Vest Hem i Milvol će ponovo ratovati

Vest Hem je porazom od Vigana (3:2) zvanično eliminisan u Čempionšip. “Čekićari” su mnogo izgubili (40 miliona funti), ali su navijači nešto i dobili. Iako na “Apton parku” sledeće sezone neće gostovati Mančester junajted, Liverpul, Čelsi, Arsenal, Totenhem... Vest Hem očekuju dva duela sa najljućim rivalom, Milvolom. S obrizom na retke duele, mečevi ova dva tima su više u centru pažnje zbog sukoba navijača, na stadionu, metrou i ulicama Londona, često praćenih žrtvama, nego velikim nabojem na terenu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2011.

20:37

Default images

Rivalstvo dva tima iz londonskog Ist Enda jedno je od najdugotrajnijih na Ostvru, a nastalo je u pretprošlom veku između radnika na dokovima dve luke na suprotnim stranama Temze.

Milvol su 1885. godine osnovali radnici na doku i brodogradilištu, te fabrici za konzerviranu hranu na “Ostrvu pasa” u Londonu, kasnije su dobili nadimak "Lavovi Juga". Deseniju nakon njega nastao je Vest Hem, zahvaljujući nadzorniku železare Temza koji je došao na ideju da formira fudbalski tim kompanije kako bi podigao moral radnika.



Prvi zvanični meč, prijateljski, odigrali su 23. septembra 1897. godine, a Milvol je na svom terenu slavio sa 2:0. I prvi takmičarski meč pripao je Milvolu koji je slavio kao gost 9. oktobra 1899. godine u FA Kupu. U prvim decenijama rivalstva dominirao je Milvol, koji je tako 1903. ostvario najubedljiviju pobedu u istoriji duela sa Vest Hemom, bilo je 7:1.

Od starta su mečevi ova dva tima donosila probleme, prekide i sukobe. Tako je 1926. godine tokom “Velikog štrajka” u Ist Endu, koji su pokrenuli uglavnom fanovi Vest Hema, rivali iz Milvola ih nisu podržali pa su nastali veliki neredi.

Pre Prvog svetskog rata “čekićari” i “lavovi” su u samo 15 godina odigrali 60 mečeva, a u narednih 100 godina svega 37 puta. Međutim, iako su se sastajali u proseku tek svake treće godine, to nije uticalo na rivalstvo, naprotiv, samo ga je povećalo pa su mečevi često praćani i brojnim žrtvama navijačkih obračuna.



Kada je pre 35 godina poginuo navijač Milvola (Ian Prat) pošto je prilikom tuče sa rivalima iz Vest hema ispao iz voza, njegovi prijatelji su deliti letke sa sledećim tekstom:

“”Navijač Vest Hema mora da umre, kako bismo ga osvetili".

U poslednjem duelu ova dva tima, na “Apton parku” 25. avgusta 2009 .godine u Karling Kupu, izbili su veliki neredi u kojima su se huligani sukobili ispred stadiona bacajući cigne i boce jedni na druge. Jedan navijač Milvola, Alan Bejker je izboden nožem kada je naletio na 11 fanova Vest Hema.

Nasilje je nastavljeno i na stadionu, utakmica je nekoliko puta prekidana zbog upada na teren, a nakon poslednjeg zvižduka arbitra, na teren se probila gomila huligana koju je policija jedva uspela rasterati. Vest Hem je pobedio sa 3:1 posle produžetaka i prošao dalje.

Od avgusta nas očekuju bar dva ligaška duela Vest Hema i Milvola, prva posle šest godina. Možda neće biti vatreno na terenu, ali sigurno hoće na tribinama i možda ulicama južnog Londona.



Dva tima, naravno imaju i druge velike rivale. U Milvolu (kojem su geografski najbliži Čarlton i Kristal Palas) se ne podnose sa fanovima Lidsa, Kardifa, Čelsija i Portsmuta, dok su kod “čekićara” nepoželjni samo Londonci, Čelsi i Totenhem.

Do sada su odigrali 97 mečeva, Milvol je slavio 38 poutta, 26 je završeno remijem, dok se Vest Hem radovao posle 33 duela.

Navijači Milvola već su najavili okršaje. Tokom poraza Vest Hema od Vigana, iznad stadiona Vigana preletio je avion sa velikim transparentom na kojem je pisalo "Avram Grant, legenda Milvola", aludirajući na sada već bivšeg trenera "čekićara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: