Istorijski trijumf Američke Samoe

Istorijskom pobedom nad selekcijom Tonge od 2:1 fudbaleri Američke Samoe otvorili su kvalifikacije za SP u Okeanijskoj zoni.

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2011.

07:14

Default images

Američka Samoa do ovog meča nikad nije pobedila ni u jednoj zvaničnoj utakmici i delila je poslednje mesto na FIFA rang listi objavljenoj samo 24 sata ranije.

U drugom meču prve faze kvalifikacija u Apiji domaća Samoa pobedila je Kukova Ostrva 3:2. Turnir se nastavlja u četvrtak, kada dve Samoe menjaju rivale, a završava u subotu, kada se sastaju susedi i pobednici prvog dana.

Najbolji tim u ovoj rundi kvalifikacija ulazi u drugi krug, tokom kojeg će biti u grupi A, zajedno sa Tahitijem, Vanuatuom i Novom Kaledonijom. U grupi B su Novi Zeland, Solomonska ostrva, Fidži i Papua Nova Gvineja. Po dva tima iz obe grupe idu u treći krug, koji će se završiti do proleća 2013, a pobednik će u baraž sa četvrtoplasiranim timom iz Konkakaf zone.

Imena Ramina Ota i Šaloma Luanija biće zlatnim slovima upisana u istoriji fudbala u najslabijoj naciji na planeti. Od kada je Američka Samoa postala deo FIFA, njihov tim beležio je poraz za porazom, uključujući i zvanični svetski rekord (0:31 od Australije), a u prethodna tri kvalifikaciona ciklusa izgubili su svih 12 utakmica uz zapanjujuću gol-razliku 2:129.

Broj trinaest bio je srećan za Samoance, koji su uspeli da savladaju Tongu, ekipu koja ih je u dva ranija duela (kvalifikacije za SP 2002. i 2010. godine) tukla sa ukupno 9:0.

Dva minuta pre poluvremena Ot je šokirao Tongu snažnim udarcem sa distance. Ot je u prošlim kvalifikacijama postigao jedini gol u porazu od Solomonskih ostrva 12:1 (zaista dvanaest-jedan, nije greška u kucanju). Šesnaest minuta pre kraja 17-godišnji Luani (inače poznatiji u svojoj zemlji kao raning bek u američkom fudbalu, nada se stipendiji nekog univerziteta u SAD) lobovao je protivničkog golmana Kanetija Falelu za delirijum u ekspediciji Američke Samoe. Ne samo da su obezbedili pobedu, već su za pola sata izjednačili kompletan golgeterski učinak iz tri prethodna ciklusa.

Tonga se nije predavala, ali je samo Unaloto Ki Atenoa Feao uspeo da smanji udarcem glavom, posle centaršuta Lafaela Moale tri minuta pre kraja.

Do danas Američka Samoa dobila je samo jedan međunarodni meč – 3:0 protiv selekcije Valis i Futune na Igrama Južnog Pacifika 1983. godine – ali FIFA taj rezultat ne priznaje, jer nijedna od te dve zemlje nije bila njen član u to vreme (Valis i Futuna i dalje nije). Velike zasluge pripadaju svakako selektoru Tomasu Rongenu, Holanđaninu koji je na klupi DC Junajteda osvojio MLS kup pre 12 godina,a donedavno je vodio mladu američku selekciju.

Drugi meč programa na Toleafoa Sep Blater kompleksu u Apiji, glavnom gradu Samoe, doneo je pravu dramu, jer su Kukova ostrva dva puta anulirala prednost domaće selekcije, ali su se i drugi Samoanci na kraju radovali zahvaljujući golu Alberta Bela u sudijskoj nadoknadi.

Tokom dramatičnog prvog poluvremena u centru pažnje bio je najmlađi izdanak fudbalske porodice Goše – Luki. On je postigao dva gola, prvi na dodavanje Dezmonda Fajuasa, a drugi posle velike greške odbrane. Između toga viđena su dva promašena penala i jedan gol: domaćin je sa bele tačke imao dve šanse– najpre je golman Iona Lupena odbranio udarac Fajuasa, sudija je tražio ponavljanje, ali je Lupena zaustavio i šut Silaa Maloa. Nedugo zatim Kembel Best iskoristio je odbitak posle slobodnog udarca Pava Mustonena.

Posle manje zanimljivog drugog dela drugo izjednačenje doneo je Kembel Best pet minuta pre kraja iz poluvoleja, ali se izmena Samoanaca isplatila, jer je Bel, posle desetak minuta na terenu, nekako ugurao loptu u mrežu iz gužve, odlučio pobednika i stavio domaću selekciju u odličan položaj. Prvom pobedom u četiri godine Samoa je izbila na čelo grupe, a slede joj dueli sa dva rivala koje u ovom veku po pravilu pobeđuje.

Ove pobeda će izvesno pomeriti obe Samoe sa deobe 203. mesta na listi FIFA i poslati ih iznad 190. mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: