da se umeša u borbu za trijumf u generalnom plasmanu Svetskog kupa, ali je sigurno da će se Volfgang Lojcl, Andreas Kefler i Martin Koh nalaziti u konkurenciji za podijume i pobede. Nastavak dominacije u timskim skokovima ne bi trebalo da bude doveden u pitanje, jer koju god kombinaciju da Aleksander Pojntner da smisli, ona se pokaže kao dobitna.

Možda veći konkurent od Šlirencauera, Morgenšternu bi mogao da bude Simon Aman, četvorostruki olimpijski šampion. Švajcarac je prošle godine samo u nekim trenucima uspevao da se nađe ispred Austrijanca, a ove godine želi ponovo na tron, a posebno merka trofej za pobednika turneje „Četiri skakaonice“. Upravo iz tog razloga odlučio je da preskoči otvaranje sezone i najboljim skakačima današnjice priključi se nedelju dana kasnije, u norveškom Lilehameru.
Do prošle sezone među favorite se ubrajao i Mališ, ali je Poljak svoj poslednji skok izveo u martu ove godine. Posle njegovog povlačenja, prva zvezda poljske reprezentacije postao je Kamil Štoh, koji je prošle godine pokazao da može da se bori za najviši plasman. Od veterana, možda poslednju priliku za povratak na vrh ima Nemac Martin Šmit, koji će, kao Aman, preskočiti Kusamo.

Što se tiče nemačkog tima, najviše se očekuje od Zeverina Frojnda, koji je u Saporou prošle sezone došao do prvog trijumfa u elitnom takmičenju, a potom pobeda u Vilingenu nikoga nije iznenadila. Dosta dobra sezona predviđa se za Norvežane, posebno Toma Hildea i Johana Remena Evensena, rekordera u ski letovima.
Dok je Hilde prošle godine bio standarno dobar, Evensen je mnoge iznenadio rekordom na treningu u Vikersundu, da bi samo dan kasnije došao do prvog trijumfa, koji je podelio sa Šlirencauerom. Tako je skroz u senku bacio Bjorna Ejnara Romorena, rekordera do tada, ali i Andersa Jakobsena, koji nikako da se ponovi rezultate od pre nekoliko sezona, ali se obojica nadaju da će se to sada promeniti.

Najveće nade Finci polažu u Matija Hautamekija i bivšeg takmičara u nordijskoj kombinaciji Ansija Koivurantu, dok se nadaju i povratku Vilea Larinta, koji je bio u odličnoj formi pre nego što je prošle zime povredio kolena. Japanci svog najvećeg aduta vide u Daikiju Itu, dok bi iznenađenje mogao da bude Taku Takeuči, koji je bio odličan tokom letnjeg Gran Prija. Od nove sezone možda najmanje očekuju Rusi, koji je u tužnom tonu i dočekuju, pošto je njihov najbolji skakač Pavel Kareljin izgubio život u saobraćajnoj nesreći pre nekoliko meseci.

Od Kusama do Planice

Takmičenje u novom izdanju Svetskog kupa tradicionalno počinje u finskom Kusamu, a završava letovima se sredinom marta na legendarnoj Planici, gde će biti krunisan osvajač Kristalnog globusa.

Naravno, glavna poslastica cele sezone je turneja „Četiri skakaonice“, od 29. decembra do 6. januara u nemačkom Oberstdorfu i Garmiš-Partenkirhenu i austrijskom Insbruku i Bišofshofenu. Do tada, najbolji skakači, predvođeni Morgenšternom, takmičiće se u Finskoj, Norveškoj, Češkoj i Švajcarskoj, a posle u Austriji, Poljskoj, Japanu, Italiji, pa ponovo Nemačkoj, Finskoj i Norveškoj, pre velikog finala u Sloveniji.

Ove sezone biće održano i Svetsko prvenstvo u ski letovima, čiji će domaćin od 24. do 26. februara biti norveški Vikersund.
Kalendar Svetskog kupa za sezonu 2011/12
26. novembar Kusamo (Finska) noćni timski skokovi
27. novembar Kusamo (Finska)
3. decembar Lilehamer (Norveška) noćni skokovi
4. decembar Lilehamer (Norveška)
9. decembar Harahov (Češka)
10. decembar Harahov (Češka) noćni timski skokovi
11. decembar Harahov (Češka)
17. decembar Engelberg (Švajcarska)
18. decembar Engelberg (Švajcarska)
30. decembar Oberstdorf (Nemačka) Turneja „Četiri skakaonice“, noćni skokovi
1. januar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) Turneja „Četiri skakaonice“
4. januar Insbruk (Austrija) Turneja „Četiri skakaonice“
6. januar Bišofshofen (Austrija) Turneja „Četiri skakaonice“, noćni skokovi
14. januar Tauplic (Austrija) ski letovi
15. januar Tauplic (Austrija) ski letovi
20. januar Zakopane (Poljska) noćni skokovi
21. januar Zakopane (Poljska) noćni skokovi
28. januar Saporo (Japan) noćni skokovi
29. januar Samporo (Japan)
4. februar Val di Fjeme (Italija) noćni skokovi
5. februar Val di Fjeme (Italija) noćni skokovi
11.februar Vilingen (Nemačka) noćni timski skokovi
12. februar Vilingen (Nemačka)
15. februar Kligental (Nemačka) noćni skokovi
18.februar Oberstdorf (Nemačka) noćni letovi
19.februar Oberstdorf (Nemačka) noćni timski letovi
3.mart Lahti (Finska) noćni timski skokovi
4. mart Lahti (Finska)
8. mart Trondhajm (Norveška) noćni letovi
11. mart Oslo (Norveška)
16. mart Planica (Slovenija) ski letovi
17. mart Planica (Slovenija) timski ski letovi
18. mart Planica (Slovenija) ski letovi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: